Η ταινία “Kundun” του Μάρτιν Σκορσέζε ενόχλησε την Κινεζική κυβέρνηση, η οποία παρενέβη ζητώντας από την Disney να την απαγορεύσει.
Η ταινία “Kundun” του Σκορσέζε ήταν ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα για τον ίδιο. Κυκλοφόρησε το 1997 με ημι-θετικές κριτικές, χωρίς οσκαρικό θόρυβο και πλήρη απορία από τους θαυμαστές του, οι οποίοι μάλλον περίμεναν άλλη μια ταινία μαφίας, καθώς μόλις είχε προηγηθεί το “Casino” δύο χρόνια νωρίτερα.
Αυτή ήταν μια πολύ προσωπική ιστορία για τον Σκορτσέζε, καθώς καταπιάστηκε με την αληθινή ιστορία του 14ου Δαλάι Λάμα του Θιβέτ και τον αγώνα του να κυβερνήσει. Ήταν μια υψηλή, στοχαστική αλλά πολύ όμορφα κινηματογραφημένη ταινία.
Ωστόσο, η ύπαρξη της ταινίας εξόργισε την Κίνα, η οποία θεωρεί τον Δαλάι Λάμα, ο οποίος επιθυμεί να απελευθερωθεί από τον κινεζικό έλεγχο, ως “απειλή”. Όταν μάλιστα η Κίνα έμαθε ότι οι κάμερες είχαν αρχίσει να γυρίζουν το “Kundun” το 1996, η Disney έλαβε ένα τηλεφώνημα από την κινεζική πρεσβεία. Έλεγε ότι η κινεζική κυβέρνηση ήταν πολύ θυμωμένη με το όλο θέμα. “Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στο γύρισμα αυτής της ταινίας”, δήλωσε αξιωματούχος του κινεζικού γραφείου κινηματογράφου. “Σκοπός της είναι να δοξάσει τον Δαλάι Λάμα, οπότε αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας”. Στον Σκορσέζε μάλιστα εξακολουθεί να απαγορεύεται η είσοδος στην Κίνα λόγω του “Kundun”.
Φράνσις Φορντ Κόπολα: Μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Μάρτιν Σκορσέζε – Δείτε τι δήλωσε
Τον Οκτώβριο του 1998, ο Μάικλ Άισνερ, διευθύνων σύμβουλος της Disney συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ζου Ρονγκτζί για να συζητήσουν τα σχέδια για την κατασκευή θεματικού πάρκου της Disney στην Κίνα. Για το “Kundun” δήλωσε: “Τα κακά νέα είναι ότι η ταινία γυρίστηκε- τα καλά νέα είναι ότι κανείς δεν την είδε”. Συνέχισε, προσθέτοντας: “Εδώ θέλω να ζητήσω συγγνώμη και στο μέλλον θα πρέπει να αποτρέψουμε να συμβαίνουν τέτοιου είδους πράγματα, που προσβάλλουν τους φίλους μας”.
Το θέμα δεν τελείωσε εκεί. Η Κίνα θέλησε να συνεχίσει τον εξευτελισμό της Disney αναγκάζοντάς την να αγοράσει τα δικαιώματα διανομής ενός ζευγαριού κινεζικών ταινιών και να προσλάβει μια κινεζική ομάδα παραστάσεων για να βοηθήσει στην προώθηση της “Mulan” στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα; Είκοσι έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, η Disney κρατά το “Kundun” σε ένα θησαυροφυλάκιο. Κανείς δεν επιτρέπεται να το δει. Δεν είναι διαθέσιμο για προβολή πουθενά. Το επίσημο τρέιλερ έχει διαγραφεί από το διαδίκτυο.