Ο Γιάννης Καλαβριανός γράφει στη Lavart για το «Κουμ Κουάτ»

Έχει περάσει μία δεκαετία από την τελευταία φορά που σκηνοθέτησα μία κωμωδία και πλέον ήθελα να ξαναδοκιμαστώ με άλλους ρυθμούς και κώδικες. Με τη Μαρία Κοσκινά, πέραν των άλλων, γελάμε και με τα ίδια πράγματα, οπότε αποφασίσαμε να γράψουμε μαζί αυτή τη φάρσα.

Θελήσαμε να γράψουμε ένα έργο γρήγορου ρυθμού, έντονου κωμικού σασπένς και το τοποθετήσαμε στη δικτατορία, μια χρονική περίοδο που αντιμετωπίζεται μόνο ως γραφική ή κακόγουστη. Πέρα από αυτά, ήταν μία εποχή, όπου η χώρα οδηγήθηκε σε αναδίπλωση, αντιμετώπισε καχύποπτα κάθε τι που ερχόταν από το εξωτερικό και δημιούργησε ένα κακέκτυπο ελληνικότητας, φοβισμένης και διασπαστικής.

Οι αντιστοιχίες με το παρόν είναι παραπάνω από εμφανείς και το πολιτικό σχόλιο αναπόφευκτο.

Βρισκόμαστε στην Κυριακή του Πάσχα, 9 Απριλίου 1972. Το βασικό ζευγάρι του έργου, έχει αποφασίσει να μείνει για πρώτη φορά στο σπίτι του και να μην πάει στο χωριό. Η ελληνική όμως οικογένεια, δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του, ειδικά τις γιορτινές ημέρες. Αρχίζουν λοιπόν να καταφθάνουν απρόσκλητοι συγγενείς, ένα πρώην ζευγάρι, ένας αριστερός και ένας ταγματάρχης της Χούντας, που επιπλέον είναι και ερωτικοί αντίζηλοι. Για να αποφύγουν εκρηκτικές συναντήσεις, ο Ντίνος και η Μαίρη βάζουν τους μεν στην αυλή, τον δε στην κουζίνα.  Και από εκεί που ήθελαν να μείνουν μόνοι τους, καταλήγουν να γιορτάζουν δύο Πάσχα.

Βασικό μας μέλημα ήταν να κρατηθεί ο γρήγορος ρυθμός της φάρσας και να οργανωθεί μία απολύτως χορογραφημένη εναλλαγή των σκηνών. Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται και τους έξι χαρακτήρες του έργου, πραγματοποιώντας ολικές μεταμορφώσεις. Η ιδιαιτερότητα της παράστασης είναι πως οι αλλαγές δεν γίνονται κρυφά, αλλά φανερά, στο κοινό, με τη δράση να συνεχίζεται κανονικά. Ο ηθοποιός δηλαδή, μεταμορφώνεται στον επόμενο ρόλο μπροστά μας, ενώ συνεχίζει να μιλάει ως ο προηγούμενος ρόλος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία γρήγορη κωμωδία καταστάσεων και στιγμών, με τον θεατή σε εγρήγορση και συμμέτοχο της δράσης και της συνέχειας αυτής της αλλοπρόσαλλης ιστορίας.

Κείμενο: Γιάννης Καλαβριανός

Το “Κουμ Κουάτ” έρχεται για λίγες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr