Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στρογγυλό τραπέζι: «Χώρος Συνάντησης: Τέχνη»

Στρογγυλό τραπέζι: «Χώρος Συνάντησης: Τέχνη»
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών), β’ όροφος
Τρίτη 4 Ιουλίου 2017,
18:00

Με αφετηρία την τρέχουσα έκθεση του Γιώργου Κατσάγγελου “Relics to Eternity. Ειδομένη 2015-2016”, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί σε ένα ιδιαίτερο στρογγυλό τραπέζι, με χώρο συνάντησης την ίδια την Τέχνη, την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017 στις 18:00.

Εκπρόσωποι φορέων και ιδιώτες που εργάστηκαν μέσω της τέχνης στην ένταξη και ομαλοποίηση της καθημερινότητας των προσφύγων θα παραθέσουν την εμπειρία τους. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών, θα γίνει σύντομη παρουσίαση των δράσεων και θα διατυπωθούν τα αποτελέσματα και τα πιθανά ζητήματα ή προβλήματα που προέκυψαν μέσα από αυτές. Στόχος είναι η διατύπωση των πρώτων συμπερασμάτων μετά την εμπειρία των μηνών που πέρασαν με σκοπό την κριτική αξιολόγηση και αξιοποίησή τους σε μια πιο ολοκληρωμένη και συστηματική πρακτική στο άμεσο μέλλον.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Προγράμματα, Προσκεκλημένοι Συμμετέχοντες & Φορείς

Φωνές Ελευθερίας

Νέο φωνητικό σύνολο με τη συμμετοχή 20 παιδιών προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ.
Ιωάννα Ναούμ, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Η Αντιγόνη – Κέντρο Πληροφόρησης & Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-Βία είναι Μη Κυβερνητική και Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση και ξεκίνησε το 1993 τη δράση της και στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στις δράσεις της για τους πρόσφυγες περιλαμβάνει θεατρικό εργαστήριο,– εργαστήριο κόμικς με ασυνόδευτα ανήλικα (16-18 χρονών) σε συνεργασία με την Addar, ομάδα φωτογραφίας εφήβων προσφύγων κ.ά.
Σοφία Κυπριανίδου, Σκηνοθέτιδα.

Ομάδα Εθελοντών Δήμου Θεσσαλονίκης
Εικαστικά εργαστήρια στους καταυλισμούς προσφύγων
Φωτεινή Καρυωτάκη, Εικαστικός

Τμήμα Κινηματογράφου / Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ
Δημιουργία βίντεο μαθητών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια και μαθητών προσφύγων
Δέσποινα Μουζάκη, / Αναπληρώτρια Καθηγήτρια & Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Ομάδα πολιτιστικών δράσεων. Συντονισμός έκθεσης με εικαστικά έργα προσφύγων δημιουργών
Samia Lyamouri, Ψυχολόγος, Συντονίστρια στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»

Πρόγραμμα «Παιχνίδια του Κόσμου»
Α) Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή παιδιών προσφύγων, από τα τμήματα εκπαιδευτικών προγραμμάτων των μουσείων σε συνεργασία με, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Μουσειακής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης και την ΑΡΣΙΣ το καλοκαίρι του 2016.

Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά, Μουσειοπαιδαγωγοί, Γραφείο Εκπαίδευσης και εκδηλώσεων ΚΜΣΤ. Στο πρόγραμμα και η Μαρία Κοκορότσκου, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Β) Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ηρακλής Παπαϊωάννου, Θεωρητικός και Ιστορικός της Φωτογραφίας, Διευθυντής του ΜΦΘ

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Προγράμματα στο μουσείο με τη συμμετοχή παιδιών προσφύγων
Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια του ΜΜΣΤ

Συντονίστριες εκδήλωσης:
Σοφία Ασλανίδου, Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ, Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, εντεταλμένη για την ένταξη προσφύγων
Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ, Πρόεδρος Α΄ Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Ανδρέας Τάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΜΣΤ.

Η έκθεση “Relics to Eternity. Ειδομένη 2015-2016”

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την οριστική εκκένωση του αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού στον συνοριακό σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης το καλοκαίρι του 2016, ο εικαστικός Γιώργος Κατσάγγελος δημιουργεί μια πολυμεσική εγκατάσταση, μια διαφορετική «αρχαιολογική έκθεση» με σύγχρονα υλικά. Η εγκατάσταση Relics to Eternityαποτελείται από ένα σύνολο αντικειμένων που συνέλεξε ο εικαστικός στις καθημερινές επισκέψεις του στην Ειδομένη το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και το Μάιο του 2016, και κυρίως μετά την αιφνίδια εκκένωση του χώρου από τις ελληνικές αρχές, σε συνέχεια του οριστικού κλεισίματος των συνόρων και της απαγόρευσης αναχώρησης από το ελληνικό έδαφος. Η έκθεση ολοκληρώνεται με φωτογραφικό υλικό και ηχητικές καταγραφές από το χώρο και τους ανθρώπους της Ειδομένης, ενώ παράλληλα προβάλλεται video με συνεντεύξεις προσφύγων που έζησαν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό. Με αυτό τον τρόπο τα αντικείμενα αποκτούν μια νέα, δικιά τους απολυτότητα και η ιστορία της Ειδομένης με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν εκεί, συνιστούν πλέον σπαράγματα-κειμήλια μιας αιωνιότητας.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια ΚΜΣΤ
Διάρκεια έκθεσης: 31.05 – 9.09.2017 / Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr