Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σαν σήμερα οι Rolling Stones δίνουν την πρώτη μεγάλη rock συναυλία στην Ελλάδα!

4 ημέρες πριν το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones δίνουν μία επεισοδιακή συναυλία

ΟΙ ROLLING STONES ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ BEATLES

Όλα ξεκίνησαν όταν ο νεαρός τότε ραδιοφωνικός παραγωγός, Νίκος Μαστοράκης ανακοινώνει στην εκπομπή του «Λεωφορείον η Μελωδία» ότι θα φέρει τους Rolling Stones στην Ελλάδα. Η αρχική πρόθεση του ραδιοφωνικού παραγωγού ήταν να φέρει τους Beatles, με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή μέσω του “Magnetic Alex”, του νεαρού μηχανικού ήχου, Αλέξη Μάρδα που έκανε κολλητή παρέα με τον John Lennon. Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε καθώς ο Μαστοράκης αγνοούσε το γεγονός ότι τα «Σκαθάρια» είχαν κλείσει το συναυλιακό τους κύκλο ως συγκρότημα ένα χρόνο πριν, στις 29 Αυγούστου 1966, όταν έπαιξαν για τελευταία φορά ζωντανά μπροστά σε 25 χιλιάδες θεατές στο Cadlestick Park του San Francisco.Έτσι, το 77ο τεύχος του μουσικού περιοδικού Μοντέρνοι Ρυθμοί που κυκλοφόρησε στις 22 Μαρτίου ανακοίνωνε: «Δεν είναι ούτε πρωταπριλιάτικο ψέμα ούτε διαφημιστικό κόλπο. Οι Ρόλινγκ Στόουνς έρχονται!», αναφέροντας επιπρόσθετα ότι η Αθήνα αποτελούσε τον τελευταίο προορισμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του συγκροτήματος. Ως χώρος διαξαγωγής της συναυλίας ορίστηκε το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και ημερομηνία η Δευτέρα 17 Απριλίου, ακριβώς 51 χρόνια πριν!

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΤΑ

Το 1967 δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά για τους Stones καθώς ο Brian Jones είχε αρχίσει να παρουσιάζει τα πρώτα συμπτώματα κόπωσης και εξάρτησης από το LSD, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Richards για να του «φάει» την κοπέλα του, την Anita Pallenberg ενώ ο Jagger έπρεπε να απολογείται στον αγγλικό τύπο για την απόπειρα αυτοκτονίας της πρώην συντρόφου του, Chrissie Shrimpton, όταν της ανακοίνωσε ότι θα συγκατοικούσε με την Faithfull. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ξεκίνησε η ευρωπαϊκή τους περιοδεία στις 26 Μαρτίου 1967.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αντίστοιχα, η Ελλάδα αντιμετώπιζε τα δικά της πολιτικά σύννεφα, κάτω από τα οποία θα φιλοξενούσε τη μεγαλύτερη μέχρι τότε rock συναυλία που έλαβε χώρα στον τόπο μας. Τα εισιτήρια για τη συναυλία κόστιζαν από 60 μέχρι 120 δραχμές (το υψηλότερο ποσό για την εποχή εκείνη!), ενώ ο Νίκος Μαστοράκης είχε υποσχεθεί από την εκπομπη του ότι «οι πρώτοι ογδόντα που θα πήγαιναν να τους παραλάβουν από το αεροδρόμιο θα κέρδιζαν δωρεάν προσκλήσεις». Παρ’ όλα αυτά, το βράδυ εκείνο, της 16ης Απριλίου, ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να δει από κοντά τους πέντε Stones να κατεβαίνουν από το αεροπλάνο, τελικά αντίκρυσε μόνο κάποιους μάνατζερ, ηχολήπτες και τεχνικούς της μπάντας. Παράλληλα, η αναμονή των fans συνοδεύτηκε από το ξύλο της αστυνομίας που λειτουργούσε κάτω από τις αυστηρές εντολές του διοικητή ασφαλείας, Κωνσταντίνου Τασιγιώργου. Τελικά, οι Stones κατέφτασαν το επόμενο πρωί, με ξεχωριστές πτήσεις (ίσως είχε προηγηθεί κάποιος καβγάς από τους πολλούς!). Επιπλέον, ένας από τους δύο τυχερούς που κέρδισαν δωρεάν εισιτήρια από την εκπομπή του Μαστοράκη ήταν και ο 14χρονος τότε μαθητής -και μετέπειτα σχεδιαστής μόδας- Μιχάλης Ασλάνης από τη Χαλκίδα!

Το απόκομμα του εισιτηρίου

Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Κατά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας όλοι οι δρόμοι γύρω από το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας ήταν κλειστοί ενώ η αυταρχική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων προμήνυε αυτά που θα ακολουθούσαν καθώς δεν επέτρεπαν σε κανέναν να πλησιάσει κοντά στο γήπεδο χωρίς την επίδειξη του εισιτηρίου του. Η συναυλία άρχισε στις 8:15 με την εμφάνιση των Loubogg, M.G.C (του πρώτου ορίτζιναλ εγχώριου ροκ συγκροτήματος), Idol, του Τάσου Παπασταμάτη (πρώην τραγουδιστή των Forminx), του Δάκη, των We Five και Guidone.


Στις 9:30 ακριβώς, όπως και είχε ανακοινωθεί, τα φώτα έσβησαν και μέσα σε κραυγές και ουρλιαχτά του κοινού ανέβηκαν οι Stones. Χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Το Βήμα» ανέφερε την επόμενη ημέρα: «ο ουρανός καλύφθηκε από πυροτεχνήματα, οι δε υστερικές κι άναρθρες κραυγές των γε-γε της πρωτεύουσας ακούστηκαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων». Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα ήδη από την αρχή ήταν πολύ αρνητικό, όπως έχει αναφέρει και ο Wyman στην αυτοβιογραφία του Stone Alone, καθώς «η αστυνομία στεκόταν παντού και γύρω από τη σκηνή […] και προσπαθούσε να σβήσει κάθε σπίθα ενθουσιασμού, συχνά και με περιττή χρήση βίας». Οι Stones πρόλαβαν να πουν μόλις 6 κομμάτια (Last Time, Lady Jane, 19th Nervous Breakdown, Ruby Tuesday, Let’s Spend The Night Together) για να καταλήξουν στο τελευταίο, το Satisfaction.

Ο Νίκος Μαστοράκης με τον Mick Jagger

Με το που μπήκε το κιθαριστικό riffάκι του Keith, ο Jagger παρέλαβε δύο ανθοδέσμες (η μία με λευκά και η άλλη με κόκκινα γαρύφαλλα), τις οποίες έδωσε στο road manager, Tom Keylock για να τις πετάξει στις πρώτες σειρές. Έτσι και έκανε, με συνέπεια την αναπάντεχη διακοπή της συναυλίας: η κίνηση αυτή ταυτίστηκε πολιτικά καθώς το προβοκατόρικο κόκκινο χρώμα του γαρύφαλλου εξέγειρε το «δημοκρατικό» και άκρως αντικομμουνιστικό αισθητήριο του Τασιγιώργου και των λοιπών αστυνομικών. Παράλληλα, η λέξη Satisfaction ακούστηκε στους αστυνομικούς, που δεν ήξεραν αγγλικά, «Θα σας σφάξω» με αποτέλεσμα να ορμήξουν στη σκηνή για να εμποδίσουν τον Keylock να πετάξει τα γαρύφαλλα φωνάζοντας παράλληλα στον Jagger «Στοπ ρε». Μέσα σε μερικά λεπτά, επικράτησε πανδαιμόνιο. Η αστυνομία ξυλοκοπούσε τους θεατές ενώ και οι Stones ανέλαβαν δράση χτυπώντας τους αστυνομικούς και προσπαθώντας να σώσουν από τις άγριες διαθέσεις τους τον manager τους. Ο Μαστοράκης ανέβηκε τότε στη σκηνή και άρχισε να φωνάζει: «Κύριοι, είναι ντροπή». Κατόπιν, ο διοικητής έδωσε εντολή να σβήσουν οι προβολείς του γηπέδου, η λεωφόρος τυλίχτηκε στο μαύρο σκότος ενώ το συγκρότημα αποχώρησε αφού πρώτα τραγούδησε ολόκληρο το Satisfaction..

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

 

Και το χειρότερο; Σε συνέντευξή του, μερικές ημέρες μετά, ο ίδιος ο Jagger δήλωσε ότι επειδή η Αθήνα ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας τους, είχαν αποφασίσει να κάνουν ένα τρίωρο πρόγραμμα (!) για να ευχαριστήσουν τους Έλληνες οπαδούς τους. Και το ακόμα χειρότερο; Τα ξημερώματα της Παρασκευής επεφύλασσαν μία δυσάρεστη τροπή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Στρατιωτικό κίνημα κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία της χώρας.. Έκτοτε θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι μεγάλα ονόματα να παίξουν σε συναυλιακό χώρο της Ελλάδας. Την αρχή θα (ξανά)κάνει ο Sting με τους Police το 1980 και ένα χρόνο αργότερα, ο μεγάλος Rory σε μία επεισοδιακή -για άλλη μια φορά- συναυλία..

https://youtu.be/5f8PERTaAwk

Κείμενο: Δήμητρα Παπαγεωργίου (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr