[dropcap size=big]«Ό[/dropcap]ταν ήμουν 6 χρονών ήθελα να γίνω μάγειρας» δήλωσε κάποτε ο Dalí. Είναι γνωστός για τους καθηλωτικούς σουρεαλιστικούς πίνακές του, τη σύντομη ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο και τη μόδα, το δεξιοτεχνικά φροντισμένο μουστάκι του, αλλά σίγουρα όχι για τα γαστρονομικά του ταλέντα.
Πραγματοποίησε το παιδικό του όνειρο σε ηλικία 68 ετών, όταν εξέδωσε για πρώτη φορά ένα βιβλίο μαγειρικής με τίτλο Les Diners de Gala (1973). Περιλάμβανε μερικά από τα αισθησιακά, ευφάνταστα και εξωτικά στοιχεία που απογείωναν τα περιβόητα πολυτελή δείπνα αυτού και της συζύγου και μούσας του, Gala. Πουλήθηκαν ελάχιστα αντίτυπα, ίσως γιατί οι πιθανοί αγοραστές ανησυχούσαν ότι το βιβλίο θα «παίξει» με το μυαλό και το στομάχι τους ή γιατί απλώς δεν αρέσκονταν στην ιδιαιτερότητα των γεύσεων της γαλλικής κουζίνας. Δικαιολογημένες έγνοιες, καθώς το Les Diners de Gala όχι μόνο περιείχε συνταγές με σαλιγκάρια, βατράχια και άλλα… αφροδισιακά, αλλά αποτελούσε και ωδή στην δυσκολονόητη φροϋδική πάλη μεταξύ πραγματικότητας και ασυνειδήτου, χαρακτηριστικό του σουρεαλιστικού κόσμου του Dalí.[dropcap size=big]Π[/dropcap]ρόσφατα, ωστόσο, ο εκδοτικός οίκος TASCHEN αποφάσισε να κυκλοφορήσει μία νέα έκδοσή του, ανατυπώνοντας τις 136 πλούσιες συνταγές του σε 12 κεφάλαια. Αφειδώς διακοσμημένο με ερωτικές γκραβούρες και εικόνες που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Dalí, το βιβλίο αυτό υπενθυμίζει τη διαχρονικότητα του καλού γούστου. Η γευστική ποιότητα των συνταγών σίγουρα διασφαλίζεται και από το γεγονός ότι προέρχονται από τα καλύτερα εστιατόρια της Γαλλίας: Lasserre, La Tour d’Argent, Maxim’s και Le Buffet de la Gare de Lyon. Παραδόξως, όμως, είναι αρκετά πρακτικές, ώστε να μπορούν να εκτελεστούν στο σπίτι υπό την προϋπόθεση να διαθέτετε ικανοποιητικές μαγειρικές ικανότητες και ένα πολύ καλά εφοδιασμένο ντουλάπι.
Τα 12 κεφάλαια τιτλοφορούνται ως εξής:
1. Les caprices pincés princiers
2. Les cannibalismes de l’automne
3. Les suprêmes de malaises lilliputiens
4. Les entre-plats sodomisés
5. Les spoutniks astiqués d’asticots statistiques
6. Les panaches panachés
7. Les chairs monarchiques
8. Les montres molles ½ sommeil
9. L’atavisme désoxyribonucléique
10. Les “je mange GALA”
11. Les pios nonoches
12. Les délices petits martyrs
Πέρα από σπάνιο βιβλίο μαγειρικής, σίγουρα προκαλεί ενδιαφέρον και από καλλιτεχνικής και φιλοσοφικής άποψης, ιδιαίτερα όταν ο Dalí έχει δηλώσει ότι: «Στην πραγματικότητα, μου αρέσει να τρώω μόνο ό, τι έχει ξεκάθαρα κατανοητή μορφή. Εάν απεχθάνομαι αυτό το βδελυρό, εξευτελιστικό λαχανικό που αποκαλείται σπανάκι είναι γιατί δεν έχει σχήμα, όπως η Ελευθερία».
Κείμενο: Μαρία Διακάκη (Lavart)