O Δημήτρης Μαραμής και Η Μουσική που κάνει τη Σιωπή και Κλαίει

O Δημήτρης Μαραμής στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Εκεί που η Μουσική συναντά την Αρχιτεκτονική δημιουργείται μία πανσπερμία μελωδιών, αισθημάτων, φωνών και συνάμα σιωπών.
Σε μουσειακό φόντο ήχοι καλπάζουν από το ένα σημείο του χώρου στο άλλο και ήχοι χτυπούν σε αρχιτεκτονικές δομές γυρνώντας πίσω σπαράγματα προσφέροντας κάτι ελεγειακό κάτι μυστηριακό κάτι ατέρμονο.
Μία εξαιρετική συνθήκη θα συμβεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας στις 16 Δεκεμβρίου το οποίο θα ντυθεί με άπλετη μυσταγωγία και με μελωδίες που θα ακροβατούν μεταξύ της σιωπής και της αρμονίας.
Ένα πρωτοποριακό μουσικό δρώμενο που συνδιοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε ένα σκηνογραφικό σύμπαν που η μουσική και η αρχιτεκτονική έχουν τον πρώτο λόγο. Η “Μουσική που κάνει τη Σιωπή και Κλαίει” 
του Δημήτρη Μαραμή

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το μουσείο, το κράτος – έθνος και η σύγχρονη αντίληψη του πολιτισμού εμφανίστηκαν μαζί. Η περιδιάβαση σε κάποιο μουσείο μοιάζει με περιδιάβαση στην ιστορία. Κινούμαστε εν μέσω μιας αλληλοδιαδοχής αντικειμένων μιμούμενοι το πέρασμα του χρόνου και ανακαλύπτοντας εξελικτικές αλλαγές ή ακόμη και κάποια σταδιακή ανάπτυξη όσον αφορά την φόρμα, τα ύφος, τα εφευρήματα, την αξία και την νοοτροπία.
Και ο Μαραμής με το συγκεκριμένο έργο κάνει ένα βήμα μπροστά και συνομιλεί με σπουδαίους μουσειακούς χώρους, μνημεία και ευρήματα. Άλλωστε στην συνολική του πορεία ανιχνεύει δια μέσου της μουσικής του την ποιητικότητα και τη μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσα στην εξέλιξή της από την αρχαιότητα έως σήμερα.Η “Μουσική που κάνει τη Σιωπή και Κλαίει” του  Δημήτρη Μαραμή είναι μία μυστηριακή ελεγειακή σύνθεση, μία λειτουργία χωρίς λόγια, για τετράφωνο φωνητικό σύνολο και τετράδα εγχόρδων, με στόχο την ανάληψη του ακροατή, μέσω του αινίγματος των ήχων και των σιωπών, των σπαραχτικών μελωδιών και των αρμονιών.

Στο λόφο “Mεζούρλο” όπου “διαμένει” το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας μία τέτοια σύνθεση μπορεί να λειτουργήσει σε όλο της το μεγαλείο σε ένα περιβάλλον απόλυτα φορτισμένο ενεργειακά. Τα εκθέματα του που αντιστάθηκαν στην φθορά του χρόνου στο πέρασμα των αιώνων, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τις περιόδους των αυτοκρατορικών που πέρασαν η μία μετά την άλλη από την Θεσσαλική γη, θα πάλλονται μέσα στους ήχους και θα ενορχηστρώνουν την άλλη εποχή.
Εκεί που το αρχαίο συνενώνεται με το σύγχρονο.Η σύνθεση αυτή που κινείται
ανάμεσα σε Μουσική & Αρχιτεκτονική

Το μουσικό δρώμενο παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερα σκηνοθετημένο τρόπο σαν τελετουργία στην οποία συμμετέχουν θεατές κι εκτελεστές μαζί, αποδομώντας πλήρως την κλασική μορφή μίας ορθόδοξης συναυλίας. Οι ακροατές τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο στο χώρο, ώστε να μη βλέπουν τους ερμηνευτές και τους μουσικούς. Ακούγοντας τη σύνθεση εστιάζουν στο χώρο και στα εκθέματα και υποκύπτουν σε μία εσωτερικότερη διείσδυση. Οι εκτελεστές αντίστοιχα τοποθετούνται διασπαρμένοι μέσα στον κόσμο για να εξυπηρετούν τις ηχητικές ιδιαιτερότητές του εκάστοτε περιβάλλοντος αλλά και την αινιγματική φόρτιση των ακροατών.

«Αρμονίες που χτίζονται, γιγαντώνονται κι εκπνέουν στις παύσεις. Ένα παιχνίδι λυγμών και σιωπών. Ενα μωσαϊκό αισθημάτων και σπαραγμάτων. Πνιγμένες κραυγές που δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Μελωδίες εύθραυστες, φωνές ετοιμόρροπες.»
Δημήτρης Μαραμής

Στο πρώτο ημίωρο οι ακροατές θα παρακολουθήσουν το μουσικό έργο όρθιοι και στο δεύτερο καθιστοί, πάντα μέσα στο Διαχρονικό Μουσείο.Το έργο παρουσιάζεται από το εξαιρετικό “8tetto” (οκτέτο), ένα acapella φωνητικό σύνολο που αποτελείται από οχτώ τραγουδιστές και το ρεπερτόριό του εκτείνεται από την κλασική ως τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή μουσική. Το “8tetto” έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ, συναυλίες και happenings όπως το Φεστιβάλ Δήμου Ηρακλείου, το Φεστιβάλ Δελφών, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, κ.ά..

Σε μία τέτοια σύνθεση, σε μία τέτοια συνθήκη γίνεσαι “κοινωνός” μίας εξέχουσας μουσειακής συναυλίας με την μουσική και την αρχιτεκτονική σε πρώτο πλάνο και όλους εμάς σε ένα χωρόχρονο που ξεκινά από το σήμερα και μεταφέρεται στο τότε.

Φωνητικό Σύνολο 8tetto:
Παναγιώτα Δεληγιάννη,
Ειρήνη Ζέρβα,
Σοφία Μάλαμα,
Αντωνία Τζίτζικα,
Ευστράτιος Στηλ Γιάννης Μανιατόπουλος,
Δημήτρης Αλεξούδης,
Ηλίας Καπάνταης

Το κουαρτέτο εγχόρδων αποτελείται από τους μουσικούς:
Κωνσταντίνος Παυλάκος – βιολί,
Δημοσθένης Φωτιάδης – βιόλα,
Μυρτώ Ταλακούδη – Τσέλο, Μιχάλης Σαπουντζής – κοντραμπάσο.

Διευθύνει ο συνθέτης.

Διάρκεια μουσικού δρώμενου: Μία ώρα.

Ιnfo:
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 | Ώρα 20:00

Η είσοδος του κοινού θα γίνει με Δελτία Ελεύθερης Εισόδου.
Επειδή ο αριθμός των θεατών είναι αυστηρά περιορισμένος ,θα διατεθούν Δελτία Ελεύθερης Εισόδου ενός ή δύο ατόμων αυστηρά, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Λάρισας, στον Μύλο του Παππά (από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, καθημερινά από 10:00 – 14:00, τηλέφωνο: 241 0 614449).

Οργάνωση: ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ – Artway

Επιμέλεια : Kατερίνα Καρσιώτη

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr