Ομήρου Οδύσσεια από το ΚΘΒΕ Ραψωδία Κ…. online
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζει τις online μεταδόσεις της Οδύσσειας του Ομήρου σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, από 25 Ιανουαρίου 2021.
Δελτίο τύπου:
Ομήρου Οδύσσεια από το ΚΘΒΕ
σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη
Διαδικτυακά στην ιστοσελίδα
Ραψωδία Κ
Με την Ομήρεια ευρηματικότητα, τον ρόλο της μοίρας μοχλό εξελίξεων, την κεντρομόλο περιπέτεια, το ανατρεπτικό σε κάθε τόπο και σταθμό ταξίδι, τη συντροφικότητα, την πίστη στα ιδανικά της πατρίδας και της οικογένειας, αλλά και τις μηχανοραφίες, με αξεπέραστη αφηγηματική μαεστρία, η «Οδύσσεια», εύλογα συνεχίζει να κατακτά πρωτιές ανάμεσα στα διηγήματα που διαμόρφωσαν τον κόσμο κι επηρέασαν πολύπλευρα τους αναγνώστες– ακροατές και θεατές της. Με επιτομή τον νόστο του ήρωα Οδυσσέα, αποτελεί ένα απ’ τα συναρπαστικότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το ΚΘΒΕ αναγνωρίζοντας την επίδρασή του έπους των 12.110 στίχων της, στη λογοτεχνία, την ποίηση και τις τέχνες, συνεχίζει να προβάλλει το ιδιαίτερο ακρόαμα, που βασιζόμενο σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθεσία Έφης Δρόσου και ερμηνευμένο από τριάντα οκτώ ηθοποιούς, συναρπάζει διαδικτυακά το κοινό που πιστά ακολουθεί την εξέλιξη του μύθου στις Ραψωδίες, όπως αυτές προβάλλονται απ’ την ιστοσελίδα και τα podcast του Οργανισμού.
Η Ραψωδία Κ είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021.
ΡΑΨΩΔΙΑ Κ΄
Ἀλκίνου Ἀπόλογοι: Τὰ περὶ Αἴολον, Λαιστρυγόνας καὶ Κίρκην.
Ο Οδυσσέας συνεχίζοντας την αφήγηση του στον Αλκίνοο, περιγράφει την παραμονή του στο νησί του Αιόλου. Μετά από έναν ολόκληρο μήνα φιλοξενίας, ο Αίολος τους ξεπροβοδίζει με ένα δώρο. Χαρίζει στον Οδυσσέα έναν ασκό, που μέσα του έχει κλείσει όλους τους ανέμους εκτός από τον Ζέφυρο, για να τους οδηγήσει στο ταξίδι. Εννέα μέρες μετά, οι ταξιδιώτες αντικρίζουν την πατρική γη. Ενώ ο Οδυσσέας κοιμάται, οι σύντροφοί του, νομίζοντας πως ο ασκός κρύβει κάποιον θησαυρό, τον ανοίγουν. Οι άνεμοι απελευθερώνονται και τους γυρίζουν πίσω. Ο Αίολος τους διώχνει, πιστεύοντας ότι οι Θεοί τους έχουν τιμωρήσει. Αφού ταξίδεψαν έξι μέρες, έφτασαν στη χώρα των Λαιστρυγόνων όπου δέχτηκαν επίθεση από ανθρωποφάγους γίγαντες. Πετώντας πελώριους βράχους, κατέστρεψαν έντεκα καράβια. Μόνο του Οδυσσέα έμεινε ακέραιο, γιατί ήταν δεμένο σε έναν βράχο έξω από το λιμάνι. Με αυτό έφτασαν στο νησί Αία και, αφού έμειναν στην ακτή δύο μέρες, μια ομάδα με αρχηγό τον Ευρύλοχο ξεκίνησε να ερευνήσει την περιοχή. Ο Ευρύλοχος ήταν ο μόνος που επέστρεψε στο καράβι για να περιγράψει στον Οδυσσέα πώς η Κίρκη έδωσε στους άνδρες του ένα βότανο, που τους έκανε να ξεχάσουν την πατρίδα και στη συνέχεια τους μεταμόρφωσε σε χοίρους. Ο Οδυσσέας τότε, ξεκινά να τη βρει. Στον δρόμο ο Ερμής τον συμβουλεύει πώς θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της Κίρκης. Χάρη στις συμβουλές του, ο Οδυσσέας λύνει τα μάγια και φιλοξενείται μαζί με τους συντρόφους του στο παλάτι της Κίρκης για ένα χρόνο, με όλες τις περιποιήσεις και τις τιμές. Κι όταν ο Οδυσσέας της ζητά, κάποια στιγμή πια, να φύγει, εκείνη του φανερώνει τον τρόπο: θα πρέπει να ταξιδέψει στον Άδη για να συναντήσει τον μάντη Τειρεσία, που θα του υποδείξει πώς θα επιστρέψει στην Ιθάκη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία-Συντονισμός: Έφη Δρόσου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, Ηχογράφηση, Μοντάζ και Μίξη ήχου:
Διονύσης Κωνσταντινίδης
Μουσικοί: Κική Κριμιτζά (κλασική κιθάρα)
Διονύσης Κωνσταντινίδης (πλήκτρα, ακουστική κιθάρα, συνθεσάιζερ, programming)
Φωτογραφικά εξώφυλλα: Τάσος Θώμογλου
Γραφικά: Σιμώνη Γρηγορούδη
ΔΙΑΝΟΜΗ:
Οδυσσέας: Στέργιος Τζαφέρης
Ναύτης Α’: Νίκος Μήλιας
Ναύτης Β’: Θάνος Φερετζέλης
Ναύτης Γ’: Θοδωρής Πολυζώνης
Αίολος: Έφη Δρόσου
Γυναίκα Αιόλου: Νατάσα Δαλιάκα
Πολίτης: Τέλης Ζαχαράκης
Ευρύλοχος: Κωνσταντίνος Χατζησάββας
Ερμής: Χρήστος Παπαδημητρίου
Κίρκη: Σοφία Καλεμκερίδου
Για περισσότερα νέα, δείτε εδώ.
Για περισσότερα θεατρικά νέα, δείτε εδώ.