Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Συνέντευξη με τη Φωτεινή Αθερίδου με αφορμή το “Σεξ – λεξικόν”

Δηλώνει παρορμητική, γράφει στιχάκια – χιουμοριστικά και μη –, θέλει να ζήσει σύντομα το δικό της Αμερικάνικο «παραμύθι», ενώ τις προσεχείς εβδομάδες ετοιμάζεται να ανηφορίσει στην Θεσσαλονίκη με την επιτυχημένη αισθηματική κωμωδία Σεξ – λεξικόν – Η επιστήμη του έρωτα, στην οποία πρωταγωνιστεί. Αυτή είναι η φρέσκια προσωπικότητα που ακούει στο όνομα, Φωτεινή Αθερίδου.

Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart): Φωτεινή, το έργο, στο οποίο πρωταγωνιστείς, μας μεταφέρει στο 1978, αποτυπώνοντας τις στερεοτυπικές αντιλήψεις της εποχής γύρω από τον έρωτα. Που οδηγεί τελικά τους δύο νεαρούς ήρωες το Σεξ – λεξικόν – Η επιστήμη του έρωτα;

Φωτεινή Αθερίδου: Το λεξικό το φέρνει ο Τάκης, δηλαδή ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, σαν ένα βοήθημα στην πρώτη ερωτική συνάντηση των δύο νέων, ώστε να καταπολεμήσουν την αμηχανία τους και να έρθουν πιο κοντά. Στην αρχή το βιβλίο αυτό φαντάζει για τα παιδιά ένα άγνωστο πράγμα, που έχουν περιέργεια να εξερευνήσουν, αλλά παρότι προς στιγμήν σπάει τον πάγο και βοηθάει στο να ανοιχτούν ο ένας στον άλλον, αποδεικνύεται μεγάλο πρόβλημα. Οι στερεοτυπικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις που εκφράζονται σε αυτό, όπως για παράδειγμα οι χαρακτηρισμοί που αφορούν την γυναίκα αλλά και την ομοφυλοφιλία, η οποία αναφέρεται ως διαστροφή, οδηγούν το ζευγάρι σε αλλεπάλληλες διαφωνίες που καταλήγουν σε τσακωμό. Ειδικότερα, η κοπέλα που υποδύομαι, η Κάτια, είναι αρκετά απελευθερωμένη για την εποχή της, οπότε εκνευρίζεται και αντιδράει πολύ άσχημα στην επιμονή του αγοριού της για χρήση του συγκεκριμένου βιβλίου. Θεωρεί ότι μπορούν να εφεύρουν δικές τους τρυφερές λέξεις και ερωτικούς κώδικες επικοινωνίας και θυμώνει με τον Τάκη, που δεν προσπαθεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart): Κατά πόσο πιστεύεις, ότι τα σεξουαλικά ταμπού και ο πουριτανισμός έχουν εξαλειφθεί στην σημερινή ελληνική κοινωνία;

Φωτεινή Αθερίδου: Δύσκολη ερώτηση, στ’ αλήθεια! Πιστεύω ότι σε ένα βαθμό υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος όσο αφορά αυτά τα θέματα, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το τότε (της παράστασης). Για παράδειγμα, θα έλεγα πως έχουν κατακτηθεί πολλά δικαιώματα για τις γυναίκες και επιχειρείται σταδιακά η απενοχοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Το θέμα, όμως, είναι, ότι ακόμη και σήμερα εν έτει 2018, τα πράγματα δεν είναι αυτονόητα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Υπάρχει πλήθος κόσμου στην επαρχία, είτε σε μικρές είτε σε μεγάλες πόλεις, που δεν απέκτησε ποτέ την αναγκαία σεξουαλική ελευθερία. Για μένα είναι πολύ στενάχωρο το γεγονός αυτό και θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα ξεπεραστούν οι όποιες απαρχαιωμένες, μικροαστικές αντιλήψεις σχετικά με το σεξ, αλλά και με την κοινωνική ζωή, γενικότερα.

Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart): Ξέρεις, όμως, πολλοί πιστεύουν ότι η όποια απελευθέρωση έχει υπάρξει οδηγεί στην απομυθοποίηση του έρωτα, με άλλα λόγια χάνεται η αθωότητα και η μαγεία που τον περιβάλλει.

