Οι ιατροδικαστές υποστηρίζουν πως επρόκειτο για πλάνη
Μία διεθνής ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον ιατροδικαστή και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μούρθια, Αουρέλιο Λούνα, φέρνει στο φως νέα στοιχεία γύρω από τα αίτια θανάτου του Pablo Neruda. 44 χρόνια μετά, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής δεν πέθανε από καρκίνο, όπως έχει επικρατήσει, καθώς αυτό δεν επιβεβαιώνεται από το επίσημο πιστοποιητικό του θανάτου του.
«Αυτό που είναι 100% βέβαιο, είναι πως το πιστοποιητικό θανάτου του Pablo Neruda δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες του θανάτου του. Δεν πέθανε από καρκίνο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ισπανός καθηγητής, ο οποίος παραβρέθηκε στο Σαντιάγκο της Χιλής και εξέτασε τη σορό του κορυφαίου ποιητή. Η ομάδα των ειδικών που συνόδεψε τον Λούνα παρέδωσε τα πορίσματά της στον ανώτατο δικαστή Μάριο Καρόσα, που ηγείται των ερευνών.
Μεταξύ άλλων, στη μακροσκελή έκθεσή τους οι ιατροδικαστές τονίζουν πως η καχεξία που προκαλεί ο καρκίνος στον οργανισμό δεν ανταποκρίνεται στα ευρήματα των εξετάσεων που πραγματοποίησαν, ανοίγοντας κατά συνέπεια το δρόμο για διερεύνηση άλλων αιτιών. Αντιθέτως, μέσα από τις συστηματικές έρευνες στη σορό του Neruda, προέκυψε ένα σημαντικό στοιχείο που υποδεικνύει την ύπαρξη ενός εργαστηριακά καλλιεργημένου βακτηρίου. Ωστόσο, η απόδειξη αυτού του γεγονότος απαιτεί χρονικό διάστημα 6-12 μηνών.
Ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη νέα αυτή τροπή δίνουν και οι συνεχείς αναφορές του οδηγού και προσωπικού βοηθού του Neruda, Μανουέλ Αράγια, ο οποίος έχει διαψεύσει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς περί καρκίνου. Ο Αράγια υποστηρίζει με βεβαιότητα πως ο Νομπελίστας λογοτέχνης “δολοφονήθηκε” από το καθεστώς του Πινοσέτ (1973-1990), καθώς του χορηγήθηκε θανατηφόρα ένεση από πράκτορες του Χιλιανού δικτάτορα στην κλινική Σάντα Μαρία, όπου νοσηλευόταν. Στην ίδια κλινική είχε βρει τον θάνατο εννέα χρόνια αργότερα και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Εδουάρδο Φρέι Μοντάλβα, υπό επίσης σκοτεινές συνθήκες.
Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο του θανάτου του ο Pablo Neruda ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής και απεβίωσε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1973, δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ. Τέλος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Μανουέλ Αράγια, εκείνη την περίοδο ο Neruda είχε λάβει άδεια ταξιδιού για το Μεξικό, «προσκεκλημένος του προέδρου Λουΐς Ετσεβερία, που είχε στείλει να τον πάρουν και είχε θέσει στη διάθεσή του κι ένα ειδικό αεροσκάφος».