10 χρόνια έπειτα από τον Μεγάλο Σεισμό στην Ανατολική Ιαπωνία, η Ναράχα, μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο, το 2021 θα στείλει σπόρους ελιάς, από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Ολυμπία, στο διάστημα!
Από την αρχαιότητα η ελιά αποτελούσε το ιερό δέντρο και σύμβολο ειρήνης, νίκης και τύχης και μία τέτοια πρακτική, την οποία θα ακολουθήσει η πόλη της Ιαπωνίας, συμβολίζει σε μεγάλο βαθμό την αναγέννηση και παράλληλη την νίκη της Ναράχα ενάντια στις αντιξοότητες που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός του 2011.
Κάνοντας μία αναδρομή στο γεγονός τώρα, η Ναράχα η οποία απέχει 20 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο Ντάι Ίτσι της Φουκουσίμα, ήταν και η πρώτη πόλη που, με εντολή της Κυβέρνησης, εκκενώθηκε με τους κατοίκους να επιστρέφουν στις κατοικίες τους τέσσερα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή.
Η Ναράχα επίσης, ανήκει σε μία από τις πόλεις των πληγέντων νομών Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα που έχουν ανακηρυχθεί “Arigato” Host Town, θεσμός που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για την ανάδειξη της ανοικοδόμησης του Τοχόκου και την προώθηση της επικοινωνίας και των ανταλλαγών των τοπικών δήμων με τις χώρες που συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση.
Πιο συγκεκριμένα τον Μάιο του 2021 ο πύραυλος της ιαπωνικής διαστημικής αποστολής θα μεταφέρει τους σπόρους ελιάς από την Ελλάδα στο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου θα παραμείνουν για περίπου ενάμιση μήνα στην ιαπωνική ερευνητική μονάδα KIBO. Με την επιστροφή τους οι σπόροι της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων θα φυτευτούν στη Ναράχα όπου θα ξεκινήσει, στις 25 Μαρτίου, η Λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Τόκιο 2020.
Μία τέτοια συνθήκη αποτελεί, για άλλη μια φορά, σπουδαία ανταλλαγή και επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών που συνδέονται με μία μακροχρόνια φιλία. Συμβάλλουν ταυτοχρόνως στην ανάπτυξη εξωτερικών σχέσεων και ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω διάλογο και συνομιλία μεταξύ των δύο πολιτισμών, διαιωνίζοντας αυτή την σχέση στο χρόνο και στην ιστορία.
Κείμενο: Κατερίνα Καρσιώτη (Lavart)