Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ουμπέρτο Έκο, το «θεϊκό δώρο» της συγγραφής

Ο Ουμπέρτο Έκο έφυγε στις 19 Φεβρουαρίου 2016
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 5/1/2015, λίγες μέρες πριν πεθάνει.
Ουμπέρτο Έκο, το «θεϊκό δώρο» της συγγραφής
«Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη».

Όταν πιάσει κανείς ένα βιβλίο του εν λόγω συγγραφέα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για ένα συναρπαστικό και παράλληλα επιμορφωτικό ταξίδι. Γιατί ο Ουμπέρτο Έκο περικλείει στα γραπτά του συσσωρευμένη γνώση με πλήθος πληροφοριών και ιστορικών στοιχείων που χρειάζεται να επικεντρωθείς για να τα αφομοιώσεις.

Το όνομά του ακολουθείται από σωρό ιδιοτήτων. Σημειωτιστής, δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας και γνώστης 5 γλωσσών! Η αμέριστη αγάπη του για την γνώση γίνεται  φανερή ακόμα κι απ’ το σπίτι του! Το διαμέρισμά του μοιάζει με λαβύρινθο και η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει περισσότερα από 30.000 βιβλία όλων των ειδών!

Στις σπουδές του περιλαμβάνεται η Νομική και η Μεσαιωνική Φιλοσοφία και Λογοτεχνία. Ιδιαίτερη θέση στις ενασχολήσεις και μελέτες του κατέχει η Σημειολογία και πιο ειδικά οι συσχετισμοί μεταξύ γλώσσας, συμβόλων και κοινωνικής ανάπτυξης. Η εργασία του ως δημοσιογράφος και η θέση του ως διευθυντής Πολιτιστικών Προγραμμάτων στην Κρατική Τηλεόραση συνέβαλε επίσης στο να δει τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στους κύκλους των ΜΜΕ, καθώς και τον έλεγχο που δέχονται απ’ την κυβέρνηση.

Γεννημένος σαν σήμερα το 1932, στην Αλεσσάντρια του Πιεμόντε της Ιταλίας, ο 84χρονος πλέον Ουμπέρτο, συνεχίζει το συγγραφικό του έργο με διαύγεια και ευρηματικότητα. Το τελευταίο έργο του Φύλλο Μηδέν (Numero Zero) κυκλοφόρησε μόλις τη χρονιά που μας πέρασε. Στα μυθιστορήματά του συγκαταλέγονται επίσης: Το εκκρεμές του Φουκώ, Το νησί της προηγούμενης μέρας, Μπαουντολίνο, Το Κοιμητήριο της Πράγας, καθώς και το βραβευμένο και πολυαγαπημένο Όνομα του Ρόδου που μεταφέρθηκε και κινηματογραφικά στην αριστοτεχνική, ομώνυμη ταινία του Ζαν-Ζακ Ανό, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

Για τον Ουμπέρτο Έκο*, ο στοχασμός και η επαφή με το διαχρονικό  πνεύμα του πολιτισμού είναι ο τρόπος για να εμβαθύνουμε ως ευρωπαϊκός λαός την κουλτούρα μας και να βελτιώσουμε την κοινωνική μας πραγματικότητα. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει τη θέση αυτή με αδιαμφισβήτητο παράδειγμα την ίδια του τη ζωή.

«Κωμικό είναι η κατανόηση του αντιφατικού. Χιούμορ είναι η υποψία γι’ αυτό.»

*Έκο: το επώνυμό του λέγεται πως βγαίνει απ’ το αρκτικόλεξο των λέξεων Ex Coelis Oblatus που θα πει θεϊκό δώρο.

Κείμενο: Αλίκη Μαργαρού (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr