180 καλλιτέχνες με πρωτοστάτες την Taylor Swift, τους U2 και τον Paul McCartney ζητούν αναμόρφωση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.
[dropcap size=big]T[/dropcap]aylor Swift. Είναι γνωστή ως μια σπουδαία τραγουδίστρια της ποπ μουσικής. Πόσοι όμως γνωρίζουν για τον ακτιβισμό της εναντίον εταιριών τεχνολογίας για θέματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα; Ας θυμηθούμε την απόσυρση όλων των τραγουδιών της από το Spotify το 2014, όταν τα κατέστησε διαθέσιμα αποκλειστικά στο Apple Music.
Στο στόχαστρό της μπήκε πρόσφατα το YouTube. Η τραγουδίστρια και 180 ακόμη καλλιτέχνες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με κοινή απαίτηση το σεβασμό της διάσημης ιστοσελίδας απέναντι στον καλλιτεχνικό κόσμο.
Συμμετείχαν άνθρωποι της τέχνης όπως οι U2, Paul McCartney, Vince Staples και Kings of Leon. Η επιστολή στάλθηκε στο Κογκρέσο, με την οποία ζητούν την αναμόρφωση του νόμου Digital Millennium Copyright Act (D.M.C.A.) που επιβλέπει ζητήματα που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα online. Την επιστολή υπογράφουν και δύο πασίγνωστες εταιρείες, η Sony και η Universal.
[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ί είναι το D.M.C.A.; Πρόκειται για ένα νόμο στις ΗΠΑ που καθιστά ποινικό αδίκημα την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις κυρώσεις που σχετίζονται με αυτές τις παραβιάσεις στο διαδίκτυο. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ δέχτηκε να επανεξετάσει το νόμο. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τη σχέση των μεγάλων εταιρειών με το YouTube.
Κύριο αίτημα είναι να σταματήσουν να υπάρχουν παραθυράκια σε ιστοσελίδες, όπως το YouTube, σχετικά με την παραβίαση του copyright. Κάθε χρήστης του YouTube μπορεί να ποστάρει τραγούδια, ενώ και το YouTube διατηρεί το υλικό στο site του και δε λαμβάνει κανένα μέτρο εκτός και αν το ζητήσουν οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων, οπότε και το αποσύρει.
Η Google αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως δεν παραβιάζει κάποια πτυχή του νόμου D.M.C.A. και πως ο νόμος αυτός δεν ευθύνεται για κανένα παραθυράκι περί πνευματικών δικαιωμάτων στη μουσική.