Συμπληρώνονται σήμερα 36 χρόνια από τον θάνατο του Χένρι Μίλλερ.

images[dropcap size=big]Α[/dropcap]πό τους πιο συζητημένους, αμφιλεγόμενους, λογοκριμένους, κατατρεγμένους συγγραφείς, ο Χένρι Μίλλερ γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1891 στη Νέα Υόρκη και έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 7 Ιουνίου του 1980 στο Λος Άντζελες.

Χάρη στο έργο και τη ζωή του ανήκει – και όχι άδικα – στις πιο ιδιαίτερες φιγούρες της λογοτεχνίας. Το ντεμπούτο του στη μυθιστοριογραφία έγινε με τον Τροπικό του Καρκίνου, ενώ ακολούθησε πληθώρα έργων ανάμεσα στα οποία κάποια αυτοβιογραφικά (Η Ρόδινη Σταύρωση), καθώς και ένα για την εμπειρία που αποκόμισε κατά την εξάμηνη παραμονή του στην Ελλάδα το 1939 – 1940 (Κολοσσός του Μαρουσιού), οπότε και ήρθε σε επαφή με τον Σεφέρη, τον Γκίκα και τον Κατσίμπαλη, από τον οποίο είναι και επηρεασμένος ο τίτλος του βιβλίου αυτού.

«Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία
ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος.
Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία
για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.»

images (1)[dropcap size=big]Ο[/dropcap] ιδιοφυής Μίλλερ εισήγαγε ένα δικό του λογοτεχνικό ύφος, αυτοβιογραφικό και παράλληλα αφηγηματικό – φιλοσοφικό. Επηρέασε βαθιά τη γενιά των Μπητ (beat generation) με την ελεύθερη, άμεση, ανεπιτήδευτη, παρότι κάποιες φορές υπερβολική, γραφή του. Αγαπημένη του θεματολογία ήταν το σεξ, θέμα ταμπού για την αγγλόφωνη λογοτεχνία, γι΄ αυτό και σήκωσε κύμα αντιδράσεων και αφορισμών εναντίον του και κατηγορήθηκε για σεξισμό και αντισημιτισμό. Πλήρωσε όμως το τίμημα με το να ζει για πολλά χρόνια στην ανέχεια συντηρούμενος από οικείους του, καθώς και με την απαγόρευση πολλών βιβλίων του. Κάτι που δεν είναι γνωστό για τον Μίλλερ είναι πως ασχολήθηκε και με την ζωγραφική και κυρίως την υδατογραφία. Σήμερα, υπάρχουν δύο μουσεία αφιερωμένα σε εκείνον, ένα στην ιαπωνική πόλη Ναγκάνο και ένα στο Μπιγκ Σερ, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

«Δεν έχω ούτε λεφτά, ούτε πόρους, ούτε ελπίδες. Είμαι ο ευτυχέστερος άνθρωπος».

Στο παρακάτω video – ντοκιμαντέρ ο λογοτέχνης, σε ηλικία 81 ετών, μιλά για τη συγγραφή:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=pI5Xhxce2hE” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

Επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα του Χένρι Μίλλερ που δημιουργήθηκε από την κόρη του Βαλεντίνη: http://www.henrymiller.info/contact/contact.html

Κείμενο: Άννα Ηλιαδέλη (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr