Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
FOURNOS Lab

Ο FOURNOS Lab, το τμήμα του Φούρνου για τον Ψηφιακό Πολιτισμό θα ξεκινήσει το επίσημο πρόγραμμά του την Άνοιξη 2023

Ο FOURNOS Lab, το τμήμα του Φούρνου για τον Ψηφιακό Πολιτισμό θα ξεκινήσει το επίσημο πρόγραμμά του την Άνοιξη 2023. Μέχρι τότε θα αναπτυχθούν δράσεις και εκδηλώσεις που θα προετοιμάζουν την συγκεκριμένη επανεκκίνηση.

 

H πρώτη από αυτές είναι η δράση – έκθεση με τίτλο:

 

CORPUSDEVENIRE: σκιές του αύριο. Μία περιπέτεια ψηφιακής τέχνης στους χώρους του NFT

FOURNOS Lab
FOURNOS Lab

Την «έκθεση» θα παρουσιάσει η Celina Lage, Καθηγήτρια  στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Minas Gerais (UEMG) της Βραζιλίας.

Πρόκειται για μία πειραματική διαδικασία για τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων που προκύπτουν από τον  συνδυασμό παλιών και νέων τεχνικών και γλωσσών όπως η ζωγραφική, το σχέδιο, η φωτογραφία, οι GIF εικόνες, η  glitch art κ.α. και παρουσιάζονται με την μορφή NFT.

 

Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι της ίδιας Celina Lage (Βραζιλία/Ιταλία/Λίβανος) και του André Araújo (Βραζιλία).

 

Η σειρά έργων και των δύο καλλιτεχνών, παραγωγής 2016 και 2022 αντίστοιχα, αν και διαφορετικά, συγκροτούνται στην έκθεση ως ενιαίο σύνολο, ώστε οι μορφές αναπαράστασης και κατακερματισμού των σωμάτων να γίνουν το κεντρικό θέμα που τις διαποτίζει.

 

Η έκθεση – συζήτηση στοχεύει να παρουσιάσει την τέχνη που παράγεται και διαδίδεται μέσω νέων μέσων, με τη μορφή Ψηφιακής Τέχνης σε NFT (Non-Fungible Tokens), που είναι ένα είδος ψηφιακού πιστοποιητικού, που καθιερώνεται μέσω blockchain, το οποίο εγγυάται την πρωτοτυπία και την αποκλειστικότητά του.

 

Το NFT με αυτόν τον τρόπο πειραματίζεται με όλους τους τομείς που αφορούν ένα έργο τέχνης: από τη δημιουργία στην προβολή του έργου αλλά και το οικονομικό σύστημα που το στηρίζει.

 

 

Ο σύνδεσμος των έργων της έκθεσης βρίσκεται στο Φουαγιέ του Φούρνου. Από εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να μπουν με το κινητό τους στον δικτυακό χώρο που βρίσκονται τα έργα, να τα δουν, να μάθουν πληροφορίες, ενδεχομένως και να τα αγοράσουν.

 

Η δράση με παρούσα την επιμελήτρια – καλλιτέχνη θα πραγματοποιηθεί  στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2022, από τις 18:30 μμ. έως 23:30 .

 

Στις 21 Σεπτεμβρίου στις 20:30  θα γίνει μια μικρή παρουσίαση και συζήτηση με την Celina Lage   τον Μάνθο Σαντοριναίο την Σταυρούλα Ζώη και τους επισκέπτες της έκθεσης.

 

 

Μέρος των συνδέσμων των έργων θα παραμείνουν στο Μπαρ του Φούρνου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου  από τις 19:30 έως 21:00

 

 

 

Θέατρο Φούρνος / Fournos Theatre

Διεύθυνση : Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα 114 72

Τηλέφωνο: +30 210 646 0748

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

 

Η Celina Lage είναι Ιταλίδα/Λιβανέζα γεννημένη στη Βραζιλία. Η διεπιστημονική της καλλιτεχνική έρευνα χαρακτηρίζεται από την ενασχόληση με την ποίηση, τη φιλοσοφία και τη μυθολογία. Τα έργα της αντικατοπτρίζουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο το πάθος της για λέξεις και εικόνες, γράμματα, ποιητικούς και μεταγλωσσικούς μηχανισμούς. Ασχολείται κυρίως με τη ζωγραφική και την ψηφιακή εικόνα, ως αναγνώσεις του παρελθόντος. Η τέχνη της είναι εννοιολογική και μεταμινιμαλιστική. Αυτό το θεωρητικό χαρακτηριστικό πηγάζει από τις σπουδές της στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία και Φιλοσοφία.

 

Είναι Καθηγήτρια με αντικείμενο « Επιμέλεια και Σύγχρονη Τέχνη» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Minas Gerais (UEMG), Βραζιλία. Συνεργάστηκε από το 2009 έως το 2012 στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ελλάδα. Ph.D. στη Συγκριτική Λογοτεχνία, Μεταπτυχιακό στη Θεωρία της Λογοτεχνίας και Πτυχίο Φιλολογίας, με κατεύθυνση Ελληνικά και Λατινικά. Μεταδιδακτορικό στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο εργαστήριο Πολυμέσων υπερμέσων του Μάνθου Σαντοριναίου.

Πρώην υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ελλάδα) και του CNPq (Βραζιλία). Έλαβε μέρος σε εκθέσεις και φεστιβάλ σε Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Αργεντινή, Αγγλία, Γερμανία, Δανία & Βραζιλία. Website: celinalage.art

Η Lage μελετάει τo Glitch Art από το 2016, όταν συμμετείχε στην έκθεση Photomediations, στο Hamburger Bahnhof, Museum für Gegenwart, στο Βερολίνο, αφιερωμένη σε remix των εικόνων της διαδικτυακή βάσης δεδομένων Europeana. Το 2017, ξεκίνησε να μελετάει την ψηφιακή τέχνη και τα blockchain, θέμα το οποίο συνεχίζει να μελετάει μέχρι σήμερα με μία ομάδα φοιτητών στo Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τέχνης της Universidade do Estado de Minas Gerais (UEMG) στη Βραζιλία.

 

 

Ο André Araújo είναι ένας σύγχρονος Βραζιλιάνος καλλιτέχνης, το έργο του οποίου χαρακτηρίζεται από την ενσωμάτωση συμβολισμών και  τη χρήση επιθετικών και χειρονομιακών στοιχείων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής του, ο Araújo ενσωματώνει τακτικά πανκ εικόνες και περιθωριακά κείμενα. Η καλλιτεχνική του παραγωγή αρθρώνεται στις πιο ποικίλες γλώσσες όπως ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βίντεο, κινούμενα σχέδια, εγκατάσταση, περφόρμανς, τέχνη του βιβλίου, φωτογραφία και ψηφιακή τέχνη. Η τεχνική του βασίζεται στην προσπάθεια η μία τέχνη να διαβρώσει την άλλη. Αξιοποιεί κυρίως τα ψηφιακά εργαλεία του κινητού τηλεφώνου για να δημιουργήσει τα έργα του και να τα εντάξει στην πλατφόρμα  NFT και γενικά τον χώρο του metaverse.

Η έρευνά του προέρχεται από τους δρόμους, από το πανκ κίνημα, αλλά και από χρόνια εργασίας σε διαφημιστικά γραφεία, τηλεοράσεις και εταιρείες παραγωγής βίντεο, που επηρέασαν τη δουλειά του που οικειοποιείται στοιχεία σχεδιασμού και ηλεκτρονικών μέσων. Σήμερα ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στο Belo Horizonte της Βραζιλίας. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στη Βραζιλία και στο εξωτερικό, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πορτογαλία και τη Γερμανία. Είναι κάτοχος πτυχίου Καλών Τεχνών από το Escola Guignard, Universidade do Estado de Minas Gerais (UEMG) και διδακτορικό στις Γλωσσικές Σπουδές από το Cefet-MG. Αυτή τη στιγμή είναι καθηγητής στη Σχολή Guignard και πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τέχνης στο UEMG.

Website: www.pogogallery.com.br

 

Η έκθεση βασίζεται στο ζήτημα της αναπαράστασης της εικόνας του σώματος στη σύγχρονη εποχή . Ο τίτλος είναι μια ποιητική κατασκευή που συγκεντρώνει δύο λέξεις: σώμα και μέλλον. Είναι μια διερεύνηση των διαφορετικών μορφών σωματικής αναπαράστασης, σε ένα παρόν που κατοικείται από διεφθαρμένες μορφές του παρελθόντος και το οποίο προβάλλει ορμητικά σε ένα μέλλον, γεμάτο σκιές. Σε αυτή τη διαχρονικότητα, αναδύονται διάφορα συναισθήματα και ορμές, καθώς και ο μη δυαδικός δυστοπικός ερωτισμός. Οι εικόνες που δημιουργούνται αρθρώνονται ανάμεσα σε αναγνώσεις έργων από το παρελθόν, μελέτες ανατομίας και τα όρια του σώματος, την αισθητική του λάθους και του θραύσματος, καθώς και συζητήσεις για δομές σώματος όπως προσωπικότητα, αγάπη, φόβος και θάνατος

 

Sponsors

Escola Guignard, UEMG

Programa de Pós-Graduação em Artes, UEMG

Universidade do Estado de Minas Gerais

Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais – FAPEMIG

 

Δείτε επίσης

Ο Μάξιμος Μανώλης παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο “Beyond Time”

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr