Τα Χάλκινα της ΚΟΑ, σειρά σεμιναρίων για χάλκινα πνευστά, 7ος χρόνος
Για 7η χρονιά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας συνδιοργανώνουν τη σειρά εργαστηρίων για χάλκινα πνευστά. Κορυφαίοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών καλούν μουσικούς χάλκινων πνευστών όλων των ηλικιών και επιπέδων να ανακαλύψουν έναν διαφορετικό και εξαιρετικά διασκεδαστικό τρόπο μελέτης της μουσικής: μέσα από την ομαδική εργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ εκτελεστών διαφορετικών οργάνων. Τόσο οι τακτικές συναντήσεις των εργαστηρίων όσο και η συναυλία λήξης των εργαστηρίων γίνονται κάθε χρόνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η παρακολούθηση των εργαστηρίων είναι δωρεάν.
Το δεύτερο του εκπαιδευτικού έτους πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 19 – 20 Ιανουαρίου 2019, ώρα 10 π.μ. έως 2 μ.μ. στην Αίθουσα Δοκιμών της Κ.Ο.Α. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Προσκεκλημένος καθηγητής θα είναι ο Σπύρος Προσωπάρης, Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιάς).
Πληροφορίες – εγγραφές: Ωδείο Φίλιππος Νάκας | 210 3634000
“Σκέψεις για τη σύνθεση μιας όπερας στις αρχές του 21ου αιώνα.”
Σεμινάριο Σύνθεσης με τον
Πάνο Λιαρόπουλο / Berklee College of Music – Associate Professor of Composition
Θα ακολουθήσει συζήτηση και σχολιασμός έργων των σπουδαστών του Ωδείου.
Ο Πάνος Λιαρόπουλος απέσπασε πρόσφατα Fulbright Scholar Award – ακαδημαϊκή υποτροφία που διαρκεί για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο ή για ένα ακαδημαϊκό έτος και χορηγείται για την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου ερευνητικού/διδακτικού/καλλιτεχνικού έργου. Η υποτροφία τού δόθηκε για τη διεξαγωγή τριών διαφορετικών εγχειρημάτων: – Ηχογράφηση, βιντεοσκόπηση και ψηφιακή αρχειοθέτηση της οργανικής και φωνητικής παραδοσιακής μουσικής των Μικρών Κυκλάδων, όπως αυτή εξελίσσεται στις αρχές του 21ου αιώνα και τη δημιουργία ενός οπτικοακουστικού ψηφιακού αρχείου όπου θα διατηρηθούν νέες ηχογραφήσεις Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. – Διδασκαλία σεμιναρίου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την Ελληνική Εθνική Μουσική Σχολή, και τέλος, – Επεξεργασία του αρχείου του Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984), ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες της γενιάς του, το έργο του οποίου είναι εμπνευσμένο (και) από την ελληνική παραδοσιακή μουσική».
Ο Παναγιώτης Λιαρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στη Σύνθεση από το Πανεπιστήμιο Βοστώνης (Boston University) όπου σπούδασε ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright κοντά στον Θόδωρο Αντωνίου και τον Lukas Foss και αποφοίτησε λαμβάνοντας τιμητική διάκριση για εξαιρετική επίδοση στη Σύνθεση στα Ανώτερα Θεωρητικά. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και σύνθεση στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με τον Χρήστο Σαμαρά. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν έργα για σόλο όργανα, για σύνολα μουσικής δωματίου, καθώς και για ορχηστρικά σύνολα. Έργα του έχουν εκτελεστεί και διακριθεί στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα στις διεθνείς διακρίσεις έργων του συμπεριλαμβάνεται και το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης ALEA III (2002) για το έργο Orientations Beta για Μέτζο Σοπράνο και Ορχήστρα Δωματίου και το δεύτερο βραβείο για το Κοντσέρτο για Φλάουτο και Ορχήστρα στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης Δημήτρη Μητρόπουλου (2005).
Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019
Ώρα 18:00
Είσοδος ελεύθερη
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | 210 3634000
Music Production for the performing artist
Σεμινάριο του Γιώργου Κόλτσιου & Live performance
Πώς τα εργαλεία της μουσικής τεχνολογίας μπορούν να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο ενός live.
Στο σεμινάριο ο Γιώργος Κόλτσιου, καθηγητής κιθάρας και μουσικής παραγωγής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, θα αναλύσει τα κεφάλαια Sampling, Live looping, Drum machines, Μidi controllers και προετοιμασία των Backing tracks και θα περιγράψει τον τεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για μια ζωντανή παρουσίαση ώστε η μουσική τεχνολογία να γίνει κομμάτι της σύγχρονης μπάντας. Όλα τα παραπάνω θα είναι ενσωματωμένα σε περιβάλλον live εκτέλεσης, με παραδείγματα (πρωτότυπο υλικό και διασκευές).
Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τον σύγχρονο μουσικό που επιθυμεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα στη δημιουργία μίας καθόλα άρτιας μουσικής παράστασης και να ισορροπήσει τελικά με αυτοπεποίθηση ανάμεσα στη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία, παρακάμπτοντας τα συνήθη εμπόδια και εκμεταλλευόμενος όλες τις ευκαιρίες που του προσφέρει ο κόσμος της τεχνολογίας.
Γιώργος Κόλτσιου κιθάρα, μουσική παραγωγή
Αλέξανδρος Τράμπας ηλεκτρικό μπάσο, synth bass
Νεφέλη Παπάζογλου φωνητικά
Γιώργος Χειμώνας κρουστά, drum machine
Τετάρτη 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2019
ώρα 19:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | 210 3634000