[dropcap size=big]Έ[/dropcap]να ψηλόλιγνο, χλωμό αγόρι με ατίθασο, ξανθό τσουλούφι στα μαλλιά και ένα ολόλευκο, φουντωτό σκυλάκι για παρέα… ή αλλιώς, ο Τεντέν και ο Μιλού. Δύο ήρωες που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα την παιδική μας ηλικία και μας κάνουν να χαμογελάμε νοσταλγικά ακόμη και σήμερα.
Στις 10 Ιανουαρίου 1929, η εφημερίδα Le XXe Siècle ξεκινά να δημοσιεύει στο παιδικό της ένθετο τις Περιπέτειες του Τεντέν. Πρόκειται για ένα νεαρό, αεικίνητο δημοσιογράφο από το Βέλγιο, που μπλέκεται σε μυστηριώδεις περιπέτειες με πιστό του σύμμαχο το αγαπημένο του φοξ τεριέ. Σύμμαχός του είναι επίσης ο καπετάνιος Χάντοκ, που έχει αδυναμία στο ουίσκι. Άλλος ένας ήρωας της σειράς είναι ο Ελληνοαμερικανικής καταγωγής Ροβέρτος Ρασταπόπουλος, ο οποίος πιθανότατα αποτελεί αντιγραφή του χαρακτήρα του Αριστοτέλη Ωνάση.
Ο Βέλγος σχεδιαστής κόμικς με το όνομα Ζορζ Ρεμί ή αλλιώς Ερζέ φιλοτεχνεί τον Τεντέν ως έναν σύγχρονο υπερασπιστή των αδικημένων και των αδυνάτων, που στο τέλος κατατροπώνει πάντα τον σατανικό του αντίπαλο. Η ηθικοπλαστική δύναμη της γραφής του κάνει τον ξανθομάλλη ήρωα ιδιαίτερα αγαπητό στους γονείς, οι οποίοι του εμπιστεύονται την ψυχαγωγία των παιδιών τους. Ακόμη, οι εξωτικές, περιπετειώδεις πινελιές στην αφήγηση της ιστορίας κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών, καθιστώντας τελικά τον Τεντέν δημοφιλή σε κάθε ηλικία.
[dropcap size=big]Ο[/dropcap] Τεντέν στο Κογκό (1930-1931), Τα πούρα του Φαραώ (1932-1934), Το μαύρο νησί (1937-1938), Ο θησαυρός του Κόκκινου Ρακάμ (1943-1944), Ο Τεντέν στη χώρα του μαύρου χρυσού (1948-1950), Βήματα στη Σελήνη (1950-1954), Ο Τεντέν στο Θιβέτ (1960), Τα κοσμήματα της Καστοριάς (1963), Πτήση 714 για Σίδνεϋ (1968) είναι μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι της σειράς.
Ωστόσο, υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση πίσω από τους διαλόγους του Ερζέ. Το πρώτο κόμικς έχει τίτλο Ο Τεν Τεν στη χώρα των Σοβιέτ (1929-1930) και προκαλεί υποψίες ότι ο δημιουργός είναι στρατευμένος καλλιτέχνης και μάχεται τον κομμουνισμό. Το ψυχροπολεμικό κλίμα Ηνωμένων Πολιτειών και Σοβιετικής Ένωσης δεν αφήνει ανεπηρέαστο ούτε τον συμπαθή, καλόκαρδο Τεντέν. Επιπλέον, ο Ερζέ έχει κατηγορηθεί για καλλιέργεια ρατσιστικών προτύπων και αποικιοκρατικής νοοτροπίας, καθώς στο ταξίδι του ήρωα στο Κογκό αναπαράγονται κακεντρεχή στερεότυπα για τους έγχρωμους ιθαγενείς.
Αρκεί, όμως, ο θαυμασμός του δημιουργού της ποπ Άντι Γουόρχολ για την καθαρότητα των σχεδίων και την αιχμηρή πένα του Ερζέ, για να εξιλεώσει το κόμικς στα μάτια του διεθνούς καλλιτεχνικού κόσμου.
Συνολικά έχουν κυκλοφορήσει 23 συλλογές και έχουν μεταφραστεί σε 56 γλώσσες, πουλώντας πάνω από 200.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Η απήχηση του Τεντέν είναι τόσο μεγάλη, ώστε το 2011 ο Στίβεν Σπίλμπεργκ υπογράφει τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου καρτούν με τίτλο Το μυστικό του μονόκερου και πρωταγωνιστή το νεαρό δημοσιογράφο.
Στη σημερινή εποχή, οι περιπέτειες του Τεντέν μοιάζουν παρωχημένες στα μάτια των παιδιών που επιζητούν νέους ήρωες μέσω της τεχνολογίας. Ωστόσο, για όσους αποτελούν ορκισμένους φίλους της μυρωδιάς του μελανιού και του παλιού χαρτιού, το αγόρι με τα μακριά πόδια και την ατίθαση φράντζα θα είναι πάντα ο καλύτερός τους φίλος.