beatles on Abbey road

«Ξε(σ-)καθαρίζοντας το παρελθόν των Beatles»

Μία αναδρομή 10 χρόνων με πολλή beatlemania!

Στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχουν διαφόρων ειδών κινήματα. Κάθε σημαντική ιστορική περίοδος, σε κάθε κοινωνικό φάσμα συγχέεται και μ’ ένα κίνημα που ώθησε την αλλαγή που ακολούθησε. Σίγουρα ένα τέτοιο μουσικό και γενικότερα πολιτισμικό κίνημα αποτέλεσαν την δεκαετία του ’60, οι Beatles.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Βρισκόμαστε στο Λίβερπουλ του 1959 όπου ο John Lennon συναντιέται με τον Paul McCartney, αποτελώντας τους δύο βασικούς πυλώνες του μουσικού σχήματος. Έπειτα από μικρές διαφοροποιήσεις, ο κιθαρίστας Lennon και ο μπασίστας McCartney πορεύονται μέχρι τέλους μαζί με τον κιθαρίστα George Harrison και τον ντράμερ Richard Starkey (Ringo Starr). Το ξεκίνημα τους μπορεί να θεωρηθεί ταπεινό, με μικρές προσδοκίες αλλά μάλλον με μεγάλα όνειρα.

Η νεανική τόλμη, η περιέργεια κι η τρέλα για τη μουσική οδηγούν τους Beatles το 1963 σ’ έναν δίσκο καθοριστικής σημασίας για την καριέρα τους. Το Please Please Me εκτόξευσε τους Beatles και τους κράτησε στην κορυφή των τσαρτς για 30 εβδομάδες. Ακολουθώντας παρόμοια πορεία λίγους μήνες αργότερα το With the Beatles, τους ξαναχάρισε την πρωτιά για 21 εβδομάδες. Κάπως έτσι, αυτοί οι τέσσερις Εγγλέζοι από μία φτωχογειτονιά του Λίβερπουλ κατέκτησαν σιγά σιγά με την μουσική τους τον κόσμο.

beatles arriving at America.
Η υποδοχή των Beatles στο αεροδρόμιο της Αμερικής.

Η έννοια της κατάκτησης πολλές φορές κρύβει μία υπερβολή. Σε αυτή την περίπτωση όμως πρόκειται για κυριολεξία. Η beatlemania ήταν η συχνότερη λέξη μετά τη λέξη “Beatles”, την οποία χρησιμοποιούσαν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί και ο Τύπος για να περιγράψουν τον χαμό και την απίστευτη τρέλα που εκδήλωναν οι χιλιάδες fans της μπάντας. Κάθε φορά που οι τέσσερις μουσικοί έφταναν σε κάποιο προορισμό για να παίξουν Live, ο χώρος ήταν κατειλημμένος από αμέτρητο κόσμο, γεμάτος τσιρίδες, φωνές και χειροκροτήματα. Οι νέοι βιρτουόζοι της μουσικής, ήδη από το ξεκίνημά τους, έφεραν μαζί κι ένα νέο τρόπο διασκέδασης, στυλ, κουλτούρας, γεγονός που συνεπήρε τους νεαρούς της δεκαετίας του ’60.

police and beatles
Η αστυνομία προσπαθεί να καταστείλει το πλήθος των φανς των Beatles.
beatlemania
Γυναίκα, φαν των Beatles, τσιρίζωντας σε μία συναυλία τους.

Ο θαυμασμός κι η επιτυχία των Beatles επιβεβαιώθηκε στις 15 Αυγούστου του 1965, όπου το Shea Stadium γέμισε με περισσότερους από 60.000 θεατές. Ήταν η πρώτη συναυλία στην Αμερική, η οποία έγινε σ’ ένα τόσο μεγάλο στάδιο και συνοδεύτηκε από ένα τόσο μεγάλο κοινό. Οι εταιρείες ηχοληψίας δεν ήταν προετοιμασμένες να στηρίξουν μία τέτοια προσπάθεια, καθώς τα μηχανήματα δεν είχαν απαραίτητη ισχύ ώστε ο ήχος να ακούγεται καθαρά σε όλο το στάδιο. Το ίδιο ίσχυε και για την αστυνομία, η οποία δεν ήταν σε θέση να επιτηρήσει ένα τόσο μεγάλο πλήθος. Επιπλέον, οι μουσικοί έπαιζαν σχεδόν μηχανικά και εκ πείρας, πάντως σίγουρα δεν άκουγαν τί έπαιζαν ούτε οι ίδιοι, ούτε τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας κατά την διάρκεια του live. Μετά από αυτό, οι Beatles δήλωσαν ότι δεν είχαν κάποια άλλη επιδίωξη, τα είχαν ζήσει όλα. Το 1967 όμως ένα άλλο συναρπαστικό γεγονός διέψευσε αυτή τους την πεποίθηση, καθώς τότε έγινε η πρώτη παγκόσμια ταυτόχρονη μετάδοση μέσω δορυφόρου του «All you need is love».

Beatles at Shea Stadium
Η μεγαλύτερη συναυλία των Beatles στο Shea Stadium.

Αυτή η δεκαετία, τόσο για τα ίδια τα «σκαθάρια», όσο και για τους αμέτρητους πιστούς τους ήταν εξαιρετικά έντονη, με 12 δίσκους και πάρα πολλά singles να συντροφεύουν την πορεία τους και να κρατάνε το κοινό τους προσηλωμένο. Μέχρι που στις 8 Μαΐου του 1970 οι Beatles κυκλοφόρησαν τον τελευταίου τους κοινό δίσκο, το Let It Be, το οποίο κατέκτησε την κορυφή των τσαρτς για 3 εβδομάδες. Μία τέτοια πορεία, με τόσο απότομη επιτυχία, συστηματική δουλειά και εντάσεις έχει αναπόφευκτα μία μάλλον σύντομη διάρκεια. Η κούραση και η εξάντληση είναι εμφανής, με αποτέλεσμα οι Beatles να σπάσουν στα τέσσερα και να διαλέξουν διαφορετικούς δρόμους. Όπως και να έχει όμως, το στίγμα τους έμεινε ανεξίτηλο μέχρι και σήμερα, ενώ η επιρροή στον κόσμο ήταν καθοριστικής σημασίας για την πορεία της κουλτούρας των νέων. Το μουσικό τους αποτύπωμα ήταν παρόν και ίσως είναι ακόμα, στην δισκοθήκη κάθε σπιτιού. Η ασθένεια της «beatlemania» ήταν αθεράπευτη για πολλούς νέους και νέες, ακόμα και μετά την δύση των Beatles και «απειλεί» μέχρι και σήμερα την μουσική αισθητική πολλών ανθρώπων. Let it be λοιπόν…

οι τέσσερις Beatles
Ομαδική φωτογραφία των Beatles σε μεγαλύτερη ηλικία. Από αριστερά είναι ο Paul McCartney, John Lennon, George Harrison, Ringo Starr.

• Προτεινόμενη playlist:
1. She loves you (album: Twist and Shout)
2. All my loving (album: With the Beatles)
3. I want hold your hand (album: Meet the Beatles)
4. I saw her standing there (album: Please Please Me)
5. Hard day’s night (album: Hard day’s night)
6. All you need is love (Single)
7. Twist and shout (album: Please Please Me)
8. Let it be (album: Let it be)
9. Hey Jude (Single)
10. Come together (album: Abbey Road)

Κείμενο: Μαρία Ταμβάκη (Lavart)

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr