Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Λόρδος Βύρων, Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, ο γιος ενός πλοιάρχου του αγγλικού Βασιλικού Ναυτικού

Ένας αριστοκράτης ποιητής που έζησε τη ζωή όπως του επέβαλε η καρδιά και το ανήσυχο πνεύμα του. 

Σαν σήμερα, 19 Απριλίου[dropcap size=big]Σ[/dropcap]τις 22 Ιανουαρίου 1788, στο Λονδίνο, έρχεται στον κόσμο ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, γιος ενός πλοιάρχου του αγγλικού Βασιλικού Ναυτικού και μιας καλλονής αριστοκράτισσας. Η ζωή του, ωστόσο, είναι κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή. Η οικογένειά του είχε βυθιστεί στα χρέη και ο ίδιος γεννήθηκε με ένα σοβαρό πρόβλημα στο πόδι, που τον κατέστησε σχεδόν κουτσό.

Για καλή του τύχη, όταν γίνεται δέκα ετών, κληρονομεί τον τίτλο και την περιουσία ενός θείου του και γίνεται επίσημα ο 6ος Λόρδος Βύρωνας. Παρακολουθεί μαθήματα σε ιδιωτικό σχολείο του Λονδίνου, προκαλώντας εντύπωση όχι με τις επιδόσεις του αλλά με τον ατίθασο χαρακτήρα του. Μεγαλώνοντας, ασχολείται με την πυγμαχία και το τζόγο, ενώ εμπλέκεται σε σεξουαλικές περιπέτειες με γυναίκες αλλά και με άντρες. Το 1803, ερωτεύεται την ξαδέλφη του, Μαίρη, και ξεδιπλώνει τα συναισθήματά του για πρώτη φορά μέσω της ποίησης.

Σαν σήμερα, 19 Απριλίου[dropcap size=big]Σ[/dropcap]τα 21 του χρόνια κερδίζει μια θέση στη Βουλή των Λόρδων και αποφασίζει να ξεκινήσει ένα ταξίδι στη Μεσόγειο, καταγράφοντας τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις στο ποίημά του με τίτλο Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ. Φτάνει μάλιστα μέχρι την Ελλάδα επιθυμώντας να συναντήσει τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος τον εντυπωσιάζει με την ανατολίτικη φιλοξενία του. Ο Βύρων επισκέπτεται και την Αθήνα, όπου φιλοξενείται τελικά για τρεις μήνες και προκαλεί με τον έρωτά του για την μόλις 12 ετών Τερέζα Μακρή, στην οποία αφιερώνει το ποίημα Κόρη των Αθηνών (1809). Μετά από ένα σύντομο ταξίδι στη Σμύρνη επιστρέφει στην Ελλάδα. Για δέκα μήνες επισκέπτεται διάφορα μέρη της Πελοποννήσου έχοντας ως βάση του την Αθήνα. Προσβάλλεται όμως από ελονοσία και αναγκάζεται να γυρίσει στην Αγγλία.

Η δημοσίευση του ταξιδιωτικού του ποιήματος τον κάνει διάσημο κι εκείνος συνεχίζει να προκαλεί με τον τρόπο ζωής του. Μετά την αιμομικτική σχέση με την ετεροθαλή αδερφή του, Αυγούστα, και την κατασπατάληση της περιουσίας του, το 1814 παντρεύεται την Αναμπέλα Μίλμπανκ, η οποία του χαρίζει μια κόρη. Πολύ σύντομα, όμως, αηδιασμένη από τα αμέτρητα εξωσυζυγικά και ομοφυλοφιλικά του σκάνδαλα, τον εγκαταλείπει μαζί με το μωρό. Το κλίμα στη γενέτειρά του γίνεται βαρύ για τον ίδιο και αναγκάζεται να καταφύγει πάλι σε ταξίδια, ώστε να αποφύγει την τεράστια κοινωνική κατακραυγή.

Σαν σήμερα, 19 Απριλίου[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο 1823, η μποέμικη ψυχή του Βύρωνα συγκινείται από την Ελληνική Επανάσταση και φτάνει στην Κεφαλονιά, δημιουργώντας άριστες σχέσεις με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Καταλήγει στο Μεσολόγγι, όπου ζει από κοντά τις μάχες των επαναστατημένων και προσπαθεί να ενώσει τους οπλαρχηγούς ενάντια στον κοινό εχθρό.

«Οι Έλληνες φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τη διχόνοια τους, παρά από τις επιθέσεις του εχθρού», σημειώνει απογοητευμένος.

Καταπονημένος από τον έκλυτο τρόπο ζωής και τις κακουχίες, αρρωσταίνει ξανά με υψηλό πυρετό και τελικά πεθαίνει στις 19 Απριλίου 1824, σε ηλικία 36 ετών.

Για τους Έλληνες, ο χαμός του σήμανε το χαμό ενός φιλέλληνα με τεράστια επιρροή, ενώ η Αγγλία πένθησε τον ασυμβίβαστο ρομαντικό ποιητή της.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=5uN5btgxsfI” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

Πηγές φωτογραφιών: 123

Κείμενο: Μαρία Μερτίκα (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr