Κάρλο Γκολντόνι, ο ανανεωτής της Ιταλικής κωμωδίας γεννιέται στις 25 Φεβρουαρίου του 1707 στη Βενετία

Κάρλο Γκολντόνι, ο ανανεωτής της Ιταλικής κωμωδίας

Από την Κομέντια ντελ Άρτε στον Ρεαλισμό

«Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο ωραίο, αλλά όχι πολύ χρήσιμο για κάποιον που δεν μπορεί να το διαβάσει».

Σαν σήμερα, 25 ΦεβρουαρίουΗ Βενετία υποδέχθηκε σαν σήμερα έναν εκ των δύο πιο αναγνωρισμένων Ιταλών δραματουργών. Ο Κάρλο Γκολντόνι, μαζί με τον Λουίτζι Πιραντέλλο αποτελούν περήφανα βλαστάρια της Ιταλίας στον χώρο της συγγραφής και του θεάτρου. Για τον πρώτο σήμερα ο λόγος.

Από μικρό παιδί ο Γκολντόνι έδειξε το αμέριστο ενδιαφέρον του για το θέατρο. Οι μαριονέτες ήταν η συντροφιά του και τα θεατρικά έργα ο κόσμος του. Ο πατέρας του, ωστόσο, δε συμμεριζόταν την αγάπη του και επέμενε για πειθαρχημένη και τυπική εκπαίδευση στέλνοντάς τον σ’ ένα αυστηρό σχολείο στην Παβία.

Σαν σήμερα, 25 ΦεβρουαρίουΤο πρώτο του ποίημα Ο Κολοσσός προκαλεί πλήθος αντιδράσεων, καθώς χλευάζει τις κόρες των καλών οικογενειών της Παβίας. Το αποτέλεσμα ήταν ο νεαρός Κάρλο να αποβληθεί από το σχολείο και να φύγει από την πόλη. Μετακομίζει στο Ούντινε, όπου και θα γραφτεί στη Νομική Σχολή.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του τα πράγματα αλλάζουν, και ο Κάρλο στρέφεται όλο και περισσότερο στο θέατρο. Επηρεασμένος από τους χαρακτήρες του Μολιέρου δημιουργεί και ανεβάζει την πρώτη του κωμωδία Ο άνθρωπος του κόσμου. Μέχρι τότε, το θέατρο που επικρατούσε ήταν η φαρσοκωμωδία, όπως την όριζε η Κομέντια ντελ Άρτε με το αυτοσχεδιαστικό της στοιχείο και την εξ’ ολοκλήρου χρήση της μάσκας.

«Αυτός που μιλάει πολύ δεν μπορεί να μιλάει ωραία».

Σαν σήμερα, 25 ΦεβρουαρίουΑντιλαμβανόμενος την ανάγκη για ανανέωση της Ιταλικής κωμωδίας, δημιουργεί την κωμωδία χαρακτήρων. Από τη χαλαρή δομή και τις επαναλαμβανόμενες δράσεις περνάει σε μια πιο συμπαγή πλοκή και από τους χαρακτήρες με μάσκα σε πιο ρεαλιστικούς. Ανασύρει στη σκηνή αντιπροσωπευτικούς «τύπους» της εποχής του, κυρίως από τη μεσαία τάξη, και αναβαθμίζει τη φάρσα σε ευφυές πνεύμα.

Από τα 200 περίπου έργα του καινοτόμου δημιουργού, πεζά και έμμετρα, ξεχωρίζουν τα θεατρικά: Η λοκαντιέρα, Υπηρέτης δύο αφεντάδων, Ο ψεύτης, Οι δίδυμοι της Βενετίας, Καβγάδες στην Κιότζια, Οι Αγροίκοι, Οι Ερωτευμένοι.

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Για περισσότερα αφιερώματα, πατήστε εδώ.

2021 Έτος Δάντη: Online έκθεση με σπάνια σχέδια της «Θείας Κωμωδίας»

Πηγές φωτογραφιών: 123

Κείμενο: Αλίκη Μαργαρού (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr