Εν έτει 2018, ο Θεσσαλικός κάμπος δε θυμίζει σε τίποτα την αγροτική και παραγωγική αίγλη του παρελθόντος, με τα χωριά να ερημώνουν το ένα μετά το άλλο ελέω ανάπτυξης και μετακίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα για επαγγελματική αποκατάσταση. Εν μέσω κρίσης, στον Ηλία, ένα χωριό με 33 κατοίκους, χωρίς μαγαζιά, σχολείο ή ιερέα στην εκκλησία, ο Χρήστος αποφασίζει να αξιοποιήσει τη γη του στο χώρο της βιολογικής καλλιέργειας, φυτεύοντας ντομάτες. Σύντομα και με τη βοήθεια του ξαδέρφου του Αλέξανδρου και των γυναικών του χωριού, τόσο οι ντομάτες όσο και τα παράγωγά τους βρίσκουν τη θέση τους στα ράφια καταστημάτων οργανικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Με τη ζήτηση να αυξάνεται σημαντικά, ένας τρόπος υπάρχει να επισπευθεί φυσικά η ωρίμανση της ντομάτας – ο Βάγκνερ και οι σονάτες του.
Το άκρως ιδιαίτερο και επιτυχημένο ντοκυμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, ακολουθεί αυτή τη μικρή αγροτική “επανάσταση” που δίνει ζωή σε ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο μικρό χωριό, αλλά και τις αντιδράσεις των κατοίκων που καλούνται να προσαρμοστούν και να βοηθήσουν στη διαδικασία, ενόσω ο Χρήστος και ο ξάδερφος του χρησιμοποιούν λαϊκές παραδόσεις και μύθους για να προωθήσουν τα προϊόντα τους στη διεθνή αγορά, και κλασική μουσική για να βοηθήσουν τις ντομάτες να ωριμάσουν γρηγορότερα.
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Η Μαριάννα Οικονόμου, σκιαγραφεί με διατρητικότητα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους αγροτικούς πληθυσμούς της περιοχής, ακολουθώντας τους στο ταξίδι τους μέσα απο τη μικρή αυτή επιχείρηση, καταδεικνύοντας ωστόσο πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο πόνημα, ασχέτως της ποιότητας των προϊόντων. Ένα θερμό μα και αντικειμενικά κινούμενο μάτι μπρός στις δυσκολίες της παγκοσμιοποιησης απέναντι στη σχεδόν ρομαντική αγροτική αναγέννηση ενός “γαλατικού χωριού”.
Το “Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες”, έκανε πρεμιέρα στη Berlinale, είναι υποψήφιο για το βραβείο Prix-Europa, ενώ αποτελεί και την ελληνική συμμετοχή για τα βραβεία της Ακαδημίας, στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.. Μέχρι στιγμής, έχει κερδίσει το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Heartland αλλά και στο Provinziale Film Festival της Γερμανίας, ενώ ήταν υποψήφιο για καλύτερο ντοκυμαντέρ στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόσφατα προβλήθηκε στο Φεστιβάλ “Planet in Focus” στο Τορόντο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Hawaii ενώ οι προβολές του συνεχίζονται σε όλη την Ευρώπη.