Όντρεϊ Χέπμπορν, το πιο όμορφο «Αστείο Μουτράκι» του Hollywood
Μερικά κορίτσια, παίζουν στη μεγάλη οθόνη την πραγματική ζωή, αλλά ζουν το παραμύθι..
[dropcap size=big]Σ[/dropcap]τις 20 Ιανουαρίου 1993 αφήνει την τελευταία της πνοή στην Ελβετία ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου, η Όντρεϊ Χέπμπορν.
Γεννημένη στο Βέλγιο το 1929, μοναχοκόρη ενός Ιρλανδού τραπεζίτη και μιας Ολλανδέζας αριστοκράτισσας, μεγαλωμένη με μαθήματα μπαλέτου και ταξίδια στην Ευρώπη, η Όντρεϊ αντιμετώπισε το σκληρό πρόσωπο της ζωής για πρώτη φορά όταν ήρθε αντιμέτωπη με τη λαίλαπα του Ναζισμού και την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς της.
Ασχολήθηκε από νωρίς με τον χορό, το θέατρο και την υποκριτική, αλλά η αρχή της δόξας της ήταν η αμερικάνικη ταινία Διακοπές στη Ρώμη, στην οποία πρωταγωνίστησε. Το άστρο της έλαμψε σε μερικές από τις πιο εμπορικές ταινίες του Hollywood, όπως Γλυκιά μου Σαμπρίνα (1954), Αστείο Μουτράκι (1957), Πρόγευμα στο Tifanny’s (1961), Ωραία μου κυρία (1964), Πώς να κλέψετε 1 εκατομμύριο δολάρια (1966) κ.ά. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις λίγες ηθοποιούς που έχουν κερδίσει και τα τέσσερα μεγάλα αμερικάνικα βραβεία: Emmy, Grammy, Oscar και Tony.
[dropcap size=big]Σ[/dropcap]υμπρωταγωνιστές της υπήρξαν μερικοί από τους πιο γοητευτικούς αστέρες της εποχής, όπως ο Χάμφρει Μπόγκαρτ, ο Φρεντ Αστέρ, ο Πίτερ Ο’ Τουλ, ο Σον Κόνερι.
Ένας αρραβώνας, δυο γάμοι, δυο αποβολές, ένας επίσημος εραστής τα τελευταία χρόνια της ζωής της, κι όμως, η Όντρεϊ ποτέ δεν κέντρισε τα φώτα της δημοσιότητας για την ερωτική της ζωή.
Άλλωστε, ήταν μια γυναίκα που δεν πόνταρε ποτέ στο πάθος της για να κερδίσει τον κόσμο. Αθωότητα, γοητεία σχεδόν εφηβική, έκφραση παιχνιδιάρικη και απαράμιλλο class, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της. Η Όντρεϊ κατάφερε να γίνει συνώνυμο της κομψότητας και να καθιερώσει στη γυναικεία γκαρνταρόμπα κομμάτια όπως τα μεγάλα καπέλα, οι μαρινιέρες, τα γάντια. Απενοχοποίησε το κοντό pixie κούρεμα, ενώ μεγάλοι οίκοι μόδας επηρεάζονται ακόμη από το στυλ της.
Άλλη μια απόδειξη για τη μοναδική της ποιότητα αποτελεί η πλούσια φιλανθρωπική της δράση με επισκέψεις σε χώρες όπως η Αιθιοπία, το Σουδάν, η Σομαλία, το Βιετνάμ, τη στενή συνεργασία με τη Unicef και την ανακήρυξή της σε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως.
Όταν έκλεισε τα μάτια της, ο καλλιτεχνικός (και όχι μόνο) κόσμος έγινε σίγουρα φτωχότερος.
«Moonriver, wider than a mile
I’ m crossing you in style someday
You dreammaker
You heartbreaker
Whereever you ’re going I’m going your way»,
…είχε τραγουδήσει προφητικά η Όντρεϊ στο θρυλικό Πρόγευμα στο Tiffany’s, χωρίς όμως να φανταστεί ότι ο δρόμος της δικής της δόξας θα αποδεικνυόταν ακόμη πιο μακρύς…
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=vkCYMhAr-_0″ width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9xo1onGh3us” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]