Χάρολντ Πίντερ, ένας αντιδραστικός δραματουργός
Και… παραλίγο Iππότης«Δεν υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός ανάμεσα στο πραγματικό και στο μη πραγματικό ούτε ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα. Ένα πράγμα δεν είναι κατ΄ ανάγκην είτε αληθινό είτε ψεύτικο.Μπορεί να είναι ταυτόχρονα αληθινό και ψεύτικο»
[dropcap size=big]Β[/dropcap]αθιά επηρεασμένος από τον πατέρα του παράλογου θεάτρου Σάμιουελ Μπέκετ, ο Άγγλος Νομπελίστας δραματουργός Χάρολντ Πίντερ, έχει αφήσει το δικό του στίγμα όχι μόνο στη συγγραφή, αλλά και στην πολιτική.
Γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1930 στο Χάκνεϋ του Λονδίνου από εβραϊκή οικογένεια εργατικής τάξης κι έφυγε απ’ τη ζωή σαν σήμερα το 2008. Σπούδασε στο Hackney Downs Grammar School και αργότερα στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης. Στα έργα του ανήκουν πολλά μονόπρακτα: Το Νυχτερινό Σχολείο, Η συλλογή, Ο εραστής, Πρόσκληση για τσάι, Το υπόγειο, Παλιοί καιροί, Άλλοι τόποι, όπως και τα γνωστότερα Πάρτι γενεθλίων και Δωμάτιο. Συγγραφέας και σκηνοθέτης -πολλές φορές και ηθοποιός- οι ιστορίες του παίχτηκαν στο θέατρο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, αλλά και τη μεγάλη οθόνη. Το 1996 ο βρετανός πρωθυπουργός του προσφέρει τον τίτλο του «Ιππότη», τον οποίο αρνείται λόγω συντηρητισμού της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο ίδιος. Από το 2005 κάνει στροφή απ’ τη θεατρική του πορεία προς τον πολιτικό ακτιβισμό.
Οι ήρωές του εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο και μπερδεμένοι με τον χρόνο σιωπούν και μιλούν με πολυσήμαντες λέξεις μεταφέροντας νατουραλιστικά την πραγματικότητα. Ο ίδιος ο Πίντερ δίνει την προσωπική του αίσθηση (με βίωμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά την παιδική του ηλικία), όπου η αβεβαιότητα για το μέλλον, ο βουβός πόνος και η κενότητα ήταν κυρίαρχα και κάτι παραπάνω από αληθινά.
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=VPbCQZ_MavI” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=hf7Xetp8He4″ width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]
Πηγές φωτογραφιών: 1 – 2 – 3 – 4
Κείμενο: Αλίκη Μαργαρού (Lavart)