Αφιέρωμα στον Bill Withers.
[dropcap size=big]Ό[/dropcap]ταν η αγάπη πονάει, είναι καιρός για blues. Και δεν υπάρχει blues καλλιτέχνης που να αντιλαμβάνεται τη θλίψη της αγάπης καλύτερα από τον Bill Withers. Σαν μια γουλιά από το αγαπημένο σου ποτό, η κάθε μελαγχολική του νότα ζεσταίνει το είναι σου και απαλύνει αυτή τη γνώριμη πικρία στην καρδιά. Οι στίχοι του σε παρηγορούν σαν παλιοί σου φίλοι. Τα τραγούδια του εκτονώνουν την οδύνη σου. O ίδιος έχει πει ότι απλώς προσπαθούσε να γράψει κομμάτια τα οποία δεν είναι πανομοιότυπα με όλα τα υπόλοιπα, αλλά κατάφερε κάτι πολύ μεγαλύτερο!
Γεννήθηκε το 1938 στο Slab Fork, West Viginia και ήταν το μικρότερο από τα έξι παιδιά της οικογένειας. Στα 13 έχασε τον πατέρα του και στα 18 κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό. Στα εννέα χρόνια, που υπηρέτησε, συνειδητοποίησε το πάθος του για την σύνθεση και την ερμηνεία τραγουδιών. Παρόλο που μετακόμισε στο Los Angeles μετά την απόλυσή του από τον στρατό το 1965, με στόχο να κάνει καριέρα στη μουσική, υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός, διότι πίστευε ότι η μουσική βιομηχανία ήταν ιδιαίτερα ασταθής. Έτσι, ξεκίνησε παίζοντας σε μουσικά καταγώγια της πόλης, δουλεύοντας παράλληλα ως συναρμολογητής σε διάφορα εργοστάσια. Ήταν το πλέον πασίγνωστο Ain’t No Sunshine που του χάρισε το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με την Sussex Records. Το πρώτο του άλμπουμ Just As I Am κυκλοφόρησε το 1971 και το Ain’t No Sunshine δικαιολογημένα του χάρισε το πρώτο του Grammy for best R&B song.[dropcap size=big]Μ[/dropcap]ετά από μια τόσο μεγάλη επιτυχία ήταν επόμενο να ξεκινήσουν τα tour αλλά και οι εργασίες για το επόμενο άλμπουμ. Έτσι, ένα χρόνο μετά, το άλμπουμ Still Bill κυκλοφόρησε κλέβοντας τις καρδιές όλων και γνωρίζοντας ακόμη μεγαλύτερη αποδοχή από το προηγούμενο. Δύο κομμάτια ξεχώρισαν από τα υπόλοιπα. Το Lean Οn Me, μια ανεβαστική μπαλάντα που θυμίζει ντροπαλούς έρωτες, και το Use Me, με το μοναδικό riff σε συνδυασμό με τα σπασίματα της φωνής και τους στίχους να αποτελούν την καλύτερη συνοδεία για ερωτικά «ξεσπάσματα».
Το 1974, με την κυκλοφορία του καινούργιου του άλμπουμ +’Justments, οι ηχογραφήσεις και οι συνθέσεις του βυθίστηκαν σ’ ένα επικίνδυνο τέλμα εξαιτίας μιας δικαστικής διαμάχης με την Sussex Records. Όμως ο Bill είναι από τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την σημασία της λέξης «εμπόδιο». Κάνει αυτό που θέλει, «ο κόσμος να χαλάσει», και αυτό που ήθελε ήταν να παίζει μουσική. Έτσι δεν αποκαρδιώθηκε και συνέχισε τις περιοδείες του, φτάνοντας αργότερα τον ίδιο χρόνο με μία θρυλική συναυλία στο τότε κράτος του Zaire και τη σημερινή Δημοκρατία του Κονγκό. Στην συναυλία αυτή συμμετείχαν τεράστια ονόματα της R&B όπως η Etta James, ο James Brown και ο B.B. King, ενώ διάφορα πλάνα χρησιμοποιήθηκαν αργότερα σε δύο μεγάλα ντοκιμαντέρ, το When We Were Kings το 1996 και το Soul Power το 2008.
[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο μεγάλο λάθος της Sussex Records ήρθε να εκμεταλλευτεί η Columbia Records ένα χρόνο μετά υπογράφοντας συμβόλαιο με τον Bill και απελευθερώνοντάς τον από τα νομικά δεσμά. Αυτός, πεινασμένος για δημιουργία, κυκλοφόρησε τέσσερα άλμπουμ το ένα μετά το άλλο. Το Making Music (1975), το Naked and Warm (1976), το Menagerie (1977) και το ‘Bout Love (1978) που περιείχαν διαχρονικά κομμάτια όπως τα She’s Lonely, Don’t It Make It Better και Lovely Day. Αλλά ήταν το 1981 σε συνεργασία με τον Grover Washington Jr. που ο Bill θα γράψει ίσως το πιο εκπληκτικό του κομμάτι. Το Just The Two Of Us είναι κάτι παραπάνω από ένα τραγούδι. Είναι ένα ζεστό καταφύγιο για τις βροχερές μέρες. Μια αγκαλιά καθώς χάνεσαι στις σκέψεις κοιτάζοντας τις σταγόνες να χτυπούν το τζάμι και να τρέχουν να συναντήσουν η μία την άλλη. Είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός σου όταν θες να ξεχάσεις τα φαντάσματα του παρελθόντος και να αφεθείς στην ελπίδα του καινούργιου ή όταν θέλεις να γιορτάσεις την αγάπη που εισχώρησε στη ζωή σου.
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=aUItt1-FZ2w” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=EZldnP0lhHA” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=sYi7uEvEEmk” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=E6emVq0RZec” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]
Κείμενο: Γεωργιάδης Κωνσταντίνος (Lavart)