«Give me something interesting to play and I’m happy».
[dropcap size=big]Σ[/dropcap]τα 79 του χρόνια αποτελεί έναν από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς του αμερικανικού κινηματογράφου έχοντας μέχρι σήμερα ένα πλήθος ταινιών στο ενεργητικό του. Πέρα από ηθοποιός ο Μόργκαν Φρίμαν είναι και αφηγητής, καθώς η απαλή και βαθειά φωνή του έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «θεϊκή».
Γεννημένος την 1 Ιουνίου 1937 στο Μέμφις, ο Φρίμαν έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Με αγάπη και κλίση προς τον κινηματογράφο η πρώτη επαφή του ηθοποιού με το σανίδι ήρθε στην ηλικία των 9 ετών, όταν πρωταγωνίστησε σε σχολική παράσταση. Στα 12 του χρόνια κερδίζει στον Κρατικό Διαγωνισμό Υποκριτικής λαμβάνοντας παράλληλα μέρος σε μια ραδιοφωνική παράσταση στο Nashville.
Διχασμένος ανάμεσα στην υποκριτική και τις εναέριες δυνάμεις των Η.Π.Α απορρίπτει την μερική υποτροφία που έλαβε από το Jackson State University και αποφασίζει να γίνει μηχανικός αεροσκαφών. Η αγάπη του για τον κινηματογράφο και την υποκριτική δεν σταμάτησε ποτέ και το 1959 ο κύκλος της εναέριας απασχόλησης ολοκληρώνεται. Σε δήλωσή του ο Φρίμαν ανέφερε πως είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν ήταν ερωτευμένος με το επάγγελμά του αλλά με την ιδέα του αντικειμένου.
[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο ταξίδι στο σανίδι και τη μεγάλη οθόνη αρχίζει με τον Μόργκαν Φρίμαν να μετακομίζει στο Λος Άντζελες με σκοπό την παρακολούθηση μαθημάτων υποκριτικής στο Pasadena Playhouse. Αναζητώντας και άλλες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας, ο χορός δεν άργησε να εμφανιστεί καθώς μετά τα μαθήματα στο Σαν Φρανσίσκο ξεκίνησε να εργάζεται ως χορευτής και να συμμετέχει σε μιούζικαλ. Με το The Nigger Lovers το 1967 να αποτελεί τον πρόδρομο της καριέρας του, ένα χρόνο μετά κάνει το ντεμπούτο του στο Broadway στην παράσταση Hello, Dolly!
Μετά την επιτυχημένη του πορεία στο θέατρο εμφανίζεται το 1971 για πρώτη φορά στην ταινία who Says I Can’t Ride a Rainbow? στρώνοντας το κόκκινο χαλί προς την μεγάλη καριέρα. Ακολούθησαν τηλεοπτικές σειρές όπως το The Electric Company και παρόλο που ο Φρίμαν δεν ήταν ευχαριστημένος με τον ρόλο του, οι σοβαρότερες προτάσεις δεν άργησαν να έρθουν με τις ταινίες Glory και Driving Miss Daisy.
Η δεκαετία του ’90 πρόκειται να είναι από τις σπουδαιότερες για τον ταλαντούχο ηθοποιό καθώς τον συναντάμε στην τηλεοπτική σειρά The Civil War ως σύμβουλο του Αβραάμ Λίνκολν, στην ταινία Robin Hood: Prince of Thieves, στο συγκλονιστικό Unforgiven του Ίστγουντ, στο καθηλωτικό Seven του Ντέιβιντ Φίντσερ, στην ταινία Η Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουρθ και σε πολλές άλλες. Το ταλέντο του άμεσα αναγνωρίζεται με τις υποψηφιότητες για την απονομή Όσκαρ να διαδέχονται η μία την άλλη, όπως για παράδειγμα στις ταινίες Invictus, The Shawshank Redemption, Driving Miss Daisy και Street Smart, ενώ το 2005 καταφέρνει να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Million Dollar Baby.
[dropcap size=big]Κ[/dropcap]ανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η φωνή του έχει κάτι το μαγικό. Το επάγγελμα του αφηγητή δεν θα μπορούσε να λείπει από το βιογραφικό του με την βαθειά φωνή του να ντύνει την ταινία War of the Worlds και το ντοκιμαντέρ March of the Penguins. Στην εκπομπή του Jimmy Kimmel ο Φρίμαν αποκάλυψε πως την υπέροχη φωνή και τον ξεχωριστό τρόπο ομιλίας του οφείλει στον δάσκαλο της φωνητικής και εκπαιδευτή προφοράς στο Los Angeles City College όπου φοίτησε.
Η υπόσταση του πολυτάλαντου ηθοποιού δεν περιορίζεται μόνο στον χώρο του θεάματος αλλά και στον ακτιβισμό. Ο ίδιος ίδρυσε τον οργανισμό Rock River Foundation δωρίζοντας αρκετά χρήματα σε εκπαιδευτικά προγράμματα και το 2004 μαζί με άλλους το Grenada Relief Fund χρηματοδοτώντας και βοηθώντας τα θύματα του τυφώνα στην Grenada.
Τελευταίο εγχείρημα του ηθοποιού ήταν η επική σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic Channel Η Ιστορία του Θεού με τον Morgan Freeman. Θρησκείες, διαφορετικές κουλτούρες, ταξίδια σε όλο τον κόσμο και ερωτήματα σχετικά με την θεϊκή ύπαρξη αποτελούν τη θεματική του ντοκιμαντέρ. Σε παλαιότερη συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις η απάντησή του ήταν πως ο ίδιος ο άνθρωπος εφηύρε τον Θεό, επομένως αν πιστεύει κάποιος στον Θεό είναι επειδή θεωρεί πως και ο ίδιος είναι Θεός.
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=avABSo6xpqg” width=”200″ height=”100″]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=2j6heXKDl3w” width=”200″ height=”100″]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=TdLwXYCt0fY” width=”200″ height=”100″]
Κείμενο: Ματίνα Τσιτσανοπούλου (Lavart)