Φωνή και ευφυΐα

Πώς συνδέεται η φωνή με την ευφυΐα;

Όταν προσπαθείτε να πείσετε το αφεντικό σας ή μια εταιρεία στην οποία έχετε κάνει αίτηση για πρόσληψη σχετικά την ποιότητα του μυαλού σας, ο καλύτερος σύμμαχός σας ενδέχεται να είναι η φωνή σας.

Παρόλο που ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν πως οι ιδέες τους αντικατοπτρίζονται καλύτερα σε γραπτή μορφή, έχει αποδειχθεί πως η φωνή σας κάνει να ακούγεστε πιο έξυπνοι. Τα πορίσματα βγαίνουν από μια εκτενή έρευνα που μελετά το πώς οι άνθρωποι αξιολογούν το τι συμβαίνει στα μυαλά των υπολοίπων, παρά τη θεμελιώδη ανθρώπινη ανικανότητα να παρατηρούν άμεσα τις σκέψεις, τις αντιλήψεις και τα κίνητρα των άλλων. Η ομιλούμενη γλώσσα είναι ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εργαλείο γι’ αυτόν το σκοπό. Αποτελεί αυτόν τον τύπο επικοινωνίας που αποκαλύπτει πιο ξεκάθαρο όχι μόνο το τι σκέφτονται οι άνθρωποι, αλλά και την ίδια την ικανότητα για σκέψη που διαθέτουν.

Φωνή και ευφυΐα
Φωνή και ευφυΐα

Πείραμα

Ένα πείραμα που επιχείρησε να επιβεβαιώσει την παραπάνω θεωρία συμπεριλάμβανε 18 φοιτητές σε περίοδο επαγγελματικών προσλήψεων. Τους ζητήθηκε να ετοιμάσουν έναν εκφωνούμενο λόγο, με τον οποίο θα εξηγούσαν στους εργοδότες το γιατί θα έπρεπε να τους προσλάβουν. Παράλληλα, τους ζητήθηκε να ετοιμάσουν και ένα αντίστοιχο γραπτό κείμενο που χρησιμοποιήθηκε αργότερα. Τους δόθηκε άπλετος χρόνος για να ετοιμάσουν τους λόγους τους και έπειτα οι παρουσιάσεις τους βιντεοσκοπήθηκαν, έτσι ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν με βάση το ηχητικό και το οπτικό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από 162 αξιολογητές να παρακολουθήσουν ένα βίντεο, να ακούσουν ένα ηχητικό απόσπασμα και να διαβάσουν ένα γραπτό κείμενο. Οι αξιολογητές έκριναν τους υποψηφίους με βάση την εξυπνάδα τους και τη θετική εντύπωση που δημιούργησαν, σαν να επρόκειτο να τους προσλάβουν στην εταιρεία τους.

Ανθρώπινη εξέλιξη επικοινωνίας
Ανθρώπινη εξέλιξη επικοινωνίας

Αποτελέσματα

Σε σύγκριση με αυτούς που διάβασαν τα κείμενα, οι αξιολογητές που άκουσαν τις ομιλίες έκριναν τους υποψηφίους ως πιο έξυπνους, σχημάτισαν μία θετικότερη συνολική εικόνα και εξέφρασαν ενδιαφέρον για να τους προσλάβουν. Οι αξιολογητές που παρακολούθησαν τα βίντεο εμφανίστηκαν ως ακόμα πιο εντυπωσιασμένοι, ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ του σκέτου ήχου και του βίντεο.

Έχετε ακούσει ποτέ ότι κάποιος είναι τελικά πιο έξυπνος από ό,τι φαίνεται; Ή, αντίθετα, ότι η εξυπνάδα του δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιουργεί το παρουσιαστικό του; Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να είναι στερεοτυπικές, ωστόσο, εμπεριέχουν ορισμένες άβολες αλήθειες.
Η εξήγηση εντοπίζεται στην ανθρώπινη εξέλιξη. Η φωνή μας είναι ένα εργαλείο που έχει εξελιχθεί πολύ προσεκτικά και με λεπτομέρεια με σκοπό την πιο αποτελεσματική επικοινωνία. Στο γραπτό κείμενο, τα παραγλωσσικά στοιχεία, που παρέχουν κριτικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σκέψης κάποιου, εκλείπουν.

Steve Jobs
Steve Jobs

Οι μελετητές έχουν καταλήξει σε ορισμένα χαρακτηριστικά της ομιλίας που έχουν συνδεθεί με την εξυπνάδα.

Χαμηλή συχνότητα
Οι άνθρωποι συνδέουν τις υψηλές συχνότητες ομιλίας με τη νευρικότητα και την παιδικότητα. Αντίθετα, οι χαμηλές συχνότητες υποδηλώνουν αυτοπεποίθηση και ωριμότητα. Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι που τονίζουν το τέλος των φράσεών τους, ανεβάζοντας τον τόνο, εκλαμβάνονται ως άτομα ανώριμα και με λιγότερες γνώσεις, ασχέτως με το τι ισχύει στην πραγματικότητα. Από την άλλη, η αντίθετη πρακτική, δηλαδή η πτωτική τάση στο τελείωμα των προτάσεων έχει συνδεθεί με την αγένεια.

Λέξεις-γεμίσματα
Η υπερβολική χρήση λέξεων, όπως “ξέρεις”, “εμμ”, “και” και άλλων παρόμοιων γεμισμάτων κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό τους και λιγότερο ικανοί. Η ειδικός επικοινωνίας Lisa Marshall προτείνει να ηχογραφούμε τον εαυτό μας και να τον ακούμε συχνά, ώστε να εντοπίζουμε αυτές τις αστοχίες μας. Οι παύσεις σιωπής, ακόμα κι αν είναι συχνές, είναι πιο προτιμητέες.

Τέμπο
Προσπαθήστε να μιλάτε πιο γρήγορα, αλλά τόσο ώστε να γίνεστε κατανοητοί. Οι άνθρωποι που μιλούν γρήγορα εκλαμβάνονται ως πιο σίγουροι για τον εαυτό τους. Το ιδανικό τέμπο σύμφωνα με τους ειδικούς ορίζεται ως 150 λέξεις το λεπτό. Μπορείτε να εξασκηθείτε διαβάζοντας δυνατά κάποια κείμενα σε διαφορετικό τέμπο κάθε φορά, λέγοντας γλωσσοδέτες ή τοποθετώντας μικρές λέξεις όπως το “και” ανάμεσα στις λέξεις του κειμένου που διαβάζετε. Η τελευταία πρακτική θα σας αναγκάσει να διαβάσετε χωρίς να σκέφτεστε και θα δώσει στην ομιλία σας έναν συγκεκριμένο ρυθμό και τονισμό.

Φωνή και ευφυΐα
Φωνή και ευφυΐα

Κείμενο: Εύη Καλαϊτζή 

Πέντε μαϊμούδες, μία μπανάνα και η ανθρώπινη κοινωνία μας

Πηγές πληροφοριών: hbr.org, www.lifehack.org

Πηγές φωτογραφιών: εξώφυλλο, 1, 2, 3, 4.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr