Μια γρήγορη ματιά σε όσα συμβαίνουν αυτόν τον μήνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

NEWSLETTER
ΜΑΪΟΣ 2019 – ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΜΘ

Μια γρήγορη ματιά σε όσα συμβαίνουν αυτόν τον μήνα στο
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Σάββατο 4 Μαΐου 2019
ΩΡΑ: 20.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθριο Μουσείου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Εγκαίνια Φωτογραφικής Έκθεσης
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η φωτογραφική έκθεση με τίτλο ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ διοργανώνεται από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Βόρειας Ελλάδας και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος με τίτλο «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην κοινωνία».

Φέτος, με τη συμμετοχή των Εφορειών Αρχαιοτήτων Καστοριάς και Χαλκιδικής & Αγ. Όρους παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκε από το αρχείο των Εφορειών με κεντρικό θέμα την εργασία των υπαλλήλων του Πολιτισμού για την προστασία, συντήρηση και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Β. Ελλάδος, ΕΦΑ Καστοριάς, ΕΦΑ Χαλκιδικής & Αγ. Όρους
Διαβάστε περισσότερα…


Τρίτη 7 Μαΐου 2019
ΩΡΑ: 11.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος

Στρογγυλή Τράπεζα
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί συνάντηση εργασίας/στρογγυλή τράπεζα με φορείς της πόλης μας που δραστηριοποιούνται στον Τομέα του Τουρισμού και θέμα: «Πολιτιστικός Τουρισμός στη Θεσσαλονίκη». Στόχος η προώθηση του πολιτιστικού μας αποθέματος.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.
Διαβάστε περισσότερα…


Πέμπτη 9 έως και Κυριακή 12 Μαΐου 2019
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας και φέτος στη δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ, διοργανώνει σειρά δράσεων: εργαστήρια γλυπτικής, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις και ξεναγήσεις.

Εργαστήρια Γλυπτικής

Τα εργαστήρια γλυπτικής θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Εργαστήριο Γλυπτικής στο αίθριο του Μουσείου και είναι τα εξής:

α) Φύση και Τέχνη
Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο εργαστήριο, με τη βοήθεια των φοιτητών του Εργαστηρίου Γλυπτικής θα δημιουργήσουν εικόνες σε μορφή κολάζ με ποικίλα υλικά που έχουν συλλεχθεί από τη φύση (φύλλα, μικρά κλαδάκια, καρποί).

β) Πλάθω τη φύση με πηλό
Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο εργαστήριο, με τη βοήθεια των φοιτητών του Εργαστηρίου Γλυπτικής θα δημιουργήσουν με τη φαντασία τους ανάγλυφες συνθέσεις, με κύριο στοιχείο τα ίχνη που αφήνουν ποικίλα φυσικά υλικά πάνω στην πήλινη επιφάνεια που θα τους δίδεται. Τα έργα μετά την ολοκλήρωσή τους θα χυτεύονται από τους φοιτητές του Εργαστηρίου στον γύψο.

Ωρολόγιο πρόγραμμα:
Πέμπτη 9 & Παρασκευή 10 Μαΐου (για σχολικές ομάδες), ώρα 10:00 – 12:00
Σάββατο 11 Μαΐου (για οικογένειες προσφύγων), ώρα 12:00 – 14:00
Κυριακή 12 Μαΐου (για το ευρύ κοινό, κυρίως οικογένειες με παιδιά), ώρα 12:00 – 14:00
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής Δευτέρα 6 ως Παρασκευή 10 Μαΐου στα τηλ. 2313 310 201 & 244

Ξεναγήσεις

Την Πέμπτη 9 Μαΐου θα γίνουν ξεναγήσεις, για το ευρύ κοινό, στις υπαίθριες εκθέσεις του ΑΜΘ «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» και «Μνήμη & Λίθοι», ώρα 12:00

Απαιτείται δήλωση συμμετοχής Δευτέρα 6 ως Τετάρτη 8 Μαΐου στα τηλ. 2313 310 201 & 244

Μουσικές εκδηλώσεις

Την Πέμπτη 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί
Συναυλία Κλασικής Μουσικής “Risonanze italiane” στο πλαίσιο του SKG Bridges Festival, Φουαγιέ, ώρα 20:00 – 21:00
Συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής στο πλαίσιο του SKG Bridges Festival. Στο προστώο του ΑΜΘ θα εμφανιστεί το συγκρότημα Insanlar, η συναυλία εντάσσεται στην εκδήλωση Street Outdoors, Προστώο ΑΜΘ, ώρα 21:30 – 22:30
Διαβάστε περισσότερα…


Παρασκευή 10 Μαΐου 2019
ΩΡΑ: 12.30
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ΄
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
“Αναβιώνοντας τις Αιγαιακές ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού”

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Αναβιώνοντας τις Αιγαιακές ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού». Πειραματικά αντίγραφα ενδυμάτων αναβιώνουν με ζωντανό και άμεσο τρόπο τις ενδυματολογικές προτιμήσεις και ιδιαιτερότητες της μυκηναϊκής κοινωνίας, οι οποίες μας είναι γνωστές κυρίως μέσα από την τέχνη της περιόδου.

Δημιουργός των πειραματικών αναπαραγωγών είναι η ερευνήτρια αρχαιολόγος Diana Wardle, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Birmingham και μέλος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, η οποία μελέτησε λεπτομερώς τις αναπαραστάσεις τους στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, αλλά και την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 10 Μαΐου έως 30 Ιούνιου 2019.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ
Διαβάστε περισσότερα…


Σάββατο 11 & Σάββατο 25 Μαΐου 2019

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη ζωγράφο/χαράκτρια Κυριακή Φωτιάδου, διοργανώνει Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Χαρακτικής Ενηλίκων ως παράλληλη δράση στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ (Σ)ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ» που εντάχθηκε στον επετειακό εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

To εργαστήριο θα υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης (οι ημερομηνίες της επόμενης συνάντησης θα ανακοινώνονται έγκαιρα) και θα αποτελείται από δύο συναντήσεις ανά δεκαπενθήμερο.

Απευθύνεται σε ενήλικες που επιθυμούν να εξοικειωθούν με τη χαρακτική τέχνη γνωρίζοντας όλα τα στάδια της, από τη χάραξη και το μελάνωμα, μέχρι την τελική εκτύπωση. Πριν την πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

Κύκλος Μαΐου
1η συνάντηση: Σάββατο 11 Μαΐου 2019, 10.00-13.00
2η συνάντηση: Σάββατο 25 Μαΐου 2019, 11.00-13.00

Δηλώσεις συμμετοχής: 6-5-2019 έως 9-5-2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης amth@culture.gr

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα.
Για την επιλογή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Χαρακτικής μπορείτε να απευθυνθείτε στην αρχαιολόγο του ΑΜΘ κ. Ζιωγάνα Μερόπη (2313 310243).
Διαβάστε περισσότερα…


Κυριακή 12 Μαΐου 2019
ΩΡΑ: 11.00 – 12.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθριο Μουσείου
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ

Αφήγηση παραμυθιών
ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Action Art/Εικαστική Δράση και τον Δήμο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν παράσταση αφήγησης μύθων στο πλαίσιο του 6ου Ευρωπαϊκού Παιδικού Φεστιβάλ Elephantastico και του Φεστιβάλ «Μάης των Παραμυθιών».

Η αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση και οι μουσικοί Γιούλα Μιχαήλ και Ανθή Κύρκου θα συμπράξουν για να ιστορήσουν με λόγο και μουσική τις περιπέτειες του Μεγάλου Θεού Καδμίλου-Ερμή, τον μύθο της γέννησης του κόσμου και του Έρωτα και της Ψυχής.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Action Art
Διαβάστε περισσότερα…


Τρίτη 14 Μαΐου 2019
ΩΡΑ: 19.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ

ΤΟ ΑΜΘ ΚΑΙ Η «ΤΕΧΝΗ»

Ομιλία της Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα, ιστορικού της τέχνης, αναπλ. καθηγήτριας του Α.Π.Θ., αντιπροέδρου στο Δ.Σ. της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «ΤΕΧΝΗ», με θέμα «Αποτυπώσεις της φύσης και της τέχνης του Άθω στο έργο του Σπύρου Παπαλουκά».

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΤΕΧΝΗ»
Διαβάστε περισσότερα…


Τετάρτη 15 Μαΐου 2019
ΩΡΑ: 19.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ

ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Διάλεξη της Ευαγγελίας Στεφανή, Προϊσταμένης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Η γυναικεία ενδυμασία στη Μινωική Κρήτη: όψεις ενός πολύχρωμου πολιτισμού».

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ
Διαβάστε περισσότερα…


Σάββατο 18 Μαΐου 2019

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης» με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Εργαστήριο κατασκευής πάνινων κούκλων για παιδιά και γονείς

ΩΡΑ: 12.00-14.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθριο Μουσείου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Η εικαστικός-κατασκευάστρια κούκλας Ντόμινι Λυμπέρη (ομάδα κουκλοθέατρου JINX) μαζί με τα παιδιά και τους γονείς θα κατασκευάσουν πάνινες κούκλες.

Δήλωση συμμετοχής 13 ως 17 Μαΐου στα τηλ. 2313 310 201 & 244

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ομάδα κουκλοθέατρου JINX, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

Εγκαίνια Έκθεσης / Εικαστική Εγκατάσταση
“Ενδυματογραφία”. Aπό το σπίτι στο ταξίδι.

ΩΡΑ: 19.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ΄
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Έκθεση/εγκατάσταση ενδυμάτων σε συνεργασία με το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Η έκθεση στοχεύει να αναδείξει το ένδυμα ως φορέα της κοινωνικής διαλεκτικής όπου συμπυκνώνονται μνήμες, εκπέμπονται συναισθήματα, διασταυρώνονται πολιτισμικές καταβολές και αξίες. Από το «οικείον» του σπιτιού στο ανοίκειο του κόσμου, το ρούχο αφηγείται την προσωπική βιογραφία συνιστώντας παράλληλα μία συμβολική τοπογραφία του ταξιδιού της ζωής.

Τα ενδύματα σχεδίασαν οι τελειόφοιτοι σπουδαστές Χριστάγγελος Γεωργαντέλης, Βιολέτα Παπαγιαννίδου, Παναγιώτα Φιλημέγκα, Κερασία Χλωρίδου, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους (Ομάδα Pieta): Βενετία Κουτσού, Ενδυματολόγο-Σχεδιάστρια και Ελευθερία Στόικου, Εικαστικό.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου – 30 Ιουνίου

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

Διάλεξη
“Ενδυματογραφία”. Από το σπίτι στο ταξίδι.

ΩΡΑ: 18.30-19.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της Έκθεσης/Εικαστικής Εγκατάστασης θα προηγηθεί ομιλία από τη Βενετία Κουτσού, Ενδυματολόγο, με τίτλο “Ενδυματογραφία”. Από το σπίτι στο ταξίδι.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

Μουσική Εκδήλωση

ΩΡΑ: 20.30-22.00
ΧΩΡΟΣ: Υπαίθρια Έκθεση «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος», Αίθριο & Προστώο
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης με Σύνολο Εγχόρδων. Τα έγχορδα θα διαμοιραστούν σε δύο υποσύνολα υπό την διεύθυνση των δύο αρχιμουσικών Χάρη Ηλιάδη και Λίζας Ξανθοπούλου. Κατόπιν η ορχήστρα θα συγκεντρωθεί στην κεντρική είσοδο του μουσείου, όπου συνενωμένο το σώμα των εγχόρδων θα εκτελέσει μουσικό πρόγραμμα χορών που θα συνδυαστεί με χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς σε χορογραφική επιμέλεια Δανάης Χριστακάκου.

Διεύθυνση Ορχήστρας: Χάρης Ηλιάδης και Λίζα Ξανθοπούλου.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

Διαβάστε περισσότερα…

Κυριακή 19 Μαΐου 2019
ΩΡΑ: 20.00 – 23.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθριο Μουσείου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. ΕΝΝΙΑ ΑΦΗΓΗΤΕΣ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Action Art/Εικαστική Δράση διοργανώνουν παράσταση αφήγησης μύθων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και του Φεστιβάλ «Μάης των Παραμυθιών».

Εννιά αφηγητές αφηγούνται τον ρόλο της γυναίκας στη δημιουργία του κόσμου και τη θέση της σε αυτόν: Οι Jean Pocherot, Ροδάνθη Δημητρέση, Λίλη Λαμπρέλλη, Χρυσάνθη Βουδούρη, Κατερίνα Κλεάρχου, Ναντίνα Κυριαζή, Στέλλα Τσατσαρώνη, Κατερίνα Παπαγεωργίου και Ελευθερία Συρμαλόγλου.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Action Art
Διαβάστε περισσότερα…

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019
ΩΡΑ: 19.00
ΧΩΡΟΣ: Φουαγιέ Μουσείου
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ

ΤΟ Α.Μ.Θ. ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ

Τραγούδια από το θέατρο του Κώστα Βόμβολου, με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (Εργαστήριο μουσικού θεάτρου)
.
Ο Κώστας Βόμβολος έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 150 θεατρικές παραστάσεις. Διδάσκει θεατρικό τραγούδι στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, «ΤΕΧΝΗ» Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία
Διαβάστε περισσότερα…

ΤΟΝ ΜΑΪΟ
…ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ (Σ)ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

Διάρκεια έκθεσης: 24 Νοεμβρίου 2018 – 30 Νοεμβρίου 2019

Περιοδική έκθεση που αποτελεί την κύρια συμμετοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στον επετειακό εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Η έκθεση αποπειράται να προσεγγίσει το πολυσήμαντο φαινόμενο της αντιγραφής, στο παρελθόν και το παρόν και στις αμέτρητες σε ποικιλία εκφράσεις του.

Τα 110 αντικείμενα που συνθέτουν την έκθεση αφηγούνται ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης που ξεκινούν από την προϊστορική εποχή και φτάνουν έως τις μέρες μας.
τι διάλεγαν να αντιγράψουν οι αρχαίοι και γιατί;
πώς η ελληνορωμαϊκή τέχνη επικοινώνησε τα πολιτικά και ιδεολογικά μηνύματα εποχής;
γιατί η καλλιτεχνική δημιουργία του αρχαίου ελληνικού κόσμου αποτέλεσε μια απέραντη δεξαμενή έμπνευσης για τη δυτική τέχνη;
πώς ανιχνεύονται τα πλαστά αντίγραφα των αρχαιοτήτων του παράνομου εμπορίου ή τέλος,
τι ιδέες μεταφέρουν για την ελληνική αρχαιότητα τα αντικείμενα–σουβενίρ;
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να διερευνήσει η έκθεση δημιουργώντας έναν γόνιμο διάλογο με το κοινό, μέσα από μια παρουσίαση που συνδυάζει λόγο, ήχο και εικόνα.
Διαβάστε περισσότερα…

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ

«ΜΟΥΣΙΚΗ. ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ»
…ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
13 Φεβρουαρίου 2019 – 30 Ιουνίου 2019

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει με δανεισμό αντικειμένων στην περιοδική έκθεση που πραγματοποιείται στον χώρο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο 2019.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο μουσικόφιλο κοινό της πόλης την ιστορία, την εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά των αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων καθώς επίσης τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των νεότερων παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Το ΑΜΘ συμμετέχει στην έκθεση με το δανεισμό οκτώ αντιγράφων αρχαίων μουσικών οργάνων, αντιπροσωπευτικά δείγματα χορδόφωνων, αερόφωνων και κρουστών οργάνων της αρχαίας ελληνικής μουσικής.

“LE CIVILTA E IL MEDITERRANEO”
…ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΙΑΡΙ – ΣΑΡΔΗΝΙΑ
14 Φεβρουαρίου 2019 – 16 Ιουνίου 2019

Το ΑΜΘ συμμετέχει στην έκθεση με τίτλο “Le civiltà e il Mediterraneo” που φιλοξενείται στο Museo Archeologico Nazionale di Cagliari και στο Palazzo di Città, Musei Civici di Cagliari.

Η έκθεση διοργανώνεται με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Σαρδηνίας, της Πόλης του Κάλιαρι, των Μουσείων της Σαρδηνίας, καθώς και του Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και εστιάζει στους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν κατά τους προϊστορικούς χρόνους, και συγκεκριμένα από τη Νεολιθική εποχή έως τα μέσα της 1ης χιλιετίας π.χ., στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Συνεχίζεται η περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr