Νικόλαος Κοπέρνικος, ένας ριζοσπάστης αστρονόμος
Ο άνθρωπος που άλλαξε τα δεδομένα της επιστήμης
Σς 19 Φεβρουαρίου 1473 έρχεται στη ζωή στο Τορν της σημερινής Πολωνίας ο Νικόλαος Κοπέρνικος. Ο πατέρας του πεθαίνει πολύ γρήγορα και αφήνει τα τρία παιδιά του στη φροντίδα του θείου τους, επισκόπου Λουκά.
Τα αδέρφια μεγαλώνουν με φροντίδα και αγάπη και μάλιστα ο Ανδρέας και η Βαρβάρα ακολουθούν τον δρόμο του Θεού. Ο επίσκοπος αντιλαμβάνεται γρήγορα το κοφτερό μυαλό του τρίτου του ανιψιού και τον ωθεί σε σπουδές πάνω στην Ιατρική, τη Θεολογία, την Αστρονομία και τα Μαθηματικά. Ο Νικόλαος αποκτά ανήσυχο πνεύμα και εκδηλώνει μεγάλη φιλομάθεια. Το 1496, με έξοδα του θείου του, πηγαίνει να σπουδάσει Εκκλησιαστικό Δίκαιο στη Μπολόνια.
Έναν χρόνο αργότερα, έχει ήδη χειροτονηθεί ιερέας, ωστόσο παράλληλα αρχίζει να ασχολείται δειλά με την αστρονομία. Έχει μαθητεύσει κοντά στον αστρονόμο Ντομένικο Νοβάρα, παρατηρεί την έκλειψη της σελήνης, αρχίζει να μελετά τα αρχαία κείμενα σχετικά με τη θέση των πλανητών. Τελικά, το 1514 ή το 1533, κυκλοφορεί μια 6σέλιδη Μικρή Ερμηνευτική Πραγματεία, στην οποία διατυπώνει τη δική του θεωρία – ο Ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού συστήματος, ενώ η Γη και οι υπόλοιποι πλανήτες κινούνται γύρω του και γύρω από τον άξονά τους.
Τελικά, μετά από δεκαετίες σκληρής μελέτης, τα Έξι Βιβλία για τις περιστροφές των Ουράνιων Σφαιρών είναι ολοκληρωμένα. Εκατοντάδες σελίδες με πίνακες, υπολογισμούς, παρατηρήσεις, που ουσιαστικά αποτελούν θεμελίωση της θεωρίας που έχει ήδη διατυπώσει.
Όπως είναι αναμενόμενο, η ριζοσπαστική αυτή αντίληψη προκαλεί αντιδράσεις. Η μετάβαση από το γεωκεντρικό στο ηλιοκεντρικό σύστημα αποκηρύσσεται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία μάλιστα καταφέρνει να αποσύρει από την κυκλοφορία το ογκώδες επιστημονικό έργο του Πολωνού ιερέα – αστρονόμου. Τα βιβλία του παραμένουν στον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων μέχρι το 1835.
Ο Νικόλαος Κοπέρνικος φεύγει από τη ζωή στις 24 Μάη 1543 και ενταφιάζεται στον καθεδρικό ναό του Φράουενμπουργκ.
Το έργο του αξιοποιείται αρχικά από θαλασσοπόρους, εξερευνητές και αργότερα αποτελεί τη βάση για την εξέλιξη του κλάδου της αστρονομίας. Είναι η απόλυτη απόδειξη ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι παντοδύναμο και μπορεί να νικήσει τις προλήψεις και τις απολιθωμένες θεωρίες, όταν κινείται με τόλμη.
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Για περισσότερα αφιερώματα, πατήστε εδώ.