Στην επίσημη εκδήλωση για την εγγραφή του Παπύρου του Δερβενίου στον Διεθνή κατάλογο της UNESCO «MNHMH TOY KΟΣΜΟΥ» (UNESCO Memory of the World Register).
Ακολουθούν φωτογραφίες του εγγράφου και της εκδήλωσης
Φυλασσόμενος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ως ένα από τα πολυτιμότερα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του μουσείου ο Πάπυρος του Δερβενίου στις 12 Δεκεμβρίου είχε την τιμητική του, καθώς ενεγράφη στον Διεθνή κατάλογο της UNESCO «MNHMH TOY KΟΣΜΟΥ», κατόπιν υποβολής πρότασης από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Ο θησαυρός αυτός της μνήμης βρέθηκε το 1962 στο Δερβένι της Θεσσαλονίκης και το 2006 ολοκληρώθηκε η μετάφρασή του από τον καθηγητή του ΑΠΘ και παπυρολόγο κ. Κυριάκο Τσαντσάνογλου. H γραφή του παπύρου που αποτελεί το αρχαιότερο αναγνώσιμο χειρόγραφο της Ευρώπης χρονολογείται ανάμεσα στο 340 και 320 π.Χ., ενώ το βιβλίο το οποίο αντιγράφει ο πάπυρος κάπου στα 420-410 π.Χ.. Το περιεχόμενό του συμπυκνώνει το μεγαλείο της θεολογικής και φιλοσοφικής γραμματείας των Αρχαίων Ελλήνων δίνοντας απαντήσεις για την ερμηνεία του κόσμου, τη μεταθανάτια ζωή και τη συγκρότηση των ευνομούμενων κοινωνιών, όπως επεσήμανε στο λόγο της ανοίγοντας την εκδήλωση η κ. Αδάμ Βελένη Πολυξένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Πελεγρίνη Θεοδόση, και οι ομιλίες των Τζιτζικώστα Αικατερίνης, Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Νικολόπουλου Παναγιώτη, Προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για το πρόγραμμα της UNESCO «MNHMH TOY KΟΣΜΟΥ», Θέμελη Πέτρου, Ομότιμου Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και Τσαντσάνογλου Κυριάκου, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. Μετά το πέρας τον ομιλιών την εκδήλωση στόλισε με τις μελωδίες της το Σύνολο αρχαιοελληνικής μουσικής Όρφεια Αρμονία.
Κείμενο: Άννα Ηλιαδέλη (Lavart)
Φωτογραφίες: Διάνα Σεϊτανίδου (Lavart)