Σημασία δεν έχει το τι βρίσκεις, αλλά το τι τελικά ανακαλύπτεις.
Στην επιστήμη της αρχαιολογίας η εύρεση κάποιου κειμηλίου αποτελεί μονάχα την αρχή μιας μεγάλης σειράς ενεργειών. Η αληθινή δυσκολία και μαγεία αυτής της δουλειάς κρύβεται στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του ευρήματος, της τοποθέτησής του σε συγκεκριμένα χρονολογικά και πολιτισμικά πλαίσια. Ο αρχαιολόγος αποπειράται να συνδέσει το αντικείμενο με το περιβάλλον του, να το φέρει σε επαφή και σύγκριση με άλλα αντικείμενα της εποχής, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια συνολική εικόνα που σχετίζεται με το χώρο, το χρόνο και τον άνθρωπο καθώς και με πώς όλα αυτά μεταξύ τους αλληλεπιδρούν και τελικά δημιουργούν την εικόνα του τι υπήρχε τότε. Με λίγα λόγια να «διαβάσει» την ιστορία που απορρέει από το ίδιο το αντικείμενο. Μέσω των ανασκαφών έρχονται στο φως αμέτρητα θαμμένα κουβάρια του προγενέστερου ανθρώπινου πολιτισμού που αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα για το ταξίδι πρόκληση του αρχαιολόγου: την εύρεση της άκρης του νήματος και του ξεδιπλώματος ολόκληρης της ιστορίας που κουβαλάει τόσα χρόνια πάνω του αυτό το αντικείμενο μιας άλλης εποχής.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε δεκατρείς φωτογραφίες από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει στον κόσμο ανά τα χρόνια.
1.Ο άνδρας της La Venta
Μεξικό, 1947. Αρχαιολόγοι εξετάζουν ένα κολοσσιαίου μεγέθους κεφάλι-άγαλμα ενός ολμέκου άντρα. Ο πολιτισμός τους, πρώτος στην κεντρική Αμερική, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την πολιτισμική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής.
2.Οι πέτρες του Stenness
Νεολιθικό μνημείο στο Orkney της Σκωτίας, χρονολογείται περίπου στο 3000 π.Χ.
3.Βαθιά Βουτιά
Ένας δύτης καταδύεται σε μια καταβόθρα του Μεξικού. Η εξερεύνηση αυτών των σημείων έχει βοηθήσει τους αρχαιολόγους να ανακαλύψουν πολλά στοιχεία για τον πολιτισμό των Μάγια.
4.Περπατώντας σαν Αιγύπτιος
Μια ξυλόγλυπτη φιγούρα ενός αιχμαλώτου από την Νάμπια κοσμεί το μπαστούνι που βρέθηκε στον τάφο του Αιγύπτιου βασιλιά Tut. Η τοποθέτηση μιας μορφής αιχμαλώτου στην κορυφή του μπαστουνιού ήταν συνηθισμένη στην αρχαία Αίγυπτο, υποδηλώνοντας την θέση που είχε ο βασιλιάς, αυτή του κατακτητή.
5.Ο Πήλινος Στρατός
Χιλιάδες στρατιώτες σε φυσικό μέγεθος, φτιαγμένοι από πηλό, στέκουν φύλακες πάνω από τον τάφο του αυτοκράτορα Qin Shi Huang στην πόλη Xi’an της Κίνας. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της σύγχρονης περιόδου και ανακαλύφθηκε από αγρότες το 1974.
6.Η αναζήτηση του Πρώιμου Ανθρώπου
1961, Τανζανία, και ο διάσημος επιστήμονας της παλαιοανθρωπολογίας Louis Leakey ερευνά με την οικογένειά του σκελετικά κατάλοιπα πρώιμων προγόνων του ανθρώπου στην περιοχή Olduvai Gorge.
7.Τσάντα με οστά
Βόρειο Νεπάλ και ένας άντρας κουβαλάει στην πλάτη του κόκκαλα που ανακαλύφθηκαν και ανασύρθηκαν από μία ταφική κρύπτη.
8.Διασχίζοντας το ποτάμι
Μέλη μιας αρχαιολογικής αποστολής βοηθούν τραβώντας την αυτοσχέδια ξύλινα βάρκα τους μέσα από ένα ποτάμι στην περιοχή Darhand Valley στη Μογγολία.
9.Οι πέτρες του Shetland
Αποτελούν έναν εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο στην βόρεια πλευρά των νησιών Shetland. Ο χώρος είναι γνωστός για το μεγάλο ιστορικό εύρος την ερειπίων του, καλύπτοντας χρονικά την Εποχή του Χαλκού, την εποχή των Βίκινγκς και φτάνοντας μέχρι και τις αρχές του 16ου αιώνα.
10.Αυτοψία στον Άνθρωπο των Πάγων
Το 2011 πραγματοποιήθηκε από νευροχειρούργους αυτοψία στην πέντε χιλιάδων χρόνων μούμια που βρέθηκε στις Άλπεις το 1991, μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας. Η αυτοψία έγινε για να μελετηθεί το γενετικό του υλικό και η αιτία θανάτου του.
11.Παλάτι του Palenque
Άνθρωποι στέκονται ανάμεσα στα ερείπια του Παλατιού του Palenque στην περιοχή Chiapas του Μεξικού. Το παλάτι ανήκε στους Μάγια. Η φωτογραφία ανήκει στον Alfred P. Maudslay και δημοσιεύτηκε σ’ ένα επιστημονικό περιοδικό μεταξύ 1889 και 1902.
12.Η Κυβέλη του Catalhoyuk
Το γλυπτό αυτό αναπαριστά την θεά-μητέρα Κυβέλη και βρέθηκε στην Catalhoyuk της Τουρκίας. Αποτελεί απόδειξη της λατρείας της Μητέρας Γης κατά την διάρκεια της νεολιθικής περιόδου στην Ευρώπη, πριν την γέννηση της πατριαρχικής κοινωνίας.
13.Ρωμαϊκά ερείπια
Αεροφωτογραφία της πόλης Leptis Magna στη δυτική Λιβύη, μιας από τις μεγαλύτερες και καλοδιατηρημένες ρωμαϊκές πόλεις. Η πόλη κατασκευασμένη κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Αυγούστου και του Τιβέριου, αναδιαμορφώθηκε από τον Σεπτίμιο Σεβήρο και αποτέλεσε ολοκληρωμένο ακμάζων αστικό κέντρο με θέατρο, λουτρά και αγορά.
Επιλογή: Σοφία Γκορτζή (Lavart)
Κείμενο: Σοφία Γκορτζή (Lavart)