Σύμφωνα με νέα έρευνα (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One) που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές, με επικεφαλή τη Μόνικα βαν ντεν Βέρμα του Ολλανδικού Πανεπιστημίου του Βαγκενίγκεν, ο μέσος άνθρωπος στη Γη πετάει κάθε μέρα φαγητό ισοδύναμο με περίπου 527 θερμίδες. Εάν αυτή η σπατάλη σταματούσε και ξεκινούσαμε να αξιοποιούμε το φαγητό που τόσο αλόγιστα πετάμε τότε, σύμφωνα με την μελέτη, θα μπορούσαν να τραφούν πέντε άνθρωποι, αντί για τέσσερις, από το φαγητό στην κουζίνα ενός μέσου νοικοκυριού. Για την πραγματοποίηση της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και κατέληξαν πως η σπατάλη των τροφίμων αρχίζει όταν οι άνθρωποι ξεπερνούν σε μέση καταναλωτική δαπάνη τα 6,7 δολάρια τη μέρα. Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια:
«Το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο από όσο νομίζουμε. Πρέπει να αφυπνιστούμε. Ελπίζω ότι η μελέτη μας θα χτυπήσει το καμπανάκι. Η αξία της τροφής πέφτει όσο κανείς γίνεται πλουσιότερος. Όσα περισσότερα έχει κανείς για να φάει, τόσο πιθανότερο είναι να τα πετάξει τελικά»