Φωτεινή Αθερίδου: Μα η απελευθέρωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οδηγούμαστε σε ωμότητα και πενία συναισθημάτων. Η εξάλειψη του ρατσισμού, δηλαδή να αποδέχεσαι τον άλλον για αυτό ακριβώς που είναι, χωρίς να σε απασχολεί οτιδήποτε άλλο, δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ότι έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί η μαγεία ή η αθωότητα. Εγώ θεωρώ ότι το εν λόγω πρόβλημα στις ανθρώπινες σχέσεις – γιατί όντως αποτελεί πρόβλημα των ημερών – έχει να κάνει με άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα την εδραίωση του Internet και των κοινωνικών δικτύων αλλά και τη μόδα του «εύκολου» σεξ. Εξάλλου, αυτή είναι και η μεγαλύτερη αποτυχία της εποχής μας. Από ‘κει και πέρα  ο καθένας είναι υπεύθυνος τόσο για τις πράξεις όσο και για τις επιλογές του.

Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart): Θεωρείς ότι μπορεί κάποιος στην εποχή μας να μην είναι άβουλος σε αυτά τα ζητήματα και να πάει κόντρα στο ρεύμα; Απελευθερωμένος μεν, αλλά όχι αποστασιοποιημένος.

Φωτεινή Αθερίδου: Φυσικά και μπορεί! Και κατά την γνώμη μου αυτού του είδους η προσωπικότητα θα είναι πολύ θελκτική για τους γύρω του. Νομίζω ότι κατά βάθος όλοι θέλουμε λίγο περισσότερο ρομαντισμό, δεν μας αρέσει το εύκολα προσβάσιμο, κι ούτε το αποζητάμε. Αυτό που μετράει είναι να είναι κανείς σίγουρος για τον εαυτό του, να έχει αποφασιστικότητα, ώστε να διαφέρει από τη ροή των πραγμάτων, που επιτάσσει πχ διαδικτυακές γνωριμίες ή πλειάδα ερωτικών συντρόφων.

Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart): Γυρνώντας στα της παράστασης, υπάρχει λεπτή γραμμή που να ενώνει – έστω και για λίγο – τον χαρακτήρα της Κάτιας με τον δικό σου;

Φωτεινή Αθερίδου: Θα έλεγα πως βρίσκω πάντα κοινά σημεία με την ηρωίδα που υποδύομαι. Ο συγκεκριμένος ρόλος, βέβαια, δε είναι κοντά στον χαρακτήρα μου. Ένα κοινό χαρακτηριστικό που μπορώ να εντοπίσω ανάμεσα στην Κάτια και σε μένα είναι το γεγονός ότι είναι αυθόρμητη και παρορμητική. Σε γενικές γραμμές, όμως, σε όλες μου τις ερμηνείες βρίσκω έστω και μεμονωμένες στιγμές ή καταστάσεις στην ζωή μου που να προσιδιάζουν σε αυτό που υποδύομαι. Εννοώ, ότι εγώ προσωπικά, δεν μπορώ να παίξω κάτι χωρίς να το συσχετίσω με τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να παρουσιάσω στο κοινό μια «καρικατούρα» της Κάτιας. Προσπαθώ, όσο μπορώ, να είμαι εγώ στη σκηνή, κουβαλώντας τα απαραίτητα στοιχεία του ρόλου. Αυτό φυσικά έχει να κάνει και με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την υποκριτική, γιατί κάποιος άλλος συνάδελφος μπορεί να το βλέπει εντελώς διαφορετικά.Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart): Διάβασα, ανάμεσα σε άλλα, ότι το χιούμορ ως αλατοπίπερο μιας σχέσης, παίζει αντίστοιχο ρόλο και στην παράστασή σας. Εξήγησε μου, πως βλέπεις εσύ αυτή τη θέση…

Φωτεινή Αθερίδου: Θεωρώ ότι οι ανθρώπινες σχέσεις, είτε είναι ερωτικές είτε είναι φιλικές είτε είναι οικογενειακές, κρύβουν ταυτόχρονα ένα δράμα και μια κωμωδία, σε συνεχή εναλλαγή μεταξύ τους στην πραγματική ζωή. Αυτό που προσπαθήσαμε εμείς, ήταν να φτιάξουμε μια παράσταση που να μην κεντράρει μονοδιάστατα στο ένα από αυτά τα δύο χαρακτηριστικά των σχέσεων, αλλά να φλερτάρει και με τα δύο εξίσου. Και αυτό για μένα βγάζει μια αλήθεια και έναν αυτοσαρκασμό, που αφορά βαθύτατα τους ανθρώπους, γιατί τους δημιουργεί αίσθημα ταύτισης. Πιστεύω – βλέποντας τον από απόσταση – δεν υπάρχει καυγάς ζευγαριού που να μην σου προκαλεί γέλιο!

Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart): Φωτεινή, εξωθεατρικά, ξέρω ότι αγαπάς να σκαρώνεις στιχάκια. Μάλιστα έχει τύχει να παρακολουθήσω κάποια βίντεο αντίστοιχου περιεχομένου. Αλήθεια, από πού αντλείς έμπνευση για να δημιουργήσεις;

Φωτεινή Αθερίδου: Συνεργάζομαι με πολλούς φίλους από το χώρο για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Ωστόσο, οι βασικοί πυρήνες αυτού του πράγματος, είμαστε εγώ και ο Στάμος Σέμσης, ο οποίος είναι ένας καταπληκτικός σύνθετης και μουσικός. Και η αλήθεια είναι ότι έχει δέσει απίστευτα η χημεία μας και περνάμε πάρα πολύ ωραία. Εκτονωνόμαστε με αυτόν τον τρόπο, μας γεμίζει η όλη διαδικασία. Εγώ, ξέρεις, είμαι και ένας άνθρωπος που του αρέσει να βγάζει καινούργια στιχάκια συνέχεια. Δηλαδή, μπορεί να είμαι σπίτι, να ασχολούμαι με κάτι άλλο και ξαφνικά να πιαστώ από το οποιοδήποτε ερέθισμα γύρω μου και να γράψω. Γι’ αυτό και τα περισσότερα βιντεάκια που ανεβάζουμε είναι χιουμοριστικά, με την επισκεψιμότητα να πηγαίνει ανέλπιστα καλά.

Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart): Πώς αντιδράς σε μια αποτυχία; Προχωράς παρακάτω με αισιοδοξία ή είσαι από τους ανθρώπους που εμμένουν στο πρόβλημα, στην αιτία;

Φωτεινή Αθερίδου: Νομίζω στα επαγγελματικά μου – αν και διανύουμε δυστυχώς μια περίοδο που τα πράγματα αν μη τι άλλο δεν πάνε καλά – αντιμετωπίζω τις δύσκολες καταστάσεις πολύ ψύχραιμα και με αισιοδοξία. Και δεν το λέω επειδή ξέρω για παράδειγμα ότι του χρόνου θα βγάλω σίγουρα λεφτά ή ότι θα έχω πολλές θεατρικές προτάσεις. Απλώς, έτσι είμαι σαν άνθρωπος. Μπροστά σε μια απόρριψη ή μια αποτυχία, θα πω: «Γιατί να συμβεί αυτό τώρα; Τι έφταιξε;», αλλά δε θα μπω σε καμία περίπτωση στο τρυπάκι να το υπεραναλύσω. Κοιτάω πάντα την επόμενη μέρα.

Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart): Προς ποια κατεύθυνση κλίνεις στο επίκαιρο δίλημμα, Ιnternet ή τηλεόραση; Τι απ’ τα δύο προτιμάς για ενημέρωση, αλλά και διασκέδαση/ψυχαγωγία;

Φωτεινή Αθερίδου: Ξεκάθαρα το Internet. Δεν παρακολουθώ τηλεόραση, πλέον. Αν τύχει να την ανοίξω θα είναι μόνο για την φωτεινότητα και την ένδειξη ζωντάνιας στο χώρο. Μπορεί, βέβαια, να υπάρχουν και καλές παραγωγές μέσα στο χάος που επικρατεί. Δεν μπορώ να είμαι απόλυτη, από τη στιγμή που απέχω. Απλώς, το να δω τηλεόραση φαντάζει στο μυαλό μου και κάπως παλιομοδίτικο τώρα πια. Πιστεύω με γυρνάει πίσω στην εφηβεία μου. Τότε που έβλεπα φανατικά το Δύο Ξένοι στο Mega.

Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart): Ποιος ταξιδιωτικός προορισμός αναγράφεται πάνω στο επόμενο εισιτήριο σου;

Φωτεινή Αθερίδου: Νομίζω ότι πιο πολύ θέλω να ταξιδέψω στην Αμερική. Είτε θα πήγαινα στη Νέα Υόρκη είτε στο Λος Άντζελες. Νιώθω έντονα ότι αυτό που θα αντικρύσω σε αυτή τη χώρα, το έχω ξαναδεί και το έχω ζήσει, χωρίς να έχω πάει ποτέ. Θα έλεγα πως την Αμερική την έχουμε κατά κάποιο τρόπο γύρω μας, μέσα από τις ταινίες, τα βιβλία και τον γενικότερο δυτικό τρόπο ζωής που προσπαθούσαμε χρόνια να υιοθετήσουμε. Έχω, λοιπόν, την αίσθηση ότι δεν θα με απογοητεύσει η εμπειρία που με περιμένει εκεί.

 Συνέντευξη: Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart)

Η ρομαντική κωμωδία «Σεξ Λεξικόν – Η Επιστήμη του Έρωτα» στη Θεσσαλονίκη

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr