Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο

13, 14 & 15 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Τ

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των δύο σεμιναρίων του Ιουνίου και του Ιουλίου και λόγω της αυξημένης ζήτησης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος (Festen, Πράσινη Γάτα) επιστρέφει στο Θέατρο Τ με το σεμινάριο «Σκηνοθεσία μιας παράστασης – Άξονες δουλειάς». Το τριήμερο σεμινάριο διάρκειας 12 ωρών, που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στον χώρο του θεάτρου (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη), αποτελεί το πρώτο σεμινάριο της νέας σεζόν και σηματοδοτεί την έναρξη του ανανεωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος του θεάτρου που θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

Εκκινώντας από συγκεκριμένα θεατρικά έργα – Γλάρος, Μήδεια, Festen, τα οποία θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες, σκοπός του πρακτικού αυτού σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στη μεθοδολογία σκηνοθεσίας μιας θεατρικής παράστασης, από την ανάλυση του κειμένου και των χαρακτήρων, την επιλογή των συνεργατών, την προσέγγιση και το χτίσιμο κάθε ρόλου, τις διαδικασίες casting και προβών, μέχρι την παρουσίαση μιας παράστασης στη σκηνή.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που είτε ενδιαφέρονται για τη σκηνοθεσία θεατρικών παραστάσεων, είτε ασχολούνται με τη σκηνοθεσία, σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

 

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος

 

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε θέατρο στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ. Παρακολούθησε σεμινάρια Contact Improvisation, Tai – Chi, Βιοενέργειας, Κινησιολογίας και Θεατρικής Έκφρασης.

 

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Οργανισμού ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ Θεσσαλονίκης, με τον οποίο έχει παρουσιάσει έργα των Έγκβιστ, Ζενέ, Κολτές, Σαίξπηρ, Στάικου, Παπαγεωργίου, Πόε, Σίλβερ και Κέην.

 

Σκηνοθέτησε στο ΚΘΒΕ τη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου (2001), την «Ελένη» του Ευριπίδη (2008), τον «Υμπύ Βασιλιά» του Αλφρέ Ζαρύ (2009), «Ο Χιονάνθρωπος και το κορίτσι» (2010), «Εις το φως της ημέρας» του Κωνσταντίνου Καβάφη (2011), «Συνέβη και του χρόνου» του Άλαν Έικμπορν (2014), «Οικογενειακή Γιορτή – Festen» του Tomas Vintenberg (2016-2017).

 

Στο Εθνικό Θέατρο Κραϊόβας στη Ρουμανία σκηνοθέτησε το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ (2005), «Μήδεια» του Ευριπίδη (2006), «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (2013), «Ο Γλάρος» του Τσέχοφ (2015).

Έχει συνεργαστεί με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθετώντας τον «Μπάαλ» του Μπρεχτ (2002), στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με το έργο «Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας» του Λούκας Μπέρφους (2010) και το θέατρο Black Box με το “Zyclon” του Θανάση Τριαρίδη.

 

Ως ηθοποιός έχει παίξει, μεταξύ άλλων, στα έργα «Αγαπητά Πούλια» Ζαν Ανούιγ, «Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, «Οι Δούλες» Ζαν Ζενέ, «Παίξ’ το πάλι Χαμ» Β. Παπαγεωργίου, «Τα λουλούδια στην Κυρία» Άκη Δήμου, «Βόυτσεκ» Μπίχνερ, «Κοσμικό γεγονός» Νιλ Λα Μπιουτ, «Μακιναλ» Σόφι Τρ. Έντγουελ, «Πέρρ Γκυντ» Ίψεν.

 

Δίδαξε θέατρο στο Θεατρικό Εργαστήρι των Νέων Μορφών (1997-2001), στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ (2001-2010), στο Τμήμα Θεάτρου της Σχόλης Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (2007-2010), στην 4η και την 7η θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου (2003, 2006), στη διεθνή συνάντηση δραματικών σχολών στη Σινάια της Ρουμανίας (2005), την 9η Διεθνή συνάντηση δραματικών σχολών στην πόλη του Μεξικό, στο πρόγραμμα “Diaspora” του Εθνικού Θεάτρου Σκωτίας στη Γλασκόβη (2006). Συμμετείχε στη συνάντηση νέων σκηνοθετών και συγγραφέων που διοργανώθηκε από την European Theatre Convention το καλοκαίρι του 2002 στη Γαλλία (Pelussin) και στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ δραματικών σχολών στο Ταμπίκο του Μεξικό την άνοιξη του 2004.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Ημέρες & ώρες σεμιναρίου: 13, 14 & 15 Σεπτεμβρίου, 18:00 – 22:00

Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίου: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη

Κόστος συμμετοχής: 80€ (εξόφληση έως και τις 5/9) ή 90€ (50% προκαταβολή έως και τις 5/9 και εξόφληση την πρώτη μέρα του σεμιναρίου)

Φόρμα συμμετοχής: https://bit.ly/2Nv4IDD

Περισσότερες πληροφορίες: theatrotaf@gmail.com | 2310 854 333

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr