Ο Χένρι Τζέιμς φεύγει από τη ζωή στις 28 Φεβρουαρίου 1916, στο Λονδίνο

 Χένρι Τζέιμς, ο Αμερικάνος κοσμοπολίτης συγγραφέας

Όταν η λογοτεχνία συναντά την ψυχογραφία

Σαν σήμερα, 28 ΦεβρουαρίουΣτις 15 Απρίλη 1843 γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο Χένρι Τζέιμς. Η οικογένειά του είναι πλούσια και εξαιρετικά καλλιεργημένη – ο πατέρας του είναι θεολόγος και φιλόσοφος και ενθαρρύνει την ενασχόλησή του με τα γράμματα. Ο μικρός φεύγει από πολύ νωρίς στην Ευρώπη και μαθητεύει κοντά σε φημισμένους καθηγητές. Στα 19 του, είναι πλέον φοιτητής στη Νομική Σχολή στο Χάρβαρντ.

Παρά την αγάπη του για τη δικηγορία, τελικά τον κερδίζει η λογοτεχνία. Το πρώτο του έργο κυκλοφορεί το 1864 με τίτλο A tragedy of error κι από εκείνη τη στιγμή αφοσιώνεται με ενθουσιασμό στη συγγραφή.

Ο Χένρι Τζέιμς αγαπά τα ταξίδια και το αποδεικνύει με τον τρόπο ζωής που επιλέγει. Πολίτης της Ευρώπης και της Αμερικής ταυτόχρονα, μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα σε Βενετία, Παρίσι, Λονδίνο, Σάσεξ και της γενέτειράς του.

Σαν σήμερα, 28 ΦεβρουαρίουΑυτή η διπολικότητα αντικατοπτρίζεται και στο έργο του – συχνό μοτίβο στα έργα του είναι οι σχέσεις των Αμερικανών με την Ευρώπη, την κουλτούρα της και τους ανθρώπους της.

Γενικότερα, η εργογραφία του χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη περιλαμβάνει κυρίως ειδύλλια, η δεύτερη διηγήματα και θεατρικά έργα και η τρίτη μυθιστορήματα. Αυτό που κάνει την πένα του Χένρι Τζέιμς ξεχωριστή είναι η προσπάθειά του να εστιάσει στη συνείδηση του ατόμου και η πάγια θέση του να βάζει τους ήρωές του να εκφράζουν τη δική τους οπτική σχετικά με τα γεγονότα. Το έντονο αυτό υποκειμενικό στοιχείο είναι, θα έλεγε κανείς, το σήμα κατατεθέν του.

Ιδιαίτερα σημαντικά θεωρούνται τα έργα του Οι Αμερικάνοι (1877), Ντέιζι Μίλερ (1878), Το πορτρέτο μιας κυρίας (1881), Το στρίψιμο της βίδας (1898), Τα φτερά της Περιστέρας (1902), Οι Πρεσβευτές (1903) κ.α.

Το 1915 ο Χένρι Τζέιμς παθαίνει βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και φεύγει από τη ζωή στις 28 Φεβρουαρίου 1916, στο Λονδίνο. Το σώμα του αποτεφρώνεται και η τέφρα του μεταφέρεται στις Η.Π.Α.

«Μη δίνεις σημασία σε οτιδήποτε σου λέει οποιοσδήποτε για οποιονδήποτε. Να τους κρίνεις όλους και όλα μόνος σου». 

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Για περισσότερα αφιερώματα, πατήστε εδώ.

Ο Μπωντλαίρ, Η Σπλήνα Και Το Ιδεώδες

Πηγές φωτογραφιών: 12 3

Κείμενο: Μαρία Μερτίκα (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr