«Σινεμά, Ανοιχτό»: Από το Onassis Culture και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου
Το Onassis Culture σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζουν από τις 19 Φεβρουαρίου και για 3 συνεχόμενα σαββατοκύριακα στο κανάλι στο Youtube από δύο ταινίες που καθόρισαν και ενέπνευσαν τους νικητές των κινηματογραφικών βραβείων Ίρις 2020, Σύλλα Τζουμέρκα, Ζαχαρία Μαυροείδη και Διονύση Σαμιωτάκη.
Πιο συγκεκριμένα:
To Onassis Culture και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα Σινεμά, Ανοιχτό. Ανοιχτό σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, σε ταινίες μικρού, μεγάλου και μεσαίου μήκους, σε ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, αλλά και σε εκείνες που δεν χωράνε σε κανένα είδος. Ένα Σινεμά Ανοιχτό σε καταξιωμένους σκηνοθέτες που χάραξαν τον δρόμο του Ελληνικού Κινηματογράφου και συνεχίζουν να εμπνέουν, αλλά και σε νέες τολμηρές φωνές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Ανοιχτό στους ανθρώπους, τις γλώσσες, τις θεματικές και τα διαφορετικά βλέμματα. Με την ευχή σύντομα να ξανασυναντηθούμε στα ανοιχτά σινεμά της Ελλάδας και του κόσμου.
Το «Σινεμά, Ανοιχτό» ανοίγει με μια δράση που ενώνει δημιουργούς της προηγούμενης και της νέας γενιάς, ελληνικές ταινίες του χθες και του σήμερα. Οι Σύλλας Τζουμέρκας, Ζαχαρίας Μαυροειδής και Διονύσης Σαμιώτης, νικητές των Βραβείων Ίρις 2020, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Καλύτερης Ταινίας αντίστοιχα, επιλέγουν από δύο ταινίες που τους καθόρισαν και ενέπνευσαν το έργο τους. Οι ταινίες προβάλλονται στο Onassis Channel στο YouTube, από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου και για τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα.
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1 – ΑΠΟ 19 ΕΩΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Ο Σύλλας Τζουμέρκας (Βραβείο Ίρις 2020 Σκηνοθεσίας, για την ταινία Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών) επιλέγει:
– Ο Φόβος του Κώστα Μανουσάκη (1966)
– Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων του Δήμου Αβδελιώδη (1999)
Online στο Onassis Channel στο YouTube από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2 – ΑΠΟ 26 ΕΩΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής (Βραβείο Ίρις 2020 Σεναρίου, για την ταινία Απόστρατος) επιλέγει:
– Εκδρομή του Τάκη Κανελλόπουλου (1966)
– Διόρθωση του Θάνου Αναστόπουλου (2007)
Online στο Onassis Channel στο YouTube από την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 3 – ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
Ο Διονύσης Σαμιώτης (Βραβείο Ίρις 2020 Καλύτερης Ταινίας, για την ταινία Ευτυχία) επιλέγει:
– Πέτρινα Χρόνια του Παντελή Βούλγαρη (1985)
– Άντε Γειά του Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1991)
Online στο Onassis Channel στο YouTube από την Παρασκευή 5 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΚ
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) ιδρύθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2009, αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη του Ελληνικού Σινεμά να αυτοπροσδιοριστεί και να εναρμονιστεί με την πρακτική των αντίστοιχων οργανισμών στο παγκόσμιο Σινεμά. Σήμερα, 11 χρόνια μετά, γεμάτα δράσεις, εξωστρέφεια, γιορτή και ανταλλαγή, η ΕΑΚ, με τα 565 μέλη της, είναι το φυσικό σπίτι όλου του Ελληνικού Σινεμά, το σπίτι όλων των γενιών, των τάσεων και των ειδικοτήτων που αποτελούν τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Η ΕΑΚ είναι μέλος του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών Κινηματογράφου και δραστηριοποιείται με κύριο στόχο την ανάπτυξη και προώθηση του Ελληνικού Σινεμά, ενώ κάθε χρόνο απονέμει τα Βραβεία Ίρις, τα μοναδικά εθνικά κινηματογραφικά βραβεία, που προκύπτουν μετά από μυστική ψηφοφορία των μελών της.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ
H συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου μετράει ήδη έντεκα χρόνια. Από το 2010, η Στέγη στηρίζει τον θεσμό των Βραβείων Ίρις, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι τολμηρές φωνές του Ελληνικού Κινηματογράφου. Η τελετή απονομής των Βραβείων, που κάθε χρόνο φιλοξενείται στη Στέγη, συγκεντρώνει όλη την κινηματογραφική κοινότητα και αποτελεί κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός. Το 2020, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης με την πανδημία, η τελετή πραγματοποιήθηκε ψηφιακά και αναμεταδόθηκε ζωντανά από το Onassis Channel στο YouTube.
Για περισσότερα νέα, δείτε εδώ.