Επιστήμονες εξασφάλισαν χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων και ετοιμάζονται να δημιουργήσουν υβρίδια με DNA μαμούθ και ασιατικού ελέφαντα.
Μετά την εξασφάλιση ιδιωτικής χρηματοδότησης ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, ερευνητές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στο να φέρουν χιλιάδες μαμούθ πίσω στη Σιβηρία, δέκα χιλιάδες χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, μια κίνηση που φαίνεται να εγείρει σημαντικά επιστημονικά και ηθικά ζητήματα.
Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο project είναι σε εξέλιξη από ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι στοχεύουν να κλωνοποιήσουν μαμούθ και να τα εγκαταστήσουν στην αρκτική τούνδρα, με σκοπό την αποκατάσταση της ισορροπίας στην Αρκτική περιοχή καθώς θα τονωθεί η ανάπτυξη της βλάστησης.
Η προοπτική της κλωνοποίησης μαμούθ και της επιστροφής τους στην άγρια φύση έχει συζητηθεί – μερικές φορές σοβαρά – εδώ και μια δεκαετία, αλλά τη Δευτέρα οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι έλαβαν χρηματοδότηση η οποία πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα.
Τα 15 εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν από την εταιρεία βιοεπιστήμης και γενετικής Colossal, η οποία ιδρύθηκε από τον Ben Lamm, επιχειρηματία τεχνολογίας και λογισμικού και τον George Church, καθηγητή γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που πρωτοστάτησε στις νέες προσεγγίσεις στη γονιδιακή επεξεργασία.
Οι επιστήμονες αρχικά εστίασαν στη δημιουργία ενός υβριδίου ελέφαντα-μαμούθ, για να φτιάξουν σε εργαστήρια έμβρυα που θα έχουν το DNA των μαμούθ. Η διαδικασία ξεκίνησε με τη λήψη κυττάρων του δέρματος ασιατικών ελεφάντων, οι οποίοι απειλούνται με εξαφάνιση, και τον “επαναπρογραμματισμό” τους εντός πιο “ευέλικτων” βλαστοκυττάρων που μεταφέρουν DNA μαμούθ. Τα συγκεκριμένα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τα μαλλιά των μαμούθ, τα μονωτικά στρώματα λίπους και άλλες δυνατότητες προσαρμογής τους σε ψυχρό κλίμα αναγνωρίζονται και συγκρίνοντας τα γονιδιώματα μαμούθ που έχουν αντληθεί από την… απόψυξη των ζώων αυτών από τους πάγους, με τους ασιατικούς ελέφαντες.
Στη συνέχεια, τα έμβρυα θα μεταφερθούν σε παρένθετη μητέρα ή ενδεχομένως σε τεχνητή μήτρα. Εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου – και ξεπεραστούν μια σειρά από καθόλου ασήμαντα εμπόδια – οι ερευνητές ελπίζουν να αποκτήσουν τα πρώτα “αντίγραφα” σε έξι χρόνια.
Σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι να δημιουργηθεί ένα πάρκο εκτάσεως 200.000 στρεμμάτων σε μια απόμερη περιοχή της Σιβηρίας, όπου θα μπορούσαν να ζήσουν τα υβριδικά μαμούθ που θα δημιουργηθούν, όπως οι δεινόσαυροι στην ταινία Jurassic Park.
“Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε έναν ελέφαντα ανθεκτικό στο κρύο, αλλά θα μοιάζει και θα συμπεριφέρεται σαν μαμούθ. Όχι επειδή προσπαθούμε να ξεγελάσουμε κανέναν, αλλά επειδή θέλουμε κάτι που να ισοδυναμεί λειτουργικά με το μαμούθ, που θα αντέχει και θα είναι λειτουργικό στους -40 βαθμούς Κελσίου και θα κάνει όλα όσα κάνουν οι ελέφαντες και τα μαμούθ, ιδίως το να γκρεμίζουν δέντρα”. είπε στον Guardian ο Church.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα συνδράμουν και στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην Αρκτική περιοχή καθώς θα τονωθεί η ανάπτυξη της βλάστησης, αλλά και θα συμβάλουν στην καταπολέμηση ορισμένων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Για παράδειγμα, γκρεμίζοντας δέντρα, τα ζώα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των λιβαδιών που είχε κάποτε η Αρκτική.
Ωστόσο, η παραπάνω διαδικασία δημιουργίας μαμούθ σε ένα εργαστήριο, δεν βρίσκει σύμφωνο το σύνολο τις επιστημονικής κοινότητας.
Η Heather Bushman, φιλόσοφος στο London School of Economics, δήλωσε ότι τα όποια οφέλη μπορεί να έχουν τα μαμούθ για την τούνδρα θα πρέπει να σταθμιστούν έναντι των πιθανών δεινών που ενδέχεται να βιώσουν λόγω της δημιουργίας τους από επιστήμονες, όπως αναφέρουν οι New York Times.
“Δεν έχετε μητέρα για ένα είδος που -αν είναι σαν ελέφαντας- έχει εξαιρετικά ισχυρούς δεσμούς μητέρας-βρέφους που διαρκούν για πολύ καιρό”, είπε. “Μόλις υπάρχει ένα ή δύο μαμούθ στο έδαφος, ποιος φροντίζει ότι θα τα φροντίζουν;”.
Το όραμα για επαναφορά των αρχαίων λιβαδιών είναι “μια συναρπαστική υπόθεση”, λέει ο παλαιοικολόγος Jacquelyn Gill του Πανεπιστημίου του Μέιν. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τις πλήρεις λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούσαν τα οικοσυστήματα των μαμούθ, γεγονός που περιπλέκει τις σημερινές προσπάθειες.
Επομένως, “το να χρησιμοποιεί κάποιος ως δικαιολογία κάτι τέτοιο για την επαναφορά των μαμούθ – γεγονός με μεγάλες οικολογικές, κοινωνικές, ηθικές, και βιοηθικές διαστάσεις – μοιάζει πολύ σαν να βάζεις το κάρο πριν από το άλογο”, σημειώνει σύμφωνα με το National Geographic.
Κάθε πείραμα που περιλαμβάνει ζώα συνοδεύεται και από ηθικές προκλήσεις. Εάν η Colossal δημιουργήσει επιτυχώς ένα υγιές υβριδικό ζώο, η “πρόκληση” γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Οι ελέφαντες είναι μακρόβια, εξαιρετικά ευφυή πλάσματα που διατηρούν πολύπλοκες, πολυγενετικές μητριαρχικές κοινωνίες.
Σχετικές έρευνες σε αρχαία μαμούθ δείχνουν ότι κι αυτά μοιράζονται πολλά από αυτά τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το National Geographic. Πώς λοιπόν θα υπάρξει μέριμνα για να κοινωνικοποιηθούν σωστά αυτά στο πρώτο υβρίδιο μαμούθ-ελέφαντα; Και πώς θα μάθαινε ένα μελλοντικό κοπάδι αυτών των υβριδίων να επιβιώνει στην Αρκτική – και να ξεκινήσει εκ νέου την διαιώνιση του είδους;
“Δεν πρόκειται μόνο για την ύπαρξή τους, αλλά για να διασφαλιστεί ότι μόλις υπάρξουν, μπορούν να ζήσουν καλά”, λέει ο Λιάο, βιοηθικός του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σστο επιστημονικό συμβουλευτικό συμβούλιο του Colossal. “Διαφορετικά, αυτό σημαίνει ότι είσαι σκληρός με αυτά τα ζώα”.
Ρωσία: Το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 για ζώα καταχώρισε η Μόσχα