Μόνο αυτούς που με τρόμαζαν αγάπησα. Ίσχυε για μένα το αρχαιοελληνικό «είναι τρομερό να πέσεις στα χέρια ζωντανού Θεού». Aπό την άλλη μεριά, ήταν και οι μόνοι που με ενδιέφεραν.
[dropcap size=big]Σ[/dropcap]τις 3 Φεβρουαρίου 1952, έρχεται στη ζωή η Μαρία Ελένη Σακκά. Ή αλλιώς, η Μαλβίνα Κάραλη. Ή σκέτο Μαλβίνα, για όσους την ξέρουν και την αγαπούν – και είναι πολλοί.
Το ταλέντο της πληθωρικό, δεν χωράει σε καλούπια και δεν δέχεται περιορισμούς. Ασχολείται με τη συγγραφή, τη δημοσιογραφία και την τηλεόραση. Ξεχωρίζει η σειρά βιβλίων μαγειρικής που κυκλοφορεί με τίτλο Η κουζίνα της Μαλβίνας – Μαλβινέζικα και η βιογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, Γλυκό κορίτσι. Ακόμη, τιμάται δυο φορές με το Κρατικό Βραβείο Σεναρίου για τις ταινίες Ξένια (1989) και Κρυστάλλινες Νύχτες (1992). Ωστόσο, γίνεται ευρέως γνωστή χάρη στην παρουσίαση των εκπομπών Mea Culpa, Malvina Live, Μalvina Hostess και Malvina Rixten, οι οποίες διακρίνονται για τον επιθεωρησιακό τους χαρακτήρα.
Σπάστηκα με την ατάκα σου «Κοίτα να διασκεδάσεις». Δεν γουστάρω να περνάω καλά χωρίς εσένα. Θέλω να λες από μέσα σου να είναι όλα μαύρα εκεί που πάει χωρίς εμένα. Γιατί έτσι λέω κι εγώ. Τι να σου κάνω ανωτερότητες; Γιατί είμαστε έτσι φτιαγμένοι να μη μας αρέσει να περνάει καλά ο άλλος χωρίς εμάς.
[dropcap size=big]Η[/dropcap] Μαλβίνα ξεχωρίζει επειδή είναι ο εαυτός της – αντράκι, ντόμπρα, με κοφτερή γλώσσα και σπιρτόζικο πνεύμα. Το χιούμορ της είναι εύστοχο, δίχως να προσβάλλει, ξεγυμνώνει αλήθειες με μια αμεσότητα ασυνήθιστη και στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας με τρόπο μοναδικό. Ο κόσμος την ανταμείβει με την αγάπη του και την ακολουθεί πιστά σε κάθε της εγχείρημα.
Άντρας που δεν είναι τώρα, δεν ήταν ποτέ.
[dropcap size=big]Ο[/dropcap] έρωτας απασχολεί τη Μαλβίνα πολύ. Η ίδια δεν παύει στιγμή να τον αναζητά και να πιστεύει στη μαγική του δύναμη. Οι τρεις γάμοι που κάνει αποδεικνύουν ότι δεν έχει παραιτηθεί ποτέ από την αναζήτηση του ιδανικού, του αισθήματος που δίνει στην ψυχή την κινητήριο δύναμη που χρειάζεται για να πετάξει. Η ίδια είναι μια γυναίκα γοητευτική αλλά αντισυμβατική – μαλλιά κομμένα πολύ κοντά και έντονο κόκκινο κραγιόν, στο χρώμα του πάθους. Ωστόσο, αναζητά το παραδοσιακό πρότυπο άντρα, αυτό που αποτελεί στήριγμα για κάθε θηλυκό.
Ο άντρας πρέπει να έχει αντίληψη του κόσμου για να συνεχίζεις εσύ να ζεις ξέγνοιαστα. Αυτή είναι, ίσως, η πιο φεμινιστική αρχή.
[dropcap size=big]Η[/dropcap] Μαλβίνα αγαπήθηκε γιατί υπήρξε επαναστάτρια. Δεν ακολούθησε εμπορικές συνταγές, δεν μεταμόρφωσε τον εαυτό της για να αρέσει, ήταν αληθινή, ίσως και παραπάνω από όσο μπορούσαν κάποιοι να αντέξουν. Σε έναν κόσμο ψεύτικο, όπως η τηλεόραση, η Μαλβίνα άφησε το αποτύπωμά της με παρρησία, αψηφώντας αυλικούς και κόλακες. Είναι, ίσως, το καλύτερο παράδειγμα, ότι μόνο με πίστη στον εαυτό του μπορεί κάποιος να χαράξει το δικό του μονοπάτι και να κάνει τη διαφορά.
Ο μοναδικός εχθρός που δεν υποκλίθηκε στην ιδιάζουσα, αιχμηρή της ιδιοσυγκρασία ήταν ο καρκίνος. Η Μαλβίνα αντιστάθηκε, το πάλεψε, όμως ήταν μια μάχη που δεν έμελλε να κερδίσει. Στις 7 Ιουνίου 2002, αφήνει την τελευταία της πνοή στην Αθήνα. Και στο εξής, ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας είναι λίγο φτωχότερος.