Pink Floyd: Ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα πέτυχαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ: αποκρυπτογράφησαν με επιτυχία το διάσημο τραγούδι “Another Brick in the Wall, Part 1” των Pink Floyd, χρησιμοποιώντας μόνο τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων ενός ατόμου που άκουγε το τραγούδι.
Η πρωτοποριακή μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Νάιτ και την ομάδα του, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση PLOS Biology. Τα επιτεύγματά τους σχετικά με την ακουστική απόδοση του τραγουδιού των Pink Floyd, υπογραμμίζουν τη ραγδαία πρόοδο στην ικανότητά μας να ερμηνεύουμε δεδομένα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έναν τομέα που κάποτε θεωρούνταν το τελευταίο προπύργιο της προσωπικής ιδιωτικότητας. Αυτή η τεχνολογική πρόοδος υποδηλώνει ότι στο μέλλον, η λεκτική έκφραση μπορεί να μην είναι απαραίτητη για τη μετάδοση των σκέψεων, καθώς αυτές θα μπορούν να εξαχθούν απευθείας από τον εγκέφαλο.
Εκπαίδευση: Εξερευνώντας τα 10 πιο δημοφιλή εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο
Το περίπλοκο αυτό πείραμα, που διεξήχθη μεταξύ 2012 και 2013, περιελάμβανε 29 εθελοντές με επιληψία. Διαφοροποιούμενη από τις συμβατικές μεθόδους, η έρευνα αυτή απαιτούσε την άμεση εισαγωγή ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων, μια διαδικασία που περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση. Τα ηλεκτρόδια αυτά ήταν αφιερωμένα στην παρακολούθηση των περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μουσική κατανόηση, περιλαμβάνοντας δραστηριότητες όπως η αναγνώριση μοτίβων, η επεξεργασία του τονικού ύψους, η αντίληψη του ρυθμού, η κατανόηση της αρμονίας και η ερμηνεία των στίχων.
Κατά την έκθεση σε ένα απόσπασμα τραγουδιού διάρκειας 3 λεπτών, ο εξοπλισμός επέδειξε τέτοια ακρίβεια ώστε οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν και στη συνέχεια να αναπαράγουν το τραγούδι με βάση τα ηλεκτρικά μοτίβα που ανιχνεύθηκαν στα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων. Ένα τμήμα 22 δευτερολέπτων αυτού του αναπαραγόμενου τραγουδιού παρατίθεται παρακάτω, επιτρέποντάς σας να εκτιμήσετε προσωπικά την εκπληκτική ερμηνεία των εγκεφαλικών κυμάτων που εμπλέκεται.
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Ενώ οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) είναι απαραίτητα εργαλεία για την παροχή βοήθειας σε άτομα με σωματικές και γνωστικές διαταραχές, υπάρχουν και ανησυχίες. Όπως διαφαίνεται στο διαχρονικό μυθιστόρημα του George Orwell, “1984”, το ενδεχόμενο κακής χρήσης θα μπορούσε να επιφέρει οδυνηρές συνέπειες. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με την οριοθέτηση μεταξύ ιδιωτικών σκέψεων και δημόσιων εκφράσεων.
Επί του παρόντος, η απαραίτητη σωματική επαφή και οι χειρουργικές διαδικασίες προσφέρουν διασφαλίσεις έναντι πιθανής κατάχρησης. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, είναι εύλογο να εμφανιστούν μηχανήματα με μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερους περιορισμούς, ικανά να αποκρυπτογραφήσουν και να αναγνωρίσουν αποτελεσματικά το περιεχόμενο του εγκεφάλου ενός ατόμου.
Φέτος, ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Alexander Huth του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να μεταφράσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια συνεχή ροή κειμένου χρησιμοποιώντας δεδομένα μη επεμβατικής μαγνητικής τομογραφίας. Το σύστημα δεν ήταν αρκετά ακριβές ώστε να αποκωδικοποιήσει τις ακριβείς λέξεις, αλλά μπορούσε να ανιχνεύσει την ουσία των προτάσεων.
“Αυτή [η νέα μελέτη] είναι μια πραγματικά ωραία επίδειξη ότι πολλές από τις ίδιες τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί για την αποκωδικοποίηση της ομιλίας μπορούν επίσης να εφαρμοστούν στη μουσική – – ένας υποτιμημένος τομέας στον τομέα μας, δεδομένου πόσο σημαντική είναι η μουσική εμπειρία στη ζωή μας”, δήλωσε ο Huth.
“Αν και δεν κατέγραψαν τις εγκεφαλικές αποκρίσεις ενώ τα υποκείμενα φαντάζονταν μουσική, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία θα χρησιμοποιηθούν οι διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής στο μέλλον: η μετάφραση της φανταστικής μουσικής στην πραγματικότητα. Είναι μια συναρπαστική εποχή”.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την Guardian
Πότε ανοίγουν τα σχολεία; 20 συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία των μαθητών