Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σαν σήμερα, 10 Ιουλίου

 

dio 1 - cover[dropcap size=big]Έ[/dropcap]νας ήρωας χαρακτηρίζεται από ικανότητες που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια. Χαράσσει μια πορεία που λίγοι έχουν την τόλμη και το σθένος να ακολουθήσουν. Στο επικό του ταξίδι προβαίνει σε πράξεις τόσο θαρραλέες που τρομάζουν ακόμη και τον ίδιο, αλλά αναδεικνύεται νικητής και αφήνει αναλλοίωτα τα σημάδια του στην ιστορία. Ο Dio είναι χωρίς αμφιβολία ένας ήρωας. Ένας μικροκαμωμένος ήρωας που απέδειξε περίτρανα την μουσική του ιδιοφυΐα και αφήνει, μέχρι και σήμερα, τους επιστήμονες σε πλήρη σύγχυση, ως προς το μέγεθος των πνευμόνων του.

O Ronald James Padavona γεννήθηκε το 1942 στο Portland, New Hampshire άλλα πολύ σύντομα μετακόμισε στην γενέτειρα πόλη των γονέων του, το Cortland, New York. Όταν στα 15 του εισχώρησε για πρώτη φορά στη μουσική σκηνή, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ο μικρός Ronnie θα «συγκλόνιζε τα πάντα» στον καλλιτεχνικό του διάβα για τα επόμενα 51 περίπου χρόνια. Εισερχόμενος στην εφηβική μπάντα Vegas Kings, σε ρόλο μπασίστα, το 1957, παρέσυρε σε μια δαιδαλώδη πορεία τα υπόλοιπα μέλη διεκδικώντας τον ρόλο της πρωταγωνιστικής φωνής. Αλλά, προτού υψώσετε το χέρια σας σχηματίζοντας προς τιμήν του την χειρονομία-σήμα κατατεθέν του, δηλαδή τα κέρατα του διαβόλου, μην ξεχνάτε πως ο πολυαγαπημένος πατέρας της επικής μέταλ ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία τραγουδώντας σε ρυθμούς ροκαμπίλυ. Η αέναη κίνηση και η δίψα του για αλλαγή και δημιουργία γίνεται εμφανής στις συνεχείς αλλαγές στη σύνθεση και στο όνομα της μπάντας, η οποία θα μεταμορφωθεί από Vegas Kings, σε Ronnie & The Rumblers, σε Ronnie & The Redcaps, σε Ronnie Dio & The Prophets, σε Electic Elves, σε Εlves και τέλος, το 1972, σε Εlf. Όπως πολύ καλά προσέξατε, μέσα σε όλον αυτό τον ορυμαγδό μετονομασιών και ανακατατάξεων, κατά το 1960 ο Ronald υιοθέτησε το καλλιτεχνικό όνομα Dio, το οποίο, ρομαντικές φήμες λένε, ότι εμπνεύστηκε από τη γιαγιά του, η οποία κάθε φορά που τον άκουγε να τραγουδά τον προσφωνούσε «θεό» (dio στα ιταλικά).

Σαν σήμερα, 16 Μαΐου

[dropcap size=big]Η[/dropcap] μοίρα, όμως, προόριζε τον Dio για σκληρή ροκ και το σχέδιό της είχε ήδη μπει σε εφαρμογή. Βλέπετε, οι Elf με τον καιρό ανέπτυξαν μια καλλιτεχνική συνεργασία με τους Deep Purple και αναπόφευκτα, οι φωνητικές ικανότητες του Dio αιχμαλώτισαν το ενδιαφέρον τού τότε κιθαρίστα των Deep Purple, Ritchie Blackmore, ο οποίος, σε μια κίνηση εξαιρετικής οξυδέρκειας, όταν αποχώρησε από την μπάντα, το 1975, αποφάσισε να κάνει μαζί του ένα πείραμα υπό τη μορφή άλμπουμ, με τίτλο Ritchie Blackmore’s Rainbow. Το μεθυστικό αποτέλεσμα ξανοίγει τον Dio στο κοινό της κλασικής μέταλ με τη δημιουργία των Rainbow, οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν τρία ακόμη άλμπουμ στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το 1979, όμως, ο λεγόμενος «δύσκολος» χαρακτήρας του Ritchie θα ωθήσει τον Dio να αποχωρήσει και με τόλμη να αναζητήσει νέα μονοπάτια.

Λίγο αργότερα, τον ίδιο χρόνο, λαμβάνει χώρα η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι όλες οι απίθανες συμπτώσεις που συναντάμε στα σενάρια των ταινιών είναι βγαλμένες από την ίδια τη ζωή. Σε ένα μπαρ στο Los Angeles, το οποίο – είτε το πιστεύετε είτε όχι – ονομαζόταν Rainbow, o Dio θα γνωρίσει τον Tonny Iommi, κιθαρίστα των Black Sabbath, οι οποίοι είχαν μόλις προχωρήσει στην απομάκρυνση του τραγουδιστή τους Ozzy Osbourne, λόγω της εκτός ελέγχου συμπεριφοράς του τελευταίου. «Το γλυκό δεν άργησε να δέσει» από την πρώτη τους κιόλας πρόβα. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, το 1980, κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Heaven & Hell, αδιαμφισβήτητα, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Sabbath.  Ακολούθησαν δύο ακόμη άλμπουμ, τα Μοb Rules και Live Evil, αλλά, όπως κάθε ειδύλλιο στην ιστορία, έτσι και αυτό έληξε άδοξα και απότομα με τον Dio να αποχωρεί το 1982 λόγω καλλιτεχνικών διαφορών, πάνω στις οποίες ο ίδιος ποτέ δεν επεκτάθηκε.

Σαν σήμερα, 16 Μαΐου[dropcap size=big]Δ[/dropcap]εν χωρούσε πλέον καμία αμφιβολία, ότι ο Dio αποτελούσε ανεπανάληπτη μορφή στο μουσικό στερέωμα και έτσι δημιούργησε μια μπάντα με το όνομά του, στην οποία ανά τα χρόνια πολλοί εισήλθαν, αλλά τελικά το μόνο σταθερό μέλος ήταν ο ίδιος. Το ντεμπούτο έγινε  με το αξέχαστο άλμπουμ Holy Diver, και μέχρι το 2004 οι Dio υπήρξαν ασταμάτητοι. Δέκα άλμπουμ, αμέτρητες περιοδείες και άφθονη αγνή μεταλ.

Η τελευταία του μεγάλη συνεργασία ξεκίνησε το 2006, όταν μαζί με τα μέλη των Black Sabbath αποφάσισαν να επανενωθούν για έναν τελευταίο γύρο περιοδειών. Ονομάζοντας το σχήμα τους Heaven & Hell, ως φόρο τιμής στο άλμπουμ που εκδόθηκε κατά την περίοδο που ο Dio ήταν μέλος της μπάντας, έφτασαν στο αποκορύφωμα το 2008 με τη δημιουργία ενός εντελώς καινούργιου άλμπουμ με όνομα The Devil You Know που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς.

Σαν σήμερα, 16 Μαΐου[dropcap size=big]Υ[/dropcap]πήρχαν σχέδια για ακόμη περισσότερα τραγούδια, άλμπουμ και περιοδείες, τα οποία δυστυχώς έμειναν στη σφαίρα της φαντασίας, καθώς το 2009, ο Dio διαγνώστηκε με καρκίνο του στομάχου και μέχρι το 2010 η υγεία του είχε επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό. Τα βραβεία συνεχίζονταν, από το Classic Rock Magazine και το Rolling Stone μέχρι το Guitar Center’s Rock Walk of Fame, όμως ο απόλυτος φόρος τιμής στον Dio δίνεται κάθε φορά που κάποιος ανατριχιάζει στο ξεκίνημα ενός κομματιού, κάθε φορά που ένας γερόλυκος της ροκ δακρύζει στο άκουσμα της φωνής του. O Ronnie James Padavona, όπως είπαμε και πριν, είναι ένας ήρωας. «Είναι» και όχι «ήταν», γιατί ο Dio δεν πέθανε ποτέ, απλώς δέχθηκε την επί χρόνια ισχύουσα πρόσκληση του Μεφιστοφελή να τον συντροφεύσει στο στούντιό του, στα έγκατα της κολάσεως, όπου, μαζί με δαίμονες και καταραμένους αγγέλους-μουσικούς σαν τον ίδιο, γράφουν το απόλυτο επικό μέταλ άλμπουμ. Να είστε σίγουροι ότι η Αποκάλυψη θα έχει soundtrack με την υπογραφή του. Dio.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=p9nfVrusSMg” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=JOF0i4I8EcA” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=qcWKZTI9OC4″ width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=tH4wH1qbdcA” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

Πηγές φωτογραφιών: 1234

Κείμενο: Γεωργιάδης Κωνσταντίνος (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr