Tα ελληνικά μουσεία είναι κοντά στα παιδιά και τους κρατούν συντροφιά στο σπίτι! Πρωτότυπες ιδέες διάδοσης τέχνης και πολιτισμού από την οθόνη του υπολογιστή.
Η εποχή του εγκλεισμού και της πανδημίας έχει επηρεάσει πολύ την πραγματικότητα των παιδιών. Η εκπαίδευση, το παιχνίδι με φίλους, η άθληση, όλα γίνονται διαφορετικά και σε πολλές περιπτώσεις, με ελλιπή τρόπο. Οι ευκαιρίες εξερεύνησης της νεαρής ηλικίας περιορίζονται πολύ, καθώς το παιδί δεν μπορεί να βρεθεί σε νέα περιβάλλοντα και χώρους.
Έτσι, μεγάλα ελληνικά μουσεία φρόντισαν να δημιουργήσουν online δραστηριότητες για τα ελληνόπουλα, χαρίζοντας στιγμές εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας εν μέσω κορωνοϊού, ενώ παράλληλα τα φέρνουν σε επαφή με τον πολιτισμό. Παρόλο που οι θύρες των πολιτιστικών χώρων και μουσείων παραμένουν κλειστές, η ιστορία και η γνώση μετουσιώνεται και εμφανίζεται ζωντανή μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών. Δράσεις όπως περιηγήσεις στον κόσμο της αρχαιότητας, παιχνίδια μνήμης και γιγαντομαχίες, ειδικές αποστολές για τα γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και δημιουργική ζωγραφική αρχαίων αντικειμένων, κατασκευές στο χαρτί, μαγειρική και αρχαιοελληνικές γεύσεις.
Μουσείο Ακρόπολης
Μέσω του site του Μουσείου της Ακρόπολης και της πλατφόρμας acropolismuseumkids.gr/, τα παιδιά γνωρίζουν την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και γίνονται μέρος της. Με παιχνίδια, οι μικροί φιλότεχνοι καλούνται, μεταξύ άλλων, να κατασκευάσουν με χαρτόνι και ψαλίδι ένα τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα αλλά και να μαγειρέψουν αρχαίων γεύσεις! Ακόμη, μπορούν να κάνουν μία ξενάγηση στην Ακρόπολη με το «ιερό φίδι της Ακρόπολης», να παίξουν παιχνίδια γνώσεων κ.λπ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του την ψηφιακή δράση ΧΡΩΜΑΤΙΖΩ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. Mε αυτό τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να μάθουν περισσότερα για τα αντικείμενα αλλά και για τους προϊστορικούς κατοίκους της Μακεδονίας, οι οποίοι τα κατασκεύαζαν.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Μία δράση ίδιας φιλοσοφίας – «Ζωγραφίζω αγαπημένα αντικείμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου» – φιλοξενεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ένα ψηφιακό λεύκωμα με φωτογραφίες και σχέδια αγαπημένων εκθεμάτων του μουσείο είναι ελεύθερο για πρόσβαση και χρήση των εικόνων από τα παιδιά. Το λεύκωμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του μουσείου.
Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει δημιουργήσει το δικό του πρόγραμμα online εργαστηρίων για τα μοναδικά σχήματα των εδωλίων που εκθέτει στους χώρους του. Παιδιά και γονείς, κάθε Σαββατοκύριακο θα ανακαλύπτουν τα γεωμετρικά σχήματα στα ειδώλια του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική!
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης έχει ετοιμάσει έναν κύκλο αυτοτελών εργαστηρίων, διάρκειας δύο μηνών, με αφορμή γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο Βαν Γκογκ, Μιρό, Κλιμτ, κ.ά. Οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν και θα εμπνευστούν από το έργο των καλλιτεχνών και θα δημιουργήσουν και οι ίδιοι έργα, δοκιμάζοντας διαφορετικές τεχνικές, με απλά υλικά, και διευρύνοντας τις εκφραστικές τους δυνατότητες με την βοήθεια των έμπειρων εικαστικών του Μουσείου.
Μουσείο Μπενάκη
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου Μπενάκη καθώς και οι ψηφιακές ξεναγήσεις του για παιδιά παραμένουν διαθέσιμες στον ιστότοπό του #BenaKids. Εκεί μπορείτε να αναζητήσετε ακόμη και τις σινέ-περιπέτειες παιδιών ηλικίας 8-12 ετών, που δημιούργησαν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους. Μέσα από ψηφιακές βόλτες στο μουσείο και κατασκευές τα παιδιά έρχονται ένα βήμα κοντά στον πολιτισμό.
Ίδρυμα Θεοχαράκη
Απευθυνόμενο σε μεγαλύτερα παιδιά, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, που προσφέρει διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, γνωρίζει σε νέους την τέχνη της αγχιμαχίας, το γνωστό debate. Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκμάθηση των βασικών κανόνων των ρητορικών αντιπαραθέσεων. Το σχετικό πρόγραμμα εκτείνεται ως τον Μάρτιο σε επιλεγμένες ημερομηνίες. Ακόμη, συχνά θα βρείτε μονοήμερες online εκδηλώσεις στην αντίστοιχη στήλη του site.
Κείμενο: Λένα Ζετσίδου (Lavart)