Σε πρόσφατο άρθρο τους οι New York Times συνέταξαν μια λίστα με τους, έως τώρα, είκοσι πέντε σπουδαιότερους ηθοποιούς του 21ου αιώνα.
Ηθοποιός σημαίνει φως και στις επιλογές βλέπουμε τόσο λαμπερά ονόματα όσο και φωτεινά παραδείγματα καλλιτεχνών. Πρόκειται για μία μάλλον τολμηρή απόπειρα, καθώς το ταλέντο και το χάρισμα δύσκολα μετριούνται. Μπορούμε να μιλάμε με νούμερα για εμπορικές επιτυχίες; Ή μήπως να ορίσουμε αισθητικά κριτήρια καλλιτεχνικής αξίας;
Στη λίστα που ακολουθεί συναντάμε επιλογές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αμφιλεγόμενες, ειδικότερα αν εστιάσουμε στην κορυφαία πεντάδα. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι στην κλίμακα βρίσκονται νέοι και βετεράνοι ηθοποιοί, ενώ χαμαιλέοντες αναμετρούνται με καρατερίστες.
Πιο συγκεκριμένα:
Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ (Gael García Bernal)
Σόνια Μπράγκα (Sônia Braga)
Μαχερσάλα Άλι (Mahershala Ali)
Μελίσα ΜακΚάρθυ (Melissa McCarthy)
Κατρίν Ντενέβ (Catherine Deneuve)
Ρομπ Μόργκαν (Rob Morgan)
Γουές Στούντι (Wes Studi)
Γουίλεμ Νταφόε (Willem Dafoe)
Άλφρι Γούνταρντ (Alfre Woodard)
Κιμ Μιν-Χι (Kim Min-hee)
Μάικλ Μπ. Τζόρνταν (Michael B. Jordan)
Όσκαρ Άιζακ (Oscar Isaac)
Τίλντα Σουίντον (Tilda Swinton)
Χοακίν Φίνιξ (Joaquin Phoenix)
Τζουλιάν Μουρ (Julianne Moore)
Σίρσα Ρόναν (Saoirse Ronan)
Βαϊόλα Ντέιβις (Viola Davis)
Ζιάο Τάο (Zhao Tao)
Τόνι Σερβίλο (Toni Servillo)
Σόνγκ Κανγκ-Χο (Song Kang Ho)
Νικόλ Κίντμαν (Nicole Kidman)
Κιάνου Ριβς (Keanu Reeves)
Ντάνιελ Ντέι-Λούις (Daniel Day-Lewis)
Ιζαμπέλ Ιπέρ (Isabelle Huppert)
Ντένζελ Ουάσιγκτον (Denzel Washington)
Προς τιμήν τους, οι New York Times δεν περιορίζονται στους Αμερικανούς ηθοποιούς και το Χόλιγουντ, αλλά διακρίνουν την αξία και το ταλέντο ηθοποιών του διεθνούς κινηματογράφου, συμπεριλαμβάνοντας Ευρωπαίους, Λατινοαμερικανούς και Ασιάτες. Επίσης, οι γυναίκες ηθοποιοί απαρτίζουν το μισό κομμάτι της λίστας.
Ωστόσο, τα σχόλια των αναγνωστών, αλλά και των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ποικίλλουν. Κάνουν λόγο για την ηχηρή απουσία ονομάτων όπως η Μέριλ Στριπ, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Τομ Χανκς, ο Κρίστιαν Μπέιλ, η Έιμι Άνταμς και η Κέιτ Μπλάνσετ, ενώ απορούν για την παρουσία ηθοποιών που φαίνεται να μεσουρανούσαν στο παρελθόν αλλά, σήμερα βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Άλλοι τονίζουν την απουσία εκπροσώπησης ηθοποιών της ΛΟΑΤΚ+ κοινότητας, και κάποιοι μιλούν για υπερβολική εστίαση στην πολυπολιτισμικότητα και την πολιτική ορθότητα.
Παραδεχόμενοι την υποκειμενικότητα του εγχειρήματος, οι συντάκτες του άρθρου επεξηγούν αναλυτικά τις επιλογές τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Πηγή Φωτογραφιών: 1, 2-19, 20, 21-26
Κείμενο: Μαρία Κολιού (Lavart)