Είναι τελικά το δάσος των Γαλάζιων Ονείρων έτσι όπως το φανταστήκαμε; Τι τρέχει με το Γουίνι το αρκουδάκι και την υπόλοιπη παρέα του;
Είναι πρωτόγνωρο αυτό το συναίσθημα, και όσοι το έχουν νιώσει θα καταλάβουν, όταν μετά από χρόνια βλέπεις στην οθόνη της τηλεόρασής σου τις σκιτζογραφημένες στιγμές από τα αγαπημένα σου κινούμενα σχέδια. Πράγματι, η διαδικασία της αποκωδικοποίησης των μηνυμάτων που μεταφέρουν τα παιδικά κινούμενα σχέδια μοιάζει πολύ ξεκάθαρη όταν μπαίνουμε σε αυτή συνειδητά, ως ενήλικες πλέον. Αντιλαμβανόμαστε την διαδικασία της ταύτισης με τις εικόνες και τα πρόσωπα σε μεγαλύτερο βαθμό.
Συχνά οι πιστοί θαυμαστές των κινουμένων σχεδίων ανταλλάσσουν σε διάφορες πλατφόρμες την δική τους θεωρεία (fan theories) όσον αφορά την πλοκή, τους χαρακτήρες και την καταγωγή της ιστορίας. Από την άλλη, η συζήτηση σχετικά με την ψυχική υγεία και τις ψυχικές διαταραχές έρχεται όλο και συχνότερα στο τραπέζι μας, καθώς η τάση για απενοχοποίηση των ασθενών ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να αποκαλύψουν τις δικές τους δυσκολίες και να ζητήσουν βοήθεια. Εύλογα λοιπόν τοποθετούμε τις ιστορίες της καθημερινότητας, αληθινές ή φανταστικές, μπροστά από πρίσμα των ψυχικών διαταραχών. Μία πολυσυζητημένη θεωρεία που αναφέρεται στα αγαπημένα κινούμενα σχέδια με τίτλο Γουίνι το αρκουδάκι είναι αυτή που βλέπει τον κάθε χαρακτήρα της σειράς ως πρεσβευτή μίας ψυχικής διαταραχής.
Χαρακτήρες και ψυχικές διαταραχές
Γουίνι το αρκουδάκι: Ο κεντρικός ήρωας της σειράς, ο Γουίνι το αρκουδάκι, είναι ένα χνουδωτό, παχουλό πλάσμα, που η κοιλίτσα του δεν χωρά στο κοκκινωπό του μπλουζάκι. Ο Γουίνι είναι ιδιαίτερα απρόσεκτος και επιδεικνύει παρορμητικές συμπεριφορές. Κάνει πράγματα χωρίς να τα σκεφτεί ιδιαίτερα και αυτό του δημιουργεί μικρομπελάδες. Ειδικά, όταν ο κύριος σκοπός των πράξεων του είναι να κερδίσει ένα βάζο γεμάτο με μέλι για να χώσει τη μουσούδα του, τότε δεν σκέφτεται τίποτα άλλο. Τέτοιου είδους συμπεριφορές παρατηρούνται στη Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), με τον Γουίνι να εντάσσεται μάλλον στον Απροσέκτο Τύπο της ΔΕΠΥ, καθώς δεν έχει στοιχεία υπερκινητικότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη θεωρεία ο Γουίνι εμφανίζει συννοσηρρότητα, δηλαδή εμφανίζει και άλλες ψυχικές διαταραχές. Η εμμονή του με το μέλι και η διαρκής αναζήτησή του, αλλά και οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μετρήματος αυξάνουν τις πιθανότητες ο Γουίνι να έχει και Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΔΨ). Από την άλλη, η ασυγκράτητη επιθυμία για φαγητό θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως Διαταραχής Υπερφαγικών Επεισοδίων.
Γουρουνάκι: Ο καλύτερος φίλος του Γουίνι, το μικροσκοπικό, ροζ γουρουνάκι είναι σίγουρα ένα πλάσμα με πολύ μεγάλη ανησυχία. Εμφανίζεται διαρκώς φοβισμένο, ανήσυχο και ανήμπορο. Αγχώνεται, τρέμει και κεκεδίζει όταν καλείται να αντιμετωπίσει πράγματα που θεωρεί τρομερά για εκείνο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Γουρουνάκι υποφέρει από Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή (ΓΑΔ). Τα άτομα με ΓΑΔ ζουν σε ένα συνεχή κόσμο ανησυχίας και αμφιβολίας. Ανησυχούν συχνά για πράγματα της καθημερινότητας που τους δημιουργούν ανησυχία με αποτέλεσμα να νιώθουν ένα αίσθημα ότι κάτι τους απασχολεί διαρκώς.
Γκαρής: Το Γαϊδουράκι με τα σκυφτά αυτιά και την κατεβασμένη ουρίτσα κινείται και μιλάει αργά. Τα μάτια του είναι χαμηλωμένα και ποτέ δεν χαμογελά, ενώ συχνά ένα σκούρο σύννεφο βροχής αιωρείται πάνω από το κεφάλι του και τον ακολουθεί παντού. Ο γκριζωπός Γκαρής δεν δείχνει ενδιαφέρον για τίποτα στο δάσος των Γαλάζιων Ονείρων και συχνά περιφέρεται άσκοπα, ενώ ο Γουίνι και οι φίλοι του προσπαθούν να τον κάνουν χαρούμενο με διάφορους τρόπους. Ο Γκαρής αντιπροσωπεύει την Κατάθλιψη ή Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή ή Δυσθυμία. Οι διαγνώσεις για καταθλιπτικές διαταραχές παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για όλα όσα τους έδιναν ζωή, να αισθάνονται στεναχωρημένοι και θλιμμένοι για μεγάλα διαστήματα και να υποφέρουν από τα υπόλοιπα συμπτώματα που συχνά εμφανίζουν οι άνθρωποι με κατάθλιψη.
Τίγρης: Ριγωτός και με πολύ διάθεση για παιχνίδι, ο Τίγρης είναι ο διασκεδαστής της παρέας του Γουίνι. Ο Τίγρης βρίσκεται μονίμως σε δράση, χοροπηδώντας με την ελαστική ουρά του δεν μπορεί να μείνει ακίνητος σε ένα μέρος. Η παρορμητικότητά του τον κάνει να νομίζει ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα, χωρίς τελικά να μπορεί. Μιλάει γρήγορα και η προσοχή του διασπάται εύκολα, μεταφέροντάς τον συχνά από το ένα πράγμα στο άλλο. Ο Τίγρης, όπως και ο Γουίνι, σύμφωνα με την θεωρεία εκφράζει επαρκώς μία περίπτωση ΔΕΠΥ, που έχει στοιχεία τόσο υπερκινητικότητας, όσο και απροσεξίας.
Λαγός: Ο σοβαρός κύριος που θέλει τα πάντα σε τάξη και συχνά επιπλήττει την υπόλοιπη παρέα του Γουίνι είναι αρκετά παρεξηγημένος, καθώς σε πολλές στιγμές δείχνει τη γλυκιά και ευαίσθητη προσωπικότητά του. Ο Λαγός είναι ο τύπος που επιθυμεί να έχει τη ζωή του σε μία σειρά και αυτό τον κάνει να αισθάνεται καλά. Είναι πολύ τακτικός και ασχολείται συνεχώς με την καθαριότητα και το συγύρισμα του σπιτιού και του κήπου. Αν κάποιος μπει ανάμεσα σε εκείνων και σε όλα όσα έχει κανονίσει να κάνει νευριάζει μαζί του, καθώς αυτό του προκαλεί ανησυχία. Ο Λαγός θα μπορούσε να καταταχτεί το τύπο προσωπικότητας Α, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει κάποια ψυχική διαταραχή. Οι Α τύποι προσωπικότητας είναι αυτή που διαρκώς τρέχουν, σαν λαγοί, να προλάβουν όσα περισσότερα πράγματα μπορούν. Ακόμη, είναι ατομοκεντρικοί και ζητούν τα πράγματα να πραγματοποιούνται με το τρόπο που τους βολεύει. Από την άλλη η θεωρεία για την οποία μιλάμε σε αυτό το άρθρο υποστηρίζει πως ο Λαγός έχει πολλά στοιχεία ΙΔΨ, λόγων των εμμονών με την καθαριότητα και την οργάνωση.
Κουκουβάγια: Έξυπνη και διαβαστερή συχνά επιδεικνύει τις γνώσεις της στον Γουίνι και την παρέα του. Η κουκουβάγια μάλλον είναι ο πιο ιντελεκτουέλ χαρακτήρας της σειράς. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η κουκουβάγια έχει ναρκισσιστικά στοιχεία προσωπικότητας, καθώς θεωρεί πως είναι η πιο έξυπνη από τους υπόλοιπους στην παρέα του Γουίνι. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος που πιστεύουν στη θεωρεία για τις ψυχικές διαταραχές και τα κινούμενα σχέδια, πιστεύουν ότι τα λάθη και οι αναγραμματισμοί που κάνει η Κουκουβάγια όταν διαβάζει υπονοούν κάποια μορφή Δυσλεξίας. Τα άτομα που έχουν δυσλεξία δυσκολεύονται στο διάβασμα, στην κατανόηση του κειμένου και συχνά στην γραπτή έκφραση.
Κρίστοφερ Ρόμπιν: Η παρέα του Γουίνι και το δάσος των Γαλάζιων Ονείρων έχουν έναν δημιουργό, την μοναδική ανθρώπινη φιγούρα, τον Κρίστοφερ Ρόμπιν. Σύμφωνα με το παραμύθι, τα ζωάκια στην πραγματικότητα είναι τα λούτρινα κουκλάκια του Κρίστοφερ Ρόμπιν τα οποία ζωντανεύουν όταν εκείνος παίζει μαζί τους και δημιουργεί μία περιπέτεια. Παρόλο που ο ανιμισμός και το συμβολικό παιχνίδι είναι πολύ συχνό και υγιές φαίνομαι για τα παιδιά με φαντασία, οι υποστηρικτές της θεωρίας για τις ψυχικές διαταραχές έχουν άλλη άποψη. Σύμφωνα με τους τελευταίους, ο Κρίστοφερ Ρόμπιν παρουσιάζεται ως μία περίπτωση σχιζοφρένειας, καθώς ο Γουίνι και οι φίλοι εμφανίζονται ανάλογα με τη δική του διάθεση και βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν να ζωντανεύουν.
Διαβάστε περισσότερα:
Ο ιδρυματισμός και η ανακλητική κατάθλιψη των βρεφών κατά τον Rene Spitz
Κείμενο: Λένα Ζετσίδου (Lavart)