Ο Κώστας Καζάκος δωρίζει το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.Η είδηση έγινε γνωστή από το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδος.
Ο Κώστας Καζάκος, ο οποίος πέθανε την Τρίτη (13/9) σε ηλικία 87 ετών, λίγο πριν το τελευταίο του ταξίδι, αποφάσισε να δωρίσει τη σορό του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών για μάθημα ανατομίας. Την πράξη αυτή αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
«Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 ο Κώστας μας, ο Κώστας Καζάκος, έκανε την τελευταία μεγαλειώδη πράξη του, πριν υποκλιθεί για τελευταία φορά. Πρόσφερε το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και τους φοιτητές για την εκπαίδευσή τους.
Η οικογένειά του και η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ καλούν όλους τους φίλους του, όλο τον κόσμο που τον αγάπησε για την προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό, στον άνθρωπο και τα ιδανικά του, στην αποχαιρετιστήρια τελετή, που οργανώνεται στο Αίθριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στις 19.00».
Πληροφορίες για τον Κώστα Καζάκο:
Ο Κώστας Κασάκος γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο Ηλείας. Στα 18 του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει παιδαγωγικά, αλλά η συντηρητική ατμόσφαιρα του πανεπιστημίου τον έκανε να νιώθει ξένος. Το σχολείο του ζήτησε να γράψει μια εργασία κοινωνικών σπουδών, αλλά επειδή δεν την είχε, δεν του επέτρεψαν να εγγραφεί.
Αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (1953-1956) και τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957).
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης. Παράλληλα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Αδειοδότησης Επαγγέλματος Ηθοποιού.
Τιμήθηκε με το βραβείο «Χρυσός Απόλλωνας» από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967 και το πρώτο χρυσό βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1967.
Το ντεμπούτο του στο θεατρικό σανίδι:
Ο Κώστας Καζάκος ήταν ένα από τα θεατρικά ταλέντα που έκαναν το ντεμπούτο τους στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. Η πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή ήταν το 1957 στο έργο του Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία».
Έκτοτε έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και ταινίες. Στα χρόνια που ακολούθησαν το ντεμπούτο του, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε μια σειρά από σημαντικά έργα συγγραφέων όπως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (Ο κήπος των θαυμάτων), Arthur Miller (Ψηλά πάνω από τη γέφυρα), Carlo Goldoni (The Innkeeper), Jean-Paul Sartre (Dead Without a Grave), Tennessee Williams (Glass World), αλλά και σε έργα των Σοφοκλή (Αντιγόνη) και Αριστοφάνη (Κότες) στο το Θέατρο Τέχνης και τους θιάσους της Κυρίας Κατερίνας, του Αλέκου Αλεξανδράκη, της Άννας Συνοδινού και της Έλλας Λαμπέτη. Το 1956 έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στη σατιρική ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Η αρπαγή της Περσεφόνης», σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Διαβάστε περισσότερα: