sapiens βιβλίο

«Sapiens»:10 αποφθέγματα από ένα βιβλίο που προκάλεσε «σεισμό» στη σκέψη μας

Κάθε τόσο, έρχεται ένα βιβλίο που δεν σκουντάει απλώς τη συλλογιστική μας αλλά προσπαθεί να αναποδογυρίσει όλες τις πεποιθήσεις μας που με τόσο κόπο καλουπώνουμε από τη γέννησή μας.

Το βιβλίο «Sapiens» του Yuval Noah Harari είναι ακριβώς αυτό το βιβλίο. Είναι το είδος της ανάγνωσης που σε κάνει να αναρωτιέσαι ποιος είσαι, γιατί βρίσκεσαι εδώ και γιατί ξοδεύεις τόση ενέργεια για να νοιάζεσαι για άσκοπα πράγματα.

Η ύπαρξη του θεού – οποιουδήποτε θεού- δεν προέκυψε από κάποιο σύστημα επίκτητο αλλά από μια βαθιά ανάγκη του ανθρώπου για απαντήσεις και ασφάλεια. Ο Harari υπογραμμίζει ότι η αναζήτηση απόλυτης “αλήθειας” μέσα από τη θρησκεία ή την επιστήμη είναι μάταιη. Το να μάθουμε να ζούμε με αβεβαιότητα μπορεί να είναι το πιο ειλικρινές βήμα προς την κατανόηση του κόσμου. Το βιβλίο αν και δίνει καλά παραδείγματα όπως θα δείτε και στο παρακάτω απόφθεγμα με τις μαϊμούδες, δε μας εξηγεί πως θα υπάρχει ο άνθρωπος χωρίς αυτό που λέμε νοητό πλαίσιο ύπαρξης, αυτό το μεταφυσικό. Αλλά και ποιες κοινωνίες κατάφεραν να αναπτυχθούν χωρίς κάποιο φιλοσοφικό πλαίσιο ύπαρξης.

Μην ξεχνάμε πως η θρησκείες είναι φιλοσοφικά συστήματα στη βάση τους και η απόρριψη αυτών θα πρέπει να συμβαίνει αντιπροτείνοντας κάτι άλλο. Οι άνθρωποι προφανώς και δεν είναι ζώα, αναζήτησαν την ασφάλεια, τη εξέλιξη και τη κατέκτησαν με όλα τα ελαττώματά τους, άρα για να απορριφθεί αυτό το σύστημα θα πρέπει να υπάρχει ένα εξίσου ισχυρό σύστημα που θα συνεχίσει την εξέλιξη, εάν αυτός συνεχίζει να είναι ο σκοπός μας.

Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο προσπαθεί να προβληματίσει και να θέσει μια νέα οπτική σ’ έναν κόσμο που μάλλον φαίνεται να έχει στερέψει από ουσιαστικές ιδέες. Η ιστορική αναδρομή είναι άκρως απολαυστική και οι αποκαλύψεις για την πορεία του ανθρώπου δημιουργεί τη ανάγκη να διαβάσετε το βιβλίο σύντομα.
(Διαβάστε τα αποφθέγματα παρακάτω)

13 φράσεις που μας έπεισαν να διαβάσουμε τα βιβλία που τις γέννησαν

10 αποφθέγματα από το βιβλίο «Sapiens».

1.«Δεν θα μπορούσες ποτέ να πείσεις έναν πίθηκο να σου δώσει μια μπανάνα υποσχόμενος του απεριόριστες μπανάνες μετά θάνατον στον παράδεισο των πιθήκων».

2.«Το χρήμα είναι το πιο καθολικό και αποτελεσματικό σύστημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης που επινοήθηκε ποτέ».

3.«Η ιστορία είναι κάτι που πολύ λίγοι άνθρωποι έκαναν, ενώ όλοι οι άλλοι όργωναν τα χωράφια και κουβαλούσαν κουβάδες με νερό».

4.«Πώς κάνεις τους ανθρώπους να πιστέψουν σε μια φανταστική τάξη πραγμάτων, όπως ο χριστιανισμός, η δημοκρατία ή ο καπιταλισμός; Πρώτον, δεν παραδέχεσαι ποτέ ότι η τάξη είναι φανταστική».

5.«Σύμφωνα με τον Βουδισμό, η ρίζα του πόνου δεν είναι ούτε το αίσθημα του πόνου, ούτε της θλίψης, ούτε καν του ανούσιου. Αντίθετα, η πραγματική ρίζα του πόνου είναι αυτή η ατέρμονη και άσκοπη αναζήτηση εφήμερων συναισθημάτων, η οποία μας κάνει να βρισκόμαστε σε μια συνεχή κατάσταση έντασης, ανησυχίας και δυσαρέσκειας. Λόγω αυτής της επιδίωξης, ο νους δεν είναι ποτέ ικανοποιημένος. Ακόμα και όταν βιώνει την ευχαρίστηση, δεν είναι ικανοποιημένος, επειδή φοβάται ότι αυτό το συναίσθημα μπορεί σύντομα να εξαφανιστεί, και επιθυμεί να παραμείνει και να ενταθεί αυτό το συναίσθημα».

6.«Η ρομαντική αντίθεση μεταξύ της σύγχρονης βιομηχανίας που «καταστρέφει τη φύση» και των προγόνων μας που «ζούσαν σε αρμονία με τη φύση» είναι αβάσιμη. Πολύ πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, ο Homo sapiens κατείχε το ρεκόρ μεταξύ όλων των οργανισμών ως προς το να οδηγεί τα περισσότερα είδη φυτών και ζώων στην εξαφάνισή τους».

7.«Αυτή είναι η ουσία της Γεωργικής Επανάστασης: η ικανότητα να κρατάμε περισσότερους ανθρώπους στη ζωή κάτω από χειρότερες συνθήκες».

8.«Πόσοι νεαροί απόφοιτοι κολεγίου έχουν αναλάβει απαιτητικές δουλειές σε εταιρείες υψηλών προδιαγραφών, ορκισμένοι ότι θα δουλέψουν σκληρά για να κερδίσουν χρήματα που θα τους επιτρέψουν να αποσυρθούν και να ασχοληθούν με τα πραγματικά τους ενδιαφέροντα όταν γίνουν τριάντα πέντε ετών;Αλλά μέχρι να φτάσουν σε αυτή την ηλικία, έχουν μεγάλες υποθήκες, παιδιά στο σχολείο, σπίτια στα προάστια που απαιτούν τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα ανά οικογένεια και την αίσθηση ότι η ζωή δεν αξίζει να ζει κανείς χωρίς πραγματικά καλό κρασί και ακριβές διακοπές στο εξωτερικό. Τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν, να γυρίσουν πίσω και να σκάψουν τις ρίζες τους; Όχι, διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους και συνεχίζουν να δουλεύουν».

9.«Η βιολογία επιτρέπει, ο πολιτισμός απαγορεύει».

10.«Δεν εξημερώσαμε το σιτάρι. Αυτό εξημέρωσε εμάς».

Διαβάστε περισσότερα για τα αγαπημένα μας βιβλία: 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr