Αν τον «παρακολουθήσεις» στο facebook, ίσως να εισπράξεις εκ πρώτης όψεως έναν κυνισμό μα και ενδεχομένως μια «εγωπάθεια». Αν όμως μιλήσεις μαζί του ή ακόμα και αν παρακολουθήσεις έστω και ένα από τα video tutorials που ανεβάζει συχνά πυκνά στο YouTube (πλέον και live στο facebook) αυτό που θα νιώσεις είναι κυριολεκτικά έναν αέρα… καλής καρδιάς, έναν ευρωπαϊκό αέρα και μια αίσθηση κουλτούρας τόσο ανθρώπινης μα και τόσο σπάνιας συνάμα, που είναι μία από εκείνες τις φορές που θετικά αναρωτιέσαι «εσύ είσαι άνθρωπος και ζεις στον ίδιο γεωγραφικό χώρο με μένα;»
Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Κωνσταντίνος Πάσχου. Ένας Γάλλο-Έλληνας γραφίστας και όχι μόνο, ένα πραγματικά μεγάλο ταλέντο.
Κωνσταντίνε, για όσους δεν σε ξέρουν, πες μας ποιος είσαι;
Κωνσταντίνος Πάσχου – Είμαι ένας Γάλλο-Έλληνας γεννημένος και μεγαλωμένος στην Γαλλία, στην Γρενόβλη για την ακρίβεια.
Μετακόμισα στην Ελλάδα σε ηλικία δεκατριών ετών και από τότε κατοικώ εδώ.
Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Γιατί βρίσκεσαι στην Ελλάδα;
Κωνσταντίνος Πάσχου – Το πρώτο ερώτημα που λαμβάνω πάντα όταν συστήνομαι σε καινούργια πρόσωπα είναι το ”γιατί ήρθα Ελλάδα και δεν έμεινα Γαλλία” και για να είμαι σύντομος, πολύ απλά επειδή η μητέρα μου είναι Ελληνίδα και ήθελε να γυρίσει εδώ στον τόπο της.
Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Ποιες είναι οι διαφορές που έχεις αντιληφθεί στην κουλτούρα των Κέντρο-Ευρωπαίων σε σύγκριση με την Ελλάδα;
Κωνσταντίνος Πάσχου – Αυτή η αλλαγή χώρας, κουλτούρας, γλώσσας και νοοτροπίας ήταν κάτι πάρα πολύ δύσκολο για μένα προσωπικά, μιας και όταν πρωτοήρθα δεν ήξερα Ελληνικά. Ως νέο παιδί, τότε, η αλλαγή σ’ αυτόν τον καινούργιο τόπο ήταν κάτι ξαφνικό και μου πήρε αρκετά χρόνια να προσαρμοστώ στις ιδιαιτερότητές του.
- Όσον αφορά τη γλώσσα πρώτα απ’ όλα, που άρχισα να μιλώ γύρω στα δεκαεπτά – δεκαοκτώ, μιας και πήγαινα στο γαλλικό ινστιτούτο και είχαμε ελάχιστα μαθήματα ελληνικής γλώσσας.
- Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των συνθηκών ζωής, μιας και στην Γαλλία το 2000 είχαμε θερμοστάτες και αέριο στα σπίτια και αυτόματα συστήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που αυτά τώρα αρχίζουν και εκσυγχρονίζονται στην Ελλάδα.
- Όσον αφορά την «υπέρ-χριστιανική» θρησκεία που κυριαρχεί σε κάθε ελληνικό σπίτι, που με εντυπωσίασε μιας και δεν μεγάλωσα με θρησκευτικό τρόπο, άσχετα εάν βαφτίστηκα Xριστιανός Oρθόδοξος. Στην Γαλλία η επαφή μου με τη μουσουλμανική θρησκεία ήταν ιδιαίτερα έντονη καθώς οι περισσότεροι φίλοι μου ήταν μουσουλμάνοι. Θα μπορούσε να ήταν μια ριζική αλλαγή για κάποιον, αλλά όπως προανέφερα, δεν είμαι θρήσκος.
- Όσον αφορά τη νοοτροπία των Ελλήνων, που για να είμαι ειλικρινής, με χάζεψε λίγο τα πρώτα χρόνια εδώ. Έχω την εντύπωση ακόμα και σήμερα πως το savoir vivre δεν υφίσταται στην Ελλάδα και στον τρόπο ζωής των Ελλήνων γενικά. Από την άλλη, η Ελλάδα έχει έναν τόπο και μια ιδιαιτερότητα που ιστορικά και γεωλογικά δεν μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί από όποια γοητεία και να ‘χουν να προσφέρουν άλλες χώρες παγκοσμίως. Κρίμα μόνο που ζούμε σε τόσες δύσκολες συνθήκες.
Με λίγα λόγια, οι διαφορές είναι αμέτρητες, αλλά με τα χρόνια προσαρμόστηκα και θέλω να πιστεύω πως ανήκω πλέον, κατά ένα μικρό ποσοστό, σ’ αυτήν την τρέλα που προσφέρει η ελληνική κουλτούρα και νοοτροπία, κρατώντας πάντα μια γαλλική κοινή λογική.
Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Με τι ασχολείσαι; Συστήσου μας.
Κωνσταντίνος Πάσχου – Δραστηριοποιούμαι στον χώρο του θεάματος και ασχολούμαι με διάφορα καλλιτεχνικά είδη, αλλά κυρίως με ό, τι έχει να κάνει με τα οπτικά μέσα. Με λίγα λόγια είμαι εικαστικός καλλιτέχνης (Visual Artist) και πιο συγκεκριμένα ασχολούμαι με τον τρισδιάστατο σχεδιασμό (3D modeling) και όσα παρεμβαίνουν σ’ αυτό το χώρο, όπως η δημιουργία μη ρεαλιστικών αντικειμένων και κινουμένων σχεδίων.
Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Γιατί Cinema 4D; Και όχι κάποιο άλλο;
Κωνσταντίνος Πάσχου – Πάντα είχα ένα θέμα όταν πρωτο-έμπαινα στη διαδικασία να μάθω ένα καινούργιο πρόγραμμα, κάτι που όλοι έχουμε να φανταστώ. Είναι νόμος. Στην εκμάθηση πάντα μας έρχεται μια βαρεμάρα και μια αδράνεια που ειδικά μόνος σου είναι δύσκολο να κάτσεις να εξερευνήσεις και να μάθεις! Αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς για μένα κυριαρχούσε πάντα αυτή η θέληση του «να δοκιμάσω καινούργια πράγματα» διότι προσωπικά ο κυριότερος τρόπος έκφρασης που είχα ήταν πάντα μέσω εικονικής προσέλευσης. Όσον αφορά την επιλογή του να δουλεύω με το Cinema 4D ήταν απλώς επειδή μου φάνηκε τόσο ωραίο και ευχάριστο να το μάθω και από τότε απλώς κόλλησα. Είναι από τα πιο εύχρηστα προγράμματα που υπάρχουν σ’ αυτόν τον χώρο και κάθε χρόνο είναι πιο εκσυγχρονισμένο και γίνεται όλο και πιο εύκολο στην χρήση του. Βέβαια, να πούμε ότι δουλεύω και άλλα προγράμματα παράλληλα για την δημιουργία των έργων μου.
Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Σε τι project δουλεύεις αυτό το διάστημα;
Κωνσταντίνος Πάσχου – Αυτό το διάστημα έχω αναλάβει αρκετά projects που έχουν να κάνουν με τον τρισδιάστατο σχεδιασμό, όπως το ”I like spheres” ή το ”cubby” ή ακόμα και με την φωτογραφία, με πορτραίτα και τοπία. Αλλά αυτό που τρέχω καθημερινά πλέον είναι το ”Everyday’s”, ένα project που σε καθημερινή βάση παίρνει μορφή με την δημιουργία ενός καινούργιου σχεδίου. Στην αρχή μου φαινόταν λίγο αδύνατο να αναλάβω τον σχεδιασμό ενός έργου από την αρχή μέχρι το τέλος με μόνο λίγες ώρες καθημερινά. Αλλά μετά από 100 έργα που έγιναν επιτυχημένα μέρα με την μέρα, μου έγινε πλέον μια καθημερινή ανάγκη το να δημιουργώ κάτι καινούργιο every day.
Η ιδιαιτερότητα αυτού του project δεν είναι μόνο το σχέδιο που ανεβάζω στα Social Media καθημερινά. Eίναι όλη η ιδεολογία που υπάρχει πίσω απ’ αυτήν, όπου περνά από το τελικό σχέδιο, ανεβάζω παράλληλα όλο το αρχείο του Cinema 4D που περιέχει όλα τα τρισδιάστατα σχέδια, όπως και όλες τις υφές, φωτισμούς και ρυθμίσεις που έχω φτιάξει για το κάθε σχέδιο. Τα δίνω όλα δωρεάν σαν ανοιχτή πηγή δεδομένων, χωρίς πνευματικά δικαιώματα, με λίγα λόγια, μπορεί ο καθένας να κατεβάσει την δουλειά μου και να τα κάνει ό, τι θέλει. Ακούγεται επικίνδυνο, όπως το λέω, αλλά ήταν ένας από τους όρους που είχα θέσει στον εαυτό μου όταν πρώτο-άρχισα αυτό το project. Όλα τζάμπα για όλους.
Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Έχω παρατηρήσει το «αφιλοκερδώς», μια κουλτούρα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκή. Ακόμα και ο πιο ανειδίκευτος στην Ελλάδα απαιτεί να παράγει έργο μόνο με την προϋπόθεση να πληρωθεί. Αυτό δεν είναι αναξιοπρεπές αλλά επίσης δεν είναι και ρεαλιστικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι για να καταφέρουν πράγματα πάλεψαν. Εσύ γιατί το κάνεις; Υπάρχει κάποιος βαθύτερος λόγος;
Κωνσταντίνος Πάσχου – Είναι δύσκολο να προνοήσει κάποιος προς τα πού θα ήθελε να κινηθεί τα επόμενα χρόνια σ’ αυτήν την χώρα με τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι μας αναζητάμε μια ελάχιστη οικονομική άνεση ώστε να μπορέσουμε να χαρούμε την ύπαρξή μας. Και είναι λογικό, για ποιο λόγο να δημιουργώ πράγματα και να τα δίνω τζάμπα χωρίς να υπάρχει κάποιο κέρδος πίσω από αυτό. Πολλοί θα το ονόμαζαν χάσιμο χρόνου, προτιμώ να το λέω μακρόχρονη επένδυση. Το να μάθεις να επενδύεις σωστά και έξυπνα στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό. Θεωρώ αδιανόητο να επενδύσει κάποιος σε σπουδές και φροντιστήρια, ενώ μπορούμε άνετα να μάθουμε όσα θέλουμε δωρεάν μέσω τη δύναμη του διαδικτύου. Για μένα αυτό το project είναι απλώς ένα μικρό κομμάτι στην ενδυνάμωση και στην προσαρμογή κάποιου νέου ατόμου στον τρισδιάστατο κόσμο και στην δύναμη που θα μπορούσε να του αποφέρει εάν κάτσει να το μάθει λίγο.
Από εκεί και πέρα εννοείται πως υπάρχουν και βαθύτεροι λόγοι πίσω απ’ αυτό. Ένας από αυτούς είναι η αναγνώριση που διεκδικώ σ΄ αυτόν το χώρο, μιας και αυτά τα projects τα κατεβάζουν πάνω από 500 άνθρωποι κάθε εβδομάδα.
Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι είναι η υποστήριξη που λαμβάνω από την MAXON, την εταιρία του CINEMA 4D, που η ίδια διαφημίζει αυτό το project από μόνη της, κάτι που με κάνει πολύ χαρούμενο! Εννοείται ότι όλα αυτά συνεισφέρουν στην διαφήμιση του Brand μου, εφόσον προσπαθώ να δημιουργήσω κάτι δικό μου, το οποίο θα φανεί σε λίγο διάστημα.
Εύχομαι για τους Έλληνες ν’ αρχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα σύγχρονα πράγματα και λειτουργικά συστήματα για να μπορέσουν να ωφελήσουν αυτήν την χώρα και να αφήσουν τους «αρχαίους» τρόπους ζωής που έχουν μάθει από τις προηγούμενες γενιές και που αποδείχτηκαν μοιραίες στην εποχή μας. Υπάρχουν απίστευτα ταλέντα στην Ελλάδα, τα οποία δεν αναγνωρίζονται καθόλου. Θα μπορούσαμε να είμαστε μια υπέρ-σύγχρονη χώρα στον καλλιτεχνικό τομέα και στην προσέλευση ιδεών και θα διεκδικούσαμε άνετα αυτήν την θέση λόγω της ιστορίας που μας ανήκει. Αλλά η σημερινή Ελλάδα έχει χάσει κάθε επαφή με αυτό που έκανε σημαντικό αυτόν το τόπο. Μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα, για την ώρα όμως υποχρεώνομαι κι εγώ να προσφέρω ό, τι εργαλείο μπορώ, ώστε να βοηθήσω τον καθένα να ακολουθήσει ένα αντικείμενο το οποίο δεν μαθαίνεται εύκολα, κυρίως στην Ελλάδα.
Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Ο French Monkey αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό; Πού αποσκοπείς;
Κωνσταντίνος Πάσχου – Πάντα κινούμαι με οράματα και όνειρα, με κινούν οι παράξενες υπέρ-φιλοδοξίες μου, σ’ έναν τόπο όπου ο φιλόδοξος άνθρωπος χάνεται. Η Ελλάδα είναι η πιο δυστυχισμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ναι μεν λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως λόγω της μη προγραμματισμένης ανάπτυξης που έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί το 2002, όταν μπήκαμε στην Ευρωζώνη. Είμαστε πολύ πίσω και για να είμαι ειλικρινής θα είμαστε πάντα πίσω όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της χώρας, για τον απλό λόγο ότι πέρα από την οικονομική άνεση να αλλάξουμε τα πράγματα, μας λείπει κυρίως η φιλοδοξία για μια καλύτερη χώρα, που και αυτό δεν θα μπορέσει ποτέ να το αποφέρει το χρήμα.
Από εκεί και πέρα, ελπίζω κάποτε το όνομα The French Monkey να αποφέρει έστω και λίγη φιλοδοξία και έμπνευση στις ζωές των Ελλήνων πρώτα απ’ όλα, εφόσον γνωρίσουν ότι μοιράζομαι τις ίδιες συνθήκες ζωής με τον κάθε Έλληνα και ότι ζω με πολύ ελάχιστα μέσα.
Έπειτα ως καλλιτέχνης ελπίζω να βρω κι εγώ τρόπο να κερδίσω την ζωή που διεκδικώ και την οικονομική άνεση να μπορέσω να επενδύσω σε καλύτερα πράγματα, πάντα προς την ανάπτυξη της ποιότητας των έργων και των ιδεών που παράγω και που θα ήθελα να συνεχίσω να παράγω και στο μέλλον.
Για την ώρα, βέβαια, είναι δύσκολο να κινηθείς σε μια ακίνητη χώρα, αλλά, άμα υπάρχει θέληση, υπάρχει και λύση.
Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart) – Ως καλλιτέχνης που βρίσκεις την έμπνευσή σου να σχεδιάζεις κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό; Από πού δέχεσαι επιρροές;
Κωνσταντίνος Πάσχου – Η αλήθεια είναι ότι οι δημιουργίες πάντα εκφράζουν αυτά που μας επηρεάζουν στη ζωή μας, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Είναι μια εικονική πραγματικότητα που παίρνει μορφή σαν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που μόνο ο καλλιτέχνης μπορεί να κατανοήσει. Το να δημιουργείς είναι προσωπική ανάγκη, όταν τα λόγια δεν μπορούν να μεταδίδονται σε κάποιον άλλον.
Το κάθε έργο προσφέρει στην ενδυνάμωση του εγώ και στην καταπολέμηση της μοναξιάς με έναν παράξενο τρόπο.
Από εκεί και πέρα, εφόσον δουλεύω ένα τεχνικό αντικείμενο, έχοντας μια σωστή εκμάθηση και ενθουσιώδη επιρροή είναι πάρα πολύ σημαντικό ώστε να γίνω καλύτερος σ’ αυτό που κάνω, γι’ αυτό και παρακολουθώ πάρα πολλά άτομα εδώ και χρόνια, τα οποία είναι διαμάντια σ’ αυτό το αντικείμενο και οι ίδιοι μου έδωσαν την αφορμή ν’ αρχίσω κι εγώ το τρισδιάστατο σχεδιασμό.
Εάν εσείς οι ίδιοι θέλετε να ασχοληθείτε με αυτό το αντικείμενο ή έστω να χαζέψετε κοιτώντας τι μπορεί να φτιάξει ένας άνθρωπος, θα σας πρότεινα να παρακολουθήσετε αυτούς εδώ τους καλλιτέχνες στο instagram, που κάνουν και αυτοί καθημερινές δημιουργίες.
https://www.instagram.com/beeple_crap
https://www.instagram.com/hoodass
https://www.instagram.com/david_mcleod
https://www.instagram.com/shittyrenders
https://www.instagram.com/greyscalegorilla
https://www.instagram.com/vitalybulgarov
https://www.instagram.com/vitaliyhavrylyuk
https://www.instagram.com/philiplueck
https://www.instagram.com/fvckrender
https://www.instagram.com/aspenexcel
https://www.instagram.com/ashthorp
https://www.instagram.com/lvntmj
https://www.instagram.com/m0dm0d
https://www.instagram.com/andrewkramer
https://www.instagram.com/crowded_blank
https://www.instagram.com/jmverbeeck
https://www.instagram.com/antonitudisco
https://www.instagram.com/gohmn.daily
https://www.instagram.com/jvkeclarke
https://www.instagram.com/darioveruari
https://www.instagram.com/stockandrender
https://www.instagram.com/rettlesnake
https://www.instagram.com/rockingthepixel
https://www.instagram.com/rbrthrsk
https://www.instagram.com/byflerk
https://www.instagram.com/lpzoll
https://www.instagram.com/lockedandloading
https://www.instagram.com/josefbsharah
https://www.instagram.com/rawandrendered
https://www.instagram.com/soltoy
Είναι μερικοί από τους αυτούς που παρακολουθώ καθημερινά πλέον, με πολλούς έχουμε γίνει και φίλοι μέσω διαδικτύου, κάτι που με κάνει να χαίρομαι πάρα πολύ, μιας και δεν έχω γνωστούς εδώ με τους οποίους να μπορώ να μιλάω για τέτοια καλλιτεχνικά θέματα!
Το να χαζέψεις έργα από άλλους καλλιτέχνες είναι μια επιρροή από μόνη της, το να μπορείς να ανταλλάξεις ιδέες και γνώσεις είναι κάτι πολύ όμορφο και δυνατό στην απελευθέρωση της δημιουργικότητας.
Δεν θέλει πολύ για να δημιουργήσεις, αρκεί να αρχίσεις και αυτό να το κάνεις κάθε μέρα!
Links:
Eveyday’s Project – http://www.tfmstyle.com/everydays
3D Animation – http://www.tfmstyle.com/3d-animation
Socials:
Facebook: https://www.facebook.com/tfmstyle
Twitter: https://twitter.com/TFMStyle
Instagram: http://instagram.com/the_french_monkey
Tumblr: http://tfmstyle.tumblr.com
DeviantArt: http://the-french-monkey.deviantart.com
Behance: https://www.behance.net/thefrenchmonkey
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=cbeKIxlVs5A” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=WjxJswsKiBE” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=jZtTq9rrkTk” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]
Incubator (C4D Clip)Incubator (C4D Clip)
Music by Easy Does It
Project File: http://www.tfmstyle.com/050916
Share this video for more animated free stuff! Peace…Δημοσιεύτηκε από The French Monkey στις Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016