Τα Εργαστήρια Βιβλίου ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το εργαστήριο Τεχνικής γραφής σεναρίου με τον Τάσο Αποστολίδη, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών σεμιναρίων που έχουν ξεκινήσει για το 2017. Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε (1947), ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε μαθηματικά και παράλληλα με την καριέρα του ως εκπαιδευτικού έγραφε χρονογραφήματα σε εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, μέχρι να αφοσιωθεί τελικά στη συγγραφή σεναρίων για κόμικς. Έχουν εκδοθεί 25 κόμικς-άλμπουμ για παιδιά και ενήλικες, με συνεργασία επιφανών Ελλήνων εικονογράφων. Δεκατρία από αυτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και τουρκικά και διατίθενται από τα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ελλάδας, καθώς και από το Μουσείο της Ακρόπολης. Τα έντεκα κόμικς της σειράς «Κωμωδίες του Αριστοφάνη» ξεπέρασαν σε πωλήσεις στην Ελλάδα το 1.000.000 αντίτυπα, αποσπώντας επίσης «Τιμητική Διάκριση» από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου.
Έναρξη σεμιναρίου: Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017
11:00-14:00
Περιγραφή μαθήματος
Α. ΓΕΝΙΚΑ
Αν ως σύστημα ορίσουμε κάθε σύνολο πραγμάτων, ιδεών ή ενεργειών, του οποίου τα μέρη συνδέονται στενά μεταξύ τους και αποτελούν ένα ενιαίο «όλο», καταλαβαίνουμε ότι το σενάριο είναι ένα σύστημα ακριβώς γιατί αποτελείται από διαφορετικά μέρη (κείμενα, εικόνες, σκηνές, σεκάνς…) που συνδέονται μεταξύ τους από τη δράση των ηρώων και το δραματικό υπόβαθρο.
Πρόκειται, δηλαδή, για την αφήγηση μιας ιστορίας με εικόνες και λόγο που έχει αρχή μέση και τέλος.
Το γράψιμο ενός σεναρίου είναι μια δημιουργική διαδικασία και σαν τέτοια εμπεριέχει ανασφάλειες, διλήμματα, αντιλογίες και μια γενικότερη σύγχυση που
«καθαρίζει» σιγά-σιγά, καθώς ολοκληρώνονται στο μυαλό του σεναριογράφου οι χαρακτήρες, η δομή του μύθου, η πορεία και το τέλος του.
Η Τεχνική γραφής σεναρίου –που είναι ίδια, είτε το σενάριο γράφεται για κινηματογραφική ταινία, είτε για κόμικς, είτε για τηλεόραση– είναι ένα σύνολο κανόνων και διαδικασιών, που εφαρμόζονται, ώστε το σενάριο τελικά να είναι, κατά το δυνατόν, αισθητικά, τεχνικά και δομικά άρτιο.
Τα μεγαλύτερα προσόντα ενός σεναριογράφου είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό του και η επιμονή του στην υλοποίηση της ιδέας του.
Β. ΣΚΕΛΕΤΟΣ – ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Πρώτο μάθημα
Εισαγωγή: Δημιουργική διαδικασία. Τέχνη. Δημιουργική και Καλλιτεχνική φαντασία. Τεχνική. Η προσωπική ευθύνη. Το ταλέντο. Η έμπνευση. Σενάριο: Ορισμός. Χαρακτηριστικά. Δραματική δομή (δέση, σύγκρουση, λύση, κρίσιμες σκηνές).
Δεύτερο μάθημα
Το θέμα: Πώς το βρίσκουμε; Πώς βρίσκουμε το υλικό; Θέμα (δράση- ήρωας).
Τρίτο μάθημα
Ο Ήρωας: Γνωρίστε τους ήρωές σας. Προσεναριακή και σεναριακή ζωή. Αλληλεπίδραση ηρώων. Οι τρεις τομείς της δράσης του ήρωα.
Φτιάχνοντας τον ήρωα: Βιογραφία. Ανάγκες. Σεναριακή ζωή. Άποψη, στάση ζωής. Προσωπικότητα, Συμπεριφορά. Αποκάλυψη. Ταυτότητα.
Τέταρτο μάθημα
Ξετυλίγω τον μύθο: Αρχή. Τέλος. Σκηνή. Σεκάνς. Κρίσιμες σκηνές.
Η Διασκευή: Ένα αυτοδύναμο έργο.
Πέμπτο μάθημα
Η γραπτή μορφή του σεναρίου: Η Δράση ως κινούσα αιτία της πράξης.
Οικοδόμηση του σεναρίου: Η μέθοδος του ψαροκόκαλου. Κάρτες.
Έκτο μάθημα
Το γράψιμο του σεναρίου. Τα βήματα της σεναριογραφής. Διάλογοι.
Συνεργασίες. Αναγκαία καλά! Οι τρεις ιώσεις της συγγραφής. Εξομολογήσεις.
Γ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
— Αναλύουμε σενάρια κινηματογραφικών έργων.
— Αναλύουμε σενάρια κόμικς.
— Δημιουργούμε χαρακτήρες.
— Κατασκευάζουμε μύθους.
— Αναπτύσσουμε θέματα.
— Γράφουμε μικρά σενάρια.
Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ
Διάρκεια μαθημάτων: έξι τρίωρα απογευματινά μαθήματα (18 ώρες διδασκαλίας)
Ημέρα μαθημάτων: Σάββατο
Δίδακτρα: 200 ευρώ για νέες εγγραφές και 180 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.
Τρόποι πληρωμής
• Καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (πριν από την έναρξη των μαθημάτων)
• Σε 2 ισόποσες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων – 2η δόση στο 3ο μάθημα)
• Με πιστωτική κάρτα έως 5 άτοκες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ (εξαιρούνται οι κάρτες American express και Εθνικής).
[Σε περίπτωση κατάθεσης στην τράπεζα παρακαλούμε θερμά στα στοιχεία της κατάθεσης να αναφέρεται το όνομα του συμμετέχοντα στα σεμινάρια και η λέξη «ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ».]