Με πρόχειρα και ακατάλληλα μέσα οι υπεύθυνοι για την προστασία έργων τέχνης στην Ουκρανία καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να προστατεύσουν τον πολιτιστικό ουκρανικό θησαυρό.
Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η πόλη Λβίβ που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κινδυνεύει, και η προστασία συλλόγων τέχνης από τους βομβαρδισμούς είναι αναγκαία.
Αν και στην αρχή δεν υπήρχε ένδειξη, ότι ο ρωσικός στρατός θα χτυπήσει επί τούτου πολιτιστικούς χώρους και μνημεία, όσο εντείνεται ο πόλεμος οι απώλειες είναι μη ελεγχόμενες και οι υπεύθυνοι που μεριμνούν για την προστασία των μνημείων δεν εχουν καμία εμπιστοσύνη στον ρωσικό στρατό.
Ο κόσμος της τέχνης στην Ουκρανία θορυβήθηκε ιδιαίτερα όταν έγινε γνωστό, ότι καταστράφηκε το μουσείο που περιείχε έργα της διάσημης Ουκρανής ζωγράφου Μαρία Πριματσένκο.
Έτσι οι υπεύθυνοι μερίμνησαν για τη μεταφορά των έργων τέχνης από το Εθνικό Μουσείο με πενιχρά μέσα ώστε να διασφαλίσουν τη σωτηρία των έργων, καθώς το μουσείο φιλοξενεί μια ολοκληρωμένη συλλογή εκκλησιαστικής μεσαιωνικής τέχνης της χώρας και σπάνια θρησκευτικά χειρόγραφα.
Η επικεφαλής της ομάδας προστασίας μνημείων στην περιοχή Λίλια Ονισένκο δήλωσε:
«Σήμερα βλέπουμε πώς η Ρωσία βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές και άμαχους ανθρώπους που τρέχουν να σωθούν», λέει ο διευθυντής του μουσείου Ιχόρ Κοζάν. «Είχαν εγγυηθεί ότι δεν θα το έκαναν, αλλά τώρα δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε. Και πρέπει να φροντίσουμε την κληρονομιά μας γιατί αυτός είναι ο εθνικός μας θησαυρός».
«Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε πυρηνικούς σταθμούς, επομένως δεν είμαστε σίγουροι αν είναι αρκετά έξυπνοι για να μην επιτεθούν στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς».
Αντίστοιχα ο Κοζάν που είναι υπεύθυνος προστασίας των έργων τέχνης δηλώσε:
«Το Μουσείο πρέπει να ζήσει. Ο κόσμος πρέπει να είναι εκεί, και πρώτα από όλα τα παιδιά. Πρέπει να μάθουν τα βασικά της κουλτούρας τους», ανέφερε.
Διαβάστε περισσότερα: