Ο -μάλλον άγνωστος- Καρλ Γιάσπερς
[dropcap size=big]Έ[/dropcap]νας υπαρξιστής φιλόσοφος του περασμένου αιώνα και ένας καινοτόμος της ψυχιατρικής. Δυναμικός και πολιτικοποιημένος, από τους λίγους που διαρθρώνουν άποψη και πριν και μετά τη ναζιστική θηριωδία. Σημαντική είναι η συνεισφορά του στην ανθολόγηση της ιστορίας της φιλοσοφίας.
Ο Καρλ Γιάσπερς φεύγει απ’ τη ζωή στις 26 Φεβρουαρίου του 1969. Γεννημένος στο Όλντενμπουργκ της Γερμανίας με πατέρα νομικό θα δείξει έφεση στη φιλοσοφία, αλλά θα σπουδάσει Νομικά στο πανεπιστήμιο του Χέιντελμπεργκ. Δύο χρόνια αργότερα θα αλλάξει κατεύθυνση και θα σπουδάσει Ιατρική με μια εργασία στην εγκληματολογία. Το 1910 παντρεύεται τη Γερτρούδη Μέγιερ. Από το 1914 διδάσκει ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Χέιντελμπεργκ, ενώ είναι επιστήθιος φίλος με τον Μαξ Γουέμπερ συνδιδάσκοντα στο πανεπιστήμιο. Το 1921 αλλάζει τη διδασκαλία του από την ψυχολογία στη φιλοσοφία και παρατά την κλινική έρευνα. Το 1933 το ναζιστικό καθεστώς του ασκεί πιέσεις, επειδή τον θεωρεί φιλο-εβραίο λόγω της εβραϊκής καταγωγής της συζύγου του. Το 1937 αναγκάζεται να παραιτηθεί, ενώ 1938 του απαγορεύεται και να δημοσιεύει. Μέχρι την απελευθέρωση του Χέιντελμπεργκ το 1945 ζει με τον φόβο να μεταφέρουν αυτόν και την οικογένειά του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1948 μετακομίζει στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, όπου και μένει μέχρι το τέλος της ζωής του.
[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο έργο του τόσο στην ψυχιατρική, όσο και στη φιλοσοφία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο. Η ψυχιατρική του οφείλει ένα καινοτόμο σύστημα διαγνώσεων των ψυχικών νοσημάτων και μια σειρά από έρευνες που βελτίωσαν τη συστηματοποίηση και κατηγοριοποίηση των νοσημάτων. Στη φιλοσοφία, ασπαζόμενος το ρεύμα του υπαρξισμού και επηρεασμένος από τον Νίτσε και τον Κίρκεγκορ, αναπτύσσει μια στοχαστική πάνω στην ατομικότητα και τον υποκειμενισμό. Αξιοσημείωτη είναι η εισαγωγή στη φιλοσοφία που ο ίδιος γράφει και σήμερα θεωρείται μια από τις πιο αξιόπιστες. Τέλος, γνωστό είναι και το βιβλίο του Το ζήτημα της Γερμανικής ενοχής που εκδίδεται το 1946 και έχει αποκαλυπτικό χαρακτήρα για τη φύση του γερμανικού λαού κατά την διάρκεια της Ναζιστικής Γερμανίας.
Ο Καρλ Γιάσπερς πεθαίνει το 1969 στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ήταν τα ενενηκοστά γενέθλια της συζύγου του. Το έργο του διδάσκεται ακόμα, ειδικά στις σχολές φιλοσοφίας, καθώς η ψυχιατρική του στις μέρες μας είναι αρκετά ξεπερασμένη.
Κείμενο: Χρήστος Φώτης (Lavart)