[dropcap size=big]Ε[/dropcap]παναστατική φυσιογνωμία, πηγαίο ταλέντο και μια ευφυΐα των γραμμάτων και της επιστήμης. Αν και πεθαίνει μόλις στα 23 του έτη, θα μπορούσε να έχει καταφέρει να βάλει το όνομά του μαζί με αυτά του Γκαίτε και του Σίλερ. Μια νεανική και εκρηκτική προσωπικότητα που γίνεται προπομπός του μεγάλου γερμανικού εξπρεσιονισμού.
Ο Γκέοργκ Μπύχνερ, ο συγγραφέας των μόλις 4 έργων, πεθαίνει σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου 1837. Γεννημένος στο Δουκάτο της Έσσης το 1813 και υιός ενός φυσικού, θα πάρει ανθρωπιστική εκπαίδευση στα μαθητικά του χρόνια. Το 1828 γίνεται μέλος μιας ομάδας φίλων του Σαίξπηρ η οποία θα μετατραπεί αργότερα σε οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στα 18 του έτη αρχίζει να σπουδάζει ιατρική στο Στρασβούργο. Εκεί, έρχεται σε επαφή με τη γαλλική λογοτεχνία και επηρεάζεται από τον ουτοπικό κομουνισμό. Το 1833 θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Γκίσεν, όπου και θα οργανώσει μια μυστική ομάδα για επαναστατικούς σκοπούς. Το 1834, σε συνεργασία με έναν ευαγγελιστή θεολόγο, θα εκδώσει το Ο ταχυδρόμος της Έσσης, μια πραγματεία για την αδικία στο Δουκάτο. Θα υποστεί δίωξη και θα καταφύγει στο Στρασβούργο. Αφού ολοκληρώνει το πτυχίο του, καλείται από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ως λέκτορας ανατομίας. Εκεί, θα συνεχίσει να γράφει και να διδάσκει.
[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο έργο του διαπνέεται τόσο από καλλιτεχνική αισθητική, όσο και από φιλοσοφικό στοχασμό. Η επαναστατική του χροιά, αυτή μιας γνήσιας αριστερής ιδεολογίας, επιζητεί τη δικαιοσύνη, το τέλος των φτωχών -όπως φαίνεται στο Βόυτσεκ-, τον ορθό καταμερισμό της εργασίας και την εξουσία απομονωμένη στον επικουρικό της ρόλο. Σαφώς, οι παραπάνω ιδέες στις αρχές του 19ου αιώνα μοιάζουν αν όχι φρικαλέες, τότε σίγουρα απελπισμένα ρομαντικές. Θα περάσουν πολλά χρόνια ώσπου ο Μπύχνερ να αναγνωριστεί και να υιοθετηθεί από το κοινό. Ο εξπρεσιονισμός του 20ού αιώνα τον εγκολπώνει σε μεγάλο βαθμό και αναγνωρίζει τη μεγαλοφυΐα των έργων του τόσο στο χαρτί, όσο και στη ζωή. Τα 4 έργα του είναι η τραγωδία Βόυτσεκ, η κωμωδία Λεόντιος και Λένα, η νουβέλα Λέντς και ο Θάνατος του Δαντόν με σημείο αναφοράς τη Γαλλική Επανάσταση.
Ο Γκέοργκ Μπύχνερ αφήνει τα εγκόσμια το 1837 από πανδημία τύφου στη Ζυρίχη. Είναι μόλις 23 ετών. Τα έργα του αποδεικνύουν πως η βιολογική ηλικία δεν συμβαδίζει πάντοτε με τη νοητική και πως τα σπουδαία μυαλά δεν είναι μοντέρνα, αντίθετα βρίσκονται πάντα μπροστά από την εποχή τους.
Κείμενο: Χρήστος Φώτης (Lavart)