Γεωργία Βασιλειάδου, η πιο όμορφη άσχημη του ελληνικού κινηματογράφου
Όταν το ταλέντο σβήνει την εμφάνιση
Στη 1 Ιανουαρίου, έρχεται στη ζωή η Γεωργία Αθανασίου.
Κόρη εξαιρετικά φτωχής οικογένειας, αναγκάζεται να παρατήσει το σχολείο και να μπει στη βιοπάλη για να βοηθήσει τους γονείς της. Εργάζεται ως πωλήτρια σε διάφορα καταστήματα, αλλά μέσα της δεν παύει να κάνει όνειρα που αφορούν τον κόσμο της τέχνης. Ξεκινά μουσικές σπουδές στη Γεννάδειο Σχολή και αρχίζει δειλά τις πρώτες της εμφανίσεις στο Λυρικό Θέατρο ως Χορωδός, το 1922.
Η εμφάνισή της δεν τη βοηθά ιδιαίτερα, το ταλέντο της όμως είναι αρκετό για να υπερκαλύψει οποιαδήποτε ατέλεια. Η Γεωργία Αθανασίου γίνεται Γεωργία Βασιλειάδου και μεταπηδά με άνεση στο θεατρικό σανίδι. Οι μεγαλύτεροι θεατρικοί θίασοι της εποχής, της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Κυβέλης και του Αιμίλιου Βεάκη, την εντάσσουν στο δυναμικό τους και την κάνουν γνωστή για πρώτη φορά στο κοινό, που της δείχνει την αγάπη του από την πρώτη στιγμή.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’30, η Γεωργία Βασιλειάδου αποφασίζει να αποσυρθεί, πληγωμένη από έναν ατυχή γάμο και αποφασισμένη να αφοσιωθεί στην ανατροφή της κόρης της, Φωτεινής. Εκείνο το διάστημα γνωρίζει τη Σοφία Βέμπο και γίνεται η αρχή μιας βαθιάς φιλίας μεταξύ τους.
Ο Αλέκος Σακελλάριος της προσφέρει ένα μικρό ρόλο στα Κορίτσια της παντρειάς το 1939 και η καριέρα της Γεωργίας Βασιλειάδου γνωρίζει μια δεύτερη άνθιση, ακόμη μεγαλύτερη από την πρώτη.
Η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου τη βρίσκει όχι πρωταγωνίστρια, αλλά ένα από τα πιο δυνατά ονόματα της μεγάλης οθόνης. Μερικές από τις πιο γνωστές της ταινίες είναι Η ωραία των Αθηνών (1954), Η θεία απ’ το Σικάγο (1957), Η κυρά μας η μαμή (1958), Η κυρία δήμαρχος (1960), Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός (1961), Οι γαμπροί της Ευτυχίας (1962) κ.ά..
Το μεγάλο ατού της είναι ο αυτοσαρκασμός. Δημιουργεί ατάκες σατιρίζοντας την ασχήμια της, και έτσι καταφέρνει να γίνει η αγαπημένη του κοινού. Καθιερώνεται σε κωμικούς ρόλους μαμής, γεροντοκόρης, χήρας, μεγαλοπιασμένης, καφετζούς και τσιγγάνας.
Λέγεται ότι κάποτε ο Τσιφόρος τη ρώτησε «Βρε Γεωργία, το σκέφτηκες να πας να κάνεις πλαστική στο πρόσωπο;». Και η δική της άμεση απάντηση ήταν
«Κι εσύ σκέφτηκες ότι τότε οι κωμωδίες σου θα πήγαιναν στράφι;».
Αφήνει την τελευταία της πνοή σε βαθιά γεράματα, σε ηλικία 83 ετών, στις 12 Φεβρουαρίου 1980. Οι τίτλοι τέλους για τη Γεωργία Βασιλειάδου πέφτουν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ωστόσο μέχρι και σήμερα καταφέρνει να προκαλέσει το γέλιο μέσα από τις ταινίες της και να μείνει γνωστή και στις νεότερες γενιές.