Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μάγου Ντάμπλντορ στην τρίτη ταινία των Φανταστικών Ζώων, ο Νίκος Ζιώγας μας χαρίζει ένα Ενθύμιον Ζωής, ο Ρενάν Οζτούρκ και ο Φρέντι Γουίλκισον βρίσκονται σε επικίνδυνη αποστολή για να μας μεταδώσουν την Ιερότητα του βουνού και ο Αλεξάντερ Ζαποροσένκο μας κάνει αόρατους παρατηρητές στη μοναστική ζωή της Μονής Δοχειαρίου στο Άγιον Όρος. Ξεκινάει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα.

  1. Φανταστικά Ζώα – Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ, του Ντέιβιντ Γέιτς

Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ
Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ

Ο ισχυρός, σκοτεινός μάγος Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ (Μαντς Μίκελσεν) επιδιώκει να πάρει τον έλεγχο του Κόσμου των Μάγων. Ο Καθηγητής Άλμπους Ντάμπλντορ (Τζουντ Λο) δημιουργεί μια δυνατή ομάδα μάγων, μαγισσών και ενός γενναίου μαγκλ φούρναρη, με επικεφαλής της ομάδας τον Μαγικοζωολόγο Νιουτ Σκαμάντερ (Έντι Ρέντμεϊν), για να τον σταματήσουν. Παλιά και νέα ζώα συναντιούνται και συγκρούονται με την ενισχυμένη λεγεώνα του Γκρίντελβαλντ. Γρήγορα ο Ντάμπλντορ συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και να μη φανερώσει τα μυστικά του.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γέιτς
Σενάριο: Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Στιβ Κλοβς
Πρωταγωνιστούν: Τζουντ Λο, Μαντς Μίκελσεν, Έντι Ρέντμεϊν, Έζρα Μίλερ, Νταν Φόγκλερ, Αλισον Σούντολ, Κάλουμ Τέρνερ, Τζέσικα Γουίλιαμς, Κάθριν Γουότερσον

Διάρκεια: 142’

Πρόκειται για την τρίτη ταινία της σειράς «Φανταστικά Ζώα», η οποία είναι μια επέκταση του κόσμου των μάγων από τη σειρά ταινιών του Χάρι Πότερ που δημιουργήθηκε και γράφτηκε από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Η πρώτη ταινία είναι τα «Φανταστικά ζώα και που βρίσκονται» και η δεύτερη είναι τα «Φανταστικά Ζώα: Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ»  με σκηνοθέτη τον ίδιο, Ντέιβιντ Γέιτς, και σεναριογράφο την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Ο Ντέιβιντ Γέιτς έχει εντρυφήσει πλέον στον σύμπαν του Χάρι Πότερ, αφού είναι η έβδομη φορά που σκηνοθετεί τον κόσμο των μάγων και των φανταστικών πλασμάτων. Στην τρίτη ταινία, «Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ», μαζί με τη συγγραφέα Ρόουλινγκ στο σενάριο βρίσκεται και ο Στιβ Κλοβς που δίνει μια πιο κινηματογραφική διάσταση πέρα από τη λογοτεχνική μιας και στις προηγούμενες η Ρόουλινγκ προσπάθησε να χωρέσει το, πολλών τόμων, μυθιστόρημά της σε μια ταινία με αποτέλεσμα να γίνει υπερφορτωμένη. Οι ηθοποιοί αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές είναι εξαιρετικοί όπως ο Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ στη μουσική και η πολυβραβευμένη Κολίν Άτγουντ στα κοστούμια.

 

Στο δια ταύτα: Η αντικατάσταση του Τζόνι Ντεπ στον ρόλο του  Γκρίντελβαλντ από τον Δανό Μαντς Μίκελσεν σε αυτή την ταινία κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το τρίτο μέρος μιας και ο Μίκελσεν προσδίδει μια άλλη διάσταση στον χαρακτήρα, με περισσότερη στωικότητα και συγκίνηση σε σχέση με τη φυσική εκκεντρικότητα του Ντεπ. Οι λάτρεις των ταινιών του Χάρι Πότερ θα ικανοποιηθούν πλήρως με τις πολλές αναφορές που γίνονται στις προηγούμενες ταινίες αλλά και με τις υπέροχα χορογραφημένες μονομαχίες των μάγων μέσω των οπτικών εφέ. Αν δεν ικανοποιηθούν από την πλοκή της ταινίας, τότε να περιμένουν τις άλλες δυο προγραμματισμένες ταινίες, για να πάρουν όλες τις απαντήσεις που μπορεί να δοθούν.

 

Trailer:

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

 

 

 

2. Ενθύμιον, ντοκιμαντέρ του Νίκου Ζιώγα

Ενθύμιον
Ενθύμιον

Το ντοκιμαντέρ αυτό μας ταξιδεύει στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας, τις ημέρες του Πάσχα, για να μας δείξει πως κρατάνε τις παραδόσεις οι χωριανοί και τη βαθύτερη σχέση τους με την ζωή και τον θάνατο. Επικεντρώνεται σε ένα ξεχωριστό έθιμο τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, όπου οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνονται στο νεκροταφείο της Αγίας Σωτήρας και με μια τοπική ορχήστρα παίζουν το αγαπημένο τραγούδι του νεκρού, όσο αυτός βρισκόταν στη ζωή. Το έθιμο κρατάει από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν κάποιο Πάσχα ο τουρκικός στρατός σφάγιασε όλους του άντρες του Γιρομερίου. Οι γυναίκες, τότε, αποφάσισαν να γιορτάσουν τη μέρα της Λαμπρής στο νεκροταφείο, δίπλα στους άντρες τους, με όργανα και φαγητό.

Σκηνοθεσία: Νίκος Ζιώγας
Σενάριο: Νίκος Ζιώγας, Μίμης Χρυσομάλλης
Φωτογραφία: Νίκος Ζιώγας
Μοντάζ: Παναγιώτης Παπαφράγκος
Μουσική: Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου

Διάρκεια: 79΄

Πρόκειται για ένα λυρικό ντοκιμαντέρ γεμάτο αναμνήσεις, νοσταλγία, λύπη, χαρά, δάκρυα συγκίνησης. Ένας ύμνος στην Ήπειρο που επιβιώνει, αφού οι κάτοικοί της κρατάνε τις παραδόσεις του τόπου τους, σεβόμενοι τους προγόνους τους. Συγκεκριμένα με αυτό το έθιμο οι κάτοικοι του χωριού, όχι μόνο κρατάνε ζωντανές τις παραδόσεις και τους θρύλους τους, αλλά δίνουν συνέχεια στη ζωή ακόμα και μετά το τέλος της. Να ακούγονται τραγούδια και οι ήχοι του κλαρίνου να αντηχούν μέσα από τις πέτρες, τα βουνά, και τους ανθρώπους που στέκονται πάνω από τους τάφους στο νεκροταφείο και δίνουν παραγγελιές για τους αγαπημένους τους νεκρούς είναι το καλύτερο μνημόσυνο που θα μπορούσε να γίνει γι’ αυτές τις ψυχές.
Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Ζιώγα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το βραβείο για ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Στο δια ταύτα: Ο Νίκος Ζιώγας λέει για την ταινία του: «Η Ηπειρώτικη παράδοση είναι χτισμένη πάνω στον άνθρωπο, τη φύση και τη μουσική, οδηγώντας τον καθένα μας σε προσωπικά συμπεράσματα για το τι αξίζει να αλλάζει και τι αξίζει να παραμένει ίδιο. Επιθυμία μου είναι η ταινία, να προβληματίσει, να θυμίσει, και μέσα στην ασταμάτητη ψηφιοποίηση της σύγχρονης ζωής να κρατήσει ζωντανή την αναλογική μνήμη της ελληνικής επαρχίας, των εθίμων και της παράδοσης. Ένα Ενθύμιον ζωής.»

 

Trailer:

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

 

 

  1. Η Ιερότητα του Βουνού, ντοκιμαντέρ των Ρενάν Οζτούρκ και Φρέντι Γουίλκινσον

Η ιερότητα του βουνού
Η ιερότητα του βουνού

Ένα πανέμορφο ντοκιμαντέρ που βασίζεται στις ωραιότερες αεροφωτογραφίες βουνών, τραβηγμένες από τον σπουδαίο φωτογράφο Μπραντ Γουόσμπερν, που ενέπνευσαν πολλούς ανθρώπους. Δύο από αυτούς, φίλοι ορειβάτες, ο Ρενάν Οζτούρκ και ο Φρέντι Γουίλκινσον, ογδόντα χρόνια μετά, κοιτάζοντας κάποιες φωτογραφίες του Γουόσμπερν από το Όρος Ντενάλι, τους ήρθε η τρελή ιδέα να διασχίσουν πλαγίως τις πιο απαγορευτικές κορυφές της οροσειράς της Κεντρικής Αλάσκας, τον ορεινό όγκο του Moose’s Tooth.

Σκηνοθεσία: Ρενάν Οζτούρκ, Φρέντι Γουίλκινσον
Σενάριο: Τσαντ Ερβιν, Φρέντι Γουίλκινσον
Φωτογραφία: Ρενάν Οζτούρκ, Φρέντι Γουίλκινσον
Μουσική: Λόγκαν Νέλσον

Διάρκεια: 101΄

Το Όρος Ντενάλι είναι στην Αλάσκα και είναι η ψηλότερη κορυφή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Αμερικής με ύψος 6.194 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Το Moose’s Tooth είναι μια κορυφή βράχου στην ανατολική πλευρά του φαραγγιού της Ρουθ στην οροσειρά της Κεντρικής Αλάσκας, 15 μίλια (24 χλμ.) νοτιοανατολικά του Ντενάλι. Ο διάσημος αναρριχητής και φωτογράφος Ρενάν Οζτούρκ και ο βραβευμένος συγγραφέας Φρέντι Γουίλκισον μας κόβουν την ανάσα σε αυτήν την επικίνδυνη αποστολή: Να σκαρφαλώσουν στις απαγορευτικά ριψοκίνδυνες κορυφές της οροσειράς, μέσα σε παγωμένες σκηνές, με κομμένα σκοινιά και κατολισθήσεις, ώστε να γράψουν ιστορία, αφού είναι οι πρώτοι που ολοκληρώνουν αυτή την παράτολμη διάσχιση της οροσειράς.

Στο δια ταύτα: Όταν ολοκληρώνεται μια αναρρίχηση σε έναν δύσκολο ορεινό όγκο και μάλιστα σε απάτητα μέρη, είναι αδύνατον να μη νιώσει ο αναρριχητής την ιερότητα του βουνού. Πέρα από την ομορφιά του τοπίου, το ντοκιμαντέρ αυτό εστιάζει στη θέληση του ανθρώπου να αποτυπώσει το μέγεθος των απέραντων τοπίων αλλά και το συναίσθημα και το δέος που κατακλύζει τον «μικροσκοπικό» άνθρωπο μπροστά στην απεραντοσύνη.

 

Trailer:

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

 

4. Αδάμ, που εί; (Αδάμ που είσαι;), του Ουκρανού Αλεξάντερ Ζαποροσένκο

Αδάμ που είσαι;
Αδάμ που είσαι;

Μια ταινία-ντοκιμαντέρ για την καθημερινή ζωή της Ορθόδοξης Μονής Δοχειαρίου στο Άγιον Όρος, ενός από τα παλιότερα μοναστήρια της χερσονήσου του Άθω. Ο Θεός καλεί σε μετάνοια τον Αδάμ λέγοντάς του: «Αδάμ, πού είσαι;» σε μια ταινία- πύλη προς έναν παράλληλο κόσμο όπου ζουν μοναχοί που θέλουν να αφιερώσουν τον εαυτό τους στον Θεό κάτω από την καθοδήγηση του Γέροντα Γρηγορίου. Παρακολουθούμε αφοσιωμένους ανθρώπους που ζουν την καθημερινότητά τους σύμφωνα με το Τυπικό: προσευχή – ύπνος – προσευχή – εργασία – διακονία των ανθρώπων – διακονία του Θεού.

Παραγωγή: Αλεξάντερ Πλίσκα
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Ζαποροσένκο

Διάρκεια: 80’

Ο πρωτοδιάκονος Αλεξάντερ Πλίσκα, ο εμπνευστής της ιδέας και παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Πού είσαι, Αδάμ;», για μια περίοδο 10 ετών διέθετε κάθε χρόνο το ένα τέταρτο της χρονιάς να το περνάει στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου στο Άγιο Όρος Άθω. Εκεί βυθιζόταν απόλυτα στη μοναστική καθημερινότητα και τα διακονήματα. Η στενή του επικοινωνία με τον καθηγούμενο της Μονής γέροντα Γρηγόριο ήταν αυτή που του γέννησε την ιδέα για την παραγωγή αυτής της ταινίας. Πρότεινε, λοιπόν, στον φίλο του και σκηνοθέτη, τον Αλεξάντερ Ζαποροσένκο να γυρίσουν ταινία, ώστε να αποτυπώσουν την ατμόσφαιρα της εποχής του γέροντα Γρηγορίου στη συγκεκριμένη μονή. Ο Ζαποροσένκο ζούσε σαν μοναχός, όσο καιρό σκηνοθετούσε, με αποτέλεσμα να γίνει αόρατος με τον φακό του, χωρίς να χρησιμοποιεί πρόσθετο φωτισμό και να καταφέρει έτσι να συλλάβει, αυθεντικές στιγμές της ζωής της μοναστικής αδελφότητας.

Στο δια ταύτα: Μια μαγευτική ταινία με καταπληκτική φωτογραφία που προκαλεί δέος στον θεατή είτε είναι θρησκευόμενος, είτε όχι, γιατί έχει αποτυπωθεί επιτυχώς η μυστηριακή ατμόσφαιρα της Μονής και ο πνευματικός αγώνας αυτών των ανθρώπων που οικειοθελώς απαρνιούνται τα πάντα για το νόημα της ύπαρξής τους και για τη δέησή τους προς τον Θεό.

 

Trailer:

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

5. Το ντοκιμαντέρ «Η Ώρα των Φούρνων» του 1968 διάρκειας 264’ που απεικονίζει τα παγκόσμια επαναστατικά κινήματα της εποχής προβάλλεται σε επιλεγμένους κινηματογράφους στην Αθήνα.

Κείμενο: Ειρήνη Μιχοπάνου (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr