Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μαθήματα συγγραφής σεναρίου με τον Γιάννη Σκαραγκά και τον ΙΑΝΟ

Ο εκπαιδευτικός κύκλος του σεναρίου έχει έντονο εργαστηριακό χαρακτήρα και για αυτό το λόγο περιλαμβάνει εκτός από τις παραδόσεις και μικρές παύσεις για την υποβολή εργασιών. Το μάθημα εστιάζει στις τεχνικές που σχετίζονται με το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο, και καλύπτει ζητήματα σύνθεσης, δομής, ύφους και δραματουργίας, αλλά και την εφαρμογή τους.

Έναρξη: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, 17:30-20:30

Εκτός από το κομμάτι της θεωρίας, το μάθημα βασίζεται σε μια εντατική διαδικασία παραγωγής που προσαρμόζεται στο ρυθμό και τα ενδιαφέροντα του κάθε συμμετέχοντα. Ο εργαστηριακός χαρακτήρας σημαίνει επίσης την υποβολή τελικής εργασίας για όσους ενδιαφέρονται για αξιολόγηση και ανάλυση της δουλειάς τους.

Ο εκπαιδευτικός κύκλος είναι σχεδιασμένος ώστε να διευκολύνει την παραγωγική συμμετοχή των μαθητών. Γίνονται δύο εντατικές παραδόσεις και ακολουθεί ένα αντίστοιχο διάστημα εργασίας και προετοιμασίας μέχρι την επόμενη παράδοση.

Το μάθημα απευθύνεται τόσο σε αυτούς που έχουν καταπιαστεί με τη σεναριακή φόρμα στο παρελθόν, όσο και σε εκείνους που ενδιαφέρονται για μια λεπτομερή εισαγωγή στη θεωρία και τις τεχνικές του επαγγελματικού σεναρίου.

Τα θέματα που θα αναλυθούν στο πλαίσιο της διδασκαλίας, είναι μεταξύ άλλων:

1. Τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το σενάριο από τις άλλες φόρμες

2. Τα συστατικά της σεναριακής αφήγησης

3. Τι σημαίνει και τι δεν σημαίνει εικόνα

4. Η λογική και η λειτουργία της αναπαράστασης

5. Η μετάβαση από την ιδέα στην ανάπτυξη της ιστορίας

6. Η έννοια του ήρωα και η σύνδεσή του με την ιστορία

7. Τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο ήρωα

8. Το ζητούμενο και η αποστολή του ήρωα

9. Κινητήρια αφορμή και δραματική συνθήκη

10. Η έννοια της δράσης και της πλοκής: σχεδιασμός και ακρίβεια

11. Συμπληρωματικοί ήρωες και ιεράρχηση

12. Τοποθέτηση της ιδέας στην ιστορία

13. Εισαγωγή του ήρωα στην ιστορία

14. Τοποθέτηση των χαρακτήρων γύρω από τον ήρωα

15. Δομή: πράξεις και δραματουργικά σημεία

16. Αυτοτελής ιστορία και επεισόδιο

17. Ο κόσμος της σκηνής και οι εκδοχές του

18. Η λογική της έναρξης και η ανάπτυξη της προοπτικής

19. Άξονες: πρόσωπα και δράσεις

20. Κίνητρα και στόχοι

21. Η έννοια της πλάνης για τον ήρωα και τον θεατή

22. Η λογική της μεταφοράς στο διάλογο: ύφος και περιεχόμενο

23. Θέματα αντίθεσης, σύγκρουσης και ανατροπής

24. Σημειολογία και συμβολισμός

25. Μετάβαση, κορύφωση και ολοκλήρωση

26. Δευτερεύουσες ιστορίες

27. Αφηγηματικοί μηχανισμοί με βάση την οπτική καταγραφή

28. Σύνδεση εικόνας και δραματοποίησης

29. Χαρακτηροποίηση και σύνθεση

30. Πιθανές εκδοχές της ιστορίας

31. Η συμπτωματολογία των γεγονότων

32. Σημάδια και οιωνοί

33. Μεταφορές, παραλληλισμοί και συμβολικές αναπαραστάσεις

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας) με ενδιάμεσα κενά προετοιμασίας ανά δύο εβδομάδες

Ημέρα μαθημάτων: Τρίτη 17:30-20:30

Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

Τρόποι πληρωμής

* Καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με επιπλέον έκπτωση 5% (πριν από την έναρξη των μαθημάτων).

* Σε 2 ισόποσες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων – 2η δόση στο 6ο μάθημα).

* Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΡΙΘΜ.ΛΟΓ/ΣΜΟΥ:5238025326916, IBAN: GR3201722380005238025326916 (ΙΑΝΟΣ ΑΕ). Κατά την κατάθεση, στα στοιχεία να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα και η λέξη «ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ».

* Με πιστωτική κάρτα έως 5 άτοκες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ (εξαιρούνται οι κάρτες American express και Εθνικής).

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΑΓΚΑΣ Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος

O Γιάννης Σκαραγκάς έχει στο ενεργητικό τα βιβλία: Επιφάνεια (Ελληνικά Γράμματα, 2002), Η πατρίδα της αφής (Πατάκης, 2004), Το αινιγματικό βλέμμα του αγγέλου (Πατάκης, 2008), Ο ουρανός που ονειρεύτηκες (Κριτική, 2014), Τρία θεατρικά (Κριτική, 2015), Mode und Moden (Seismo Verlag, Ελβετία, 2016), Η κυρά της Ρω (Κριτική, 2017), και Λαχτάρα που περίσσεψε από χτες (Κριτική, 2018). Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον χώρο της τηλεόρασης, αλλά και του κινηματογράφου. Έχει υπογράψει τις τηλεοπτικές σειρές Επιφάνεια (ΜEGA, 2001),

Καλά να πάθεις (Alpha, 2003), Είσαι πολύ αλήτης τελικά (MEGA, 2003), Ίχνη (συλλογικό, MEGA 2007), Αληθινοί Έρωτες (συλλογικό, Alpha 2008), και έχει εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών. Γράφοντας στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, διηγήματα και ποίησή του δημοσιεύονται την τελευταία δεκαετία από γνωστά αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως: World Literature Today, Copper Νickel, American Chordata, The Charles Carter, The Tower Journal, Spilled Milk, Midnight Circus, κ.ά. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και υπότροφος του ιδρύματος Fulbright. Έχει γράψει επτά θεατρικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Prime Numbers που ήταν υποψήφιο για τα New York Innovative Theatre Awards στη Νέα Υόρκη το 2009 και το Courage στο θέατρο Keller 62 στη Ζυρίχη το 2017 με την Ruth Schwegler. Έχει τιμηθεί ως συγγραφέας από κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το 2018 βραβεύτηκε από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για το αμερικανικό του διήγημα How to Draw Human Figures (Copper Nickel 2018). Το έργο του Η Κυρά της Ρω θα παιχτεί στο πρόγραμμα του Centre for the Art of Performance του UCLA στις ΗΠΑ το 2019.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